Ni še znano, ali bo Kangler morebiti znova kandidiral za župana. Foto: BoBo
Ni še znano, ali bo Kangler morebiti znova kandidiral za župana. Foto: BoBo
Napihljive lutke mariborskih mestnih svetnikov , 6. 1. 2013
Lutke so v ponedeljek odstranili s Starega mostu. Foto: BoBo

Mariborski mestni svet se je na seji, ki se je začela ob 12. uri, uradno seznanil z odstopom župana Franca Kanglerja, ki ga je slednji po vrsti uličnih protestov podal 31. decembra. Mestni svetniki so se z odstopom Kanglerja le seznanili, brez razprave in glasovanja, saj je Kanglerju županski mandat prenehal že z obvestilom občinske volilne komisije in službe mestnega sveta.
Brez razprave ter s 24 glasovi za in tremi proti so Kanglerju, ki je mesto vodil šest let, odobrili prošnjo za prejemanje nadomestila plače še tri mesece po odstopu.
Večinsko proti samorazpustitvi
Samostojni mestni svetnik Gregor Jager je na dnevni red današnje seje predlagal točko za samorazpustitev mestnega sveta, kot to zahtevajo protestniki, a je bilo za ta predlog le šest mestnih svetnikov, 21 jih je bilo proti. Današnje seje se je udeležilo 30 od skupno 45 članov mestnega sveta. Doslej je odstopilo deset od skupno 45 svetnikov, za takojšnjo razpustitev tega organa pa bi bili potrebni odstopi najmanj 23 svetnikov.
Odstopili še trije mestni svetniki
Med odsotnimi ni bilo sedem mestnih svetnikov, ki so že pred časom podali odstop. Po današnji seji naj bi odstopno izjavo po napovedih podali še Jager, predstavnica Zelenih Slovenije Melita Cimerman in samostojni svetnik Melqart Mohamad Berro.

Nujnost sprejetja proračuna?
Ostali mestni svetniki so v izjavah za medije pred začetkom seje ponovno izpostavljali nujnost sprejetja občinskega proračuna za leto 2013. Svetniška skupina SDS-a je tudi zahtevala, da občinska uprava mestni svet seznani s tem, kako daleč je priprava proračuna. Prvo branje proračuna se neuradno napoveduje za konec tega meseca. Če bi mestni svetniki danes odstopili, bi nadomestne volitve za župana in člane mestnega sveta še lahko bile hkrati, predvidoma 17. marca.

Geslo: "Pometimo jih vun!"
Ob 16.30 je pred občinsko stavbo napovedan nov protest, poimenovan "5. mariborska vstaja", potekal pa bo pod geslom "Pometimo ga vun!". Tokratni shod v primerjavi s prejšnjim ni prijavljen, so za Drugo jutranjo kroniko Radia Slovenija potrdili na Policijski upravi Maribor. Organizator dozdajšnjih protestov se je sicer odpovedal organizaciji novih. Namesto njih je napovedal "gverilske akcije".
Z mosta visele lutke mestnih svetnikov
V nedeljo se je v Mariboru zgodil incident, saj so neznanci s Starega mostu čez reko Dravo obesili napihljive lutke in jim nadeli obraze nekaterih mestnih svetnikov. Lutke naj bi ponazarjale mariborskega mestnega svetnika SDS-a in podžupana Tomaža Kanclerja, direktorico mestne uprave Milico Simonič Steiner, mestno svetnico Županove liste in podžupanjo Astrid Bah ter mestnega svetnika Liste za pravičnost in razvoj Stojana Auerja.

Napihljive plastične lutke, ki so jih neznanci v noči na nedeljo obesili z Glavnega mostu čez Dravo v Mariboru, so v ponedeljek nato odstranili. Policija je bila o dogodku obveščena in si je kraj tudi ogledala, ni pa v dogodku zaznala znakov kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, so pojasnili na PU Maribor. Odstranitev lutk in napisa je organiziralo podjetje Nigrad, za to pa so najeli "usposobljenega izvajalca oz. v tem primeru plezalca".

