Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.6 od 34 glasov Ocenite to novico!
Franc Kangler
Franc Kangler miri Mariborčane. Foto: BoBo
Radar v Mariboru
Radarji so Mariborčane zelo razburili. Foto: BoBo

Dodaj v

Kangler: Prvi kršilci bodo dobili le opozorilo

Ljubo Zajc opozarja na slabo vozno kulturo Slovencev
20. oktober 2012 ob 14:27
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Mariborski župan Franc Kangler je na svojem profilu na Facebooku zapisal, da bodo vsem kršilcem, ki jih je v prvih dneh delovanja ujel novi radar, namesto kazni v skladu z zakonom izdali le opozorila.

"Mnogi izmed vas, nekateri tudi pisno na moj naslov, ste izrazili željo, da se za prvi teden delovanja radarskega sistema izdajo kršilcem le opozorila. V naslednjih dneh bodo na vašo željo postavljene tudi opozorilne table pred vsakim radarjem, na same radarje pa bodo nalepljene tudi dodatne oznake o omejitvi hitrosti, ki velja v območju vsakega radarja," je zapisal Kangler.

Ob tem je še pojasnil, da njihov namen ni bil polnjenje proračuna na račun voznikov in meščanov. Kangler je tudi zanikal informacije na račun podjetja Iskra sistemi, ki v Mariboru uvaja nov semaforski sistem, da kot koncesionar pobere večino zbranega denarja od kazni.

Dobička ne bo, zatrjuje Kangler
Povedal je, da omenjeno podjetje v primeru večjega števila izdanih glob, kot je bilo predvideno, ne bo imelo dodatnega dobička. Končni znesek, ki ga koncesionar dobi, je po njegovih zagotovilih fiksen, od števila plačanih glob pa je odvisno, koliko let se bo ta znesek odplačeval.

Postavitev novega semaforskega sistema in merilnikov hitrosti je te dni dodobra razburkala javnost v Mariboru, zlasti potem ko so z mestnega redarstva dan po uveljavitvi sporočili, da je sistem v samo 36 urah zaznal že 5.000 prekrškarjev.

Slaba kultura
Na Mestni občini Maribor ob tem ugotavljajo, da število doslej zaznanih kršitev kaže na slabo vozniško kulturo in je vsem v opozorilo, da je skrajni čas za ukrepanje na tem področju.

Direktor Agencije za varnost v prometu Ljubo Zajc je povedal, da se približno polovica prometnih nesreč zgodi v naseljih. Na vprašanje, ali tako strogi ukrepi, kot so se zgodili v mariborskem primeru, lahko vplivajo na izboljšanje varnosti, Zajc odgovarja pozitivno, a se mu pri tem postavlja vprašanje komunikacije z javnostjo.

Poudaril je, da bi morali javnost obvestiti o ukrepu, preden so ga izvedli, komunikacija pa bi morala teči tudi v času uporabe in takrat, ko izdajajo opozorila ali kazni.

Zanj so bile prve javno objavljene številke o prekrških pričakovane, saj to kaže na dejansko sliko o tem, koliko Slovenci spoštujemo omejitve hitrosti v naseljih. Vendar pa po njegovem boljših razmer ni mogoče doseči izključno s kaznimi, saj ne vidi nobenih zadržkov do tega, da bi radarje nekoliko bolje označili.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
Jožeine
# 20.10.2012 ob 14:40
Tolerančno mejo bi postavil na +10km/h, vsekakor pa ni opravičila za tiste, ki so vozili več kot +20km/h in tistega "norca", ki je vozil 99km/h skozi naselje ob omejitvi 50 km/h.
KmečkaPamet
# 20.10.2012 ob 14:35
Hm, ta pravi se oglaša...

Zasebna firma pobira kazni, dobička nebo???

Hehehe...pa sj niste resni...

Bananastan
mortir
# 20.10.2012 ob 15:31
Kako pa lahko on to odloča ali bodo kazni ali opozorila? To ne more biti v njegovi pristojnosti
blaz3k
# 20.10.2012 ob 14:51
Mariborčani imamo glih takega župana kot si ga zaslužimo. Škoda da Ljubljanica ne teče skozi Maribor, take so metali v Ljubljanico.
Tomi76
# 20.10.2012 ob 16:11
andreas...očitno ne razumes in ti ni pomoči....si kdaj slišal za statistiko in verjetnost...Nisem jaz noben objestnež imam dva otroka in se vozim po predpisih. Letno naredim cca 50 000 km (privat+služba) pa me je v zadnjih 5 letih 1x ujel radar na avtocesti v tujini, pa še to je bil minimalni prekršek.
Sem pa ČLOVEK. Pridi se eno leto vozit v Maribor potem pa zagovarjaj takšno represijo to nima veze s prometno varnostjo, gre za služenje denarja.
Sicer pa niti ni poanta v tem, eni ste res neverjetni še kar bi podpirali vse kaj vam uturijo pa i vrag da smo slovenci totalni mazohisti zato pa gledamo 20 let enake face na političnem parketu z Janšo na čelu in dvakrat zapored izvolite za župana takega pajaca kot je Kangler.
eh..nima smisla se ukvarjat z vami ker je prelepo vreme veni...
U-N
# 20.10.2012 ob 14:41
Kangler bo danes dobil opozorilo v LV.
Tomi76
# 20.10.2012 ob 15:38
A vam ni jasno, da če se vsak dan v mesecu peljes 2x po mestu in pri tem prevozis recimo 10 radarjev je to 20 moznosti na dan X 30 dni v mesecuX12 mesecev je to 7200 moznosti na leto da se ujames na radar. Lahko si Mati Tereza pa ni vrag, da bos 1x placal. Sami racunajte dalje potem se pa vprasajte ce si res to zelite. Nato se pa vprasajte kaj sledi temu. Kaksne nacine si bodo nasi politiki v spregi s sprevrzenimi gospodarstveniki se nasli, da nas ropajo. Prvih nekaj dni se je ujelo na radar cca 10 000 voznikov. Ce vsak placa 50 EUR je to 500 000. Zdaj si pa zamislite teh 500 000EUR bi ljudje zapravili pri frizerju, mesarju, gostincu itd... Tako pa bodo romali v zep nasi vrli ELITI. Mi vsi pa bomo imeli fency semaforje pa prazne zepe in en kup vsakdanjih problemov. Treba se bo res odselit kot kaze. In kako zavidam tistim, ki so to res naredili.
anban
# 20.10.2012 ob 16:05
Mestna občina mora nekako opravičiti Univerzijado hahahahaha
U-N
# 20.10.2012 ob 14:43
@Jožeine: Tisti "norec" je vozil 99km/h na pet kilometrov dolgi in ravni štiripasovnici kjer je omejitev sicer 70km/h. Največ radarjev je ravno na tej cesti (Ptujska cesta + ulica Protelarskih brigad), ker je vse skupaj nastavljeno tako, da