Odziv slovenskih politikov na lutke
Obešanje lutk so obsodili tudi nekateri politiki. Predsednik DZ-ja in Državljanske liste Gregor Virant je dejal, da razume razočaranje in ogorčenje ljudi nad marsičim v državi, vendar se mu zdi taka gesta neprimerna.

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša meni, da je tako dejanje neokusno in da na tak način v Sloveniji ne bomo reševali težav. "Smo demokratična država, čeprav kdaj kaj zataji. A je dovolj prostora za dialog," je dejal.

Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko ni konkretno komentiral obešanja lutk. Je pa poudaril, da "v tej državi nimamo vsi enakih pravic in da vsi tisti, ki bedijo nad pravicami državljanov, ne ravnajo v vseh primerih enako". "V nekaterih primerih dopuščajo zelo agresiven pristop, pristop linčanja, v nekaterih drugih pa se odzovejo že samo, če se na neko stvar ozreš," je izrazil mnenje.

V SLS-u menijo, da je zahteva po zamenjavi mestnega sveta legitimna, način pa se jim zdi povsem neprimeren, skrajno nekulturen in žaljiv do tistih, ki so bili upodobljeni na lutkah. Sprašujejo se, kako daleč to lahko še gre in ali lahko posameznike doleti tudi fizično obračunavanje, je dejal vodja poslancev SLS-a Mihael Prevc.

Za NSi je sleherno izražanje nasilja nesprejemljivo - Slovenija je pravna in demokratična država, v katero tovrstna dejanja ne sodijo, zato jih obsojajo, so navedli.

Poslanec PS-ja Peter Vilfan je dejal, da pri obešanju lutk ni šlo za izraz neke nestrpnosti, temveč predvsem za gesto, s katero so želeli storilci pridobiti več pozornosti v povezavi s protesti v Mariboru. Ob tem je izrazil upanje, da s tem "niso želeli, da se komur koli, tudi tistim, proti katerim protestirajo, kaj takega zgodi".

Vodja poslancev SD-ja Janko Veber ne ve, kdo naj bi to akcijo izpeljal, bi bilo pa po njegovem mnenju primerneje, če bi bile te lutke namenjene za potrebe izobraževanja prve pomoči. Dodal je še, da bi bilo dobro, če mariborski svetniki čim prej sklenejo ta mandat in omogočijo volitve. Po njegovem prepričanju so mestni svetniki SD-ja ves čas ravnali odgovorno in nekateri tudi odstopili, čemur bi bilo po njegovih besedah dobro slediti in se izogniti takim dejanjem, kot je bilo izobešanje lutk.

Poziv policistov k mirnemu in strpnemu shodu
"Pred novim protestnim shodom policisti vse udeležence ponovno pozivamo, naj pravico do javnega zborovanja in izražanja svojih stališč uveljavljajo mirno in strpno, v dobrobit vseh, ki bodo v tistem času na istem prostoru, in prebivalcev v okoliških stavbah. V skrbi za njihovo varnost jim svetujemo, naj bodo tudi sami pozorni na posamične dogodke, ki bi jih lahko ogrozili ali poškodovali (npr. metanje nevarnih predmetov, pirotehničnih izdelkov, nevarnih snovi). V takšnih primerih, še posebej pa ob hujših in množičnih kršitvah, jim priporočamo, naj se umaknejo na varno. Najbolje, da po najkrajši poti zapustijo prostor shoda. Policisti bodo ves čas spremljali dogajanje na prostoru, kjer bo potekal javni shod, in ukrepe prilagajali trenutnim razmeram. Ob tem ponovno opozarjajo, da morajo udeleženci dosledno spoštovati navodila in ukaze policistov. Tudi v primeru tako hudih kršitev, da bi morala policija ukazati izpraznitev prostora shoda, naj udeleženci to spoštujejo. Z umikom oz. izpraznitvijo prostora bodo policistom omogočili učinkovito izvedbo njihovih nalog, obenem pa prispevali k čim hitrejši vzpostavitvi javnega reda in miru ter odpravi vseh vrst ogrožanj," so sporočili z mariborske policijske uprave.

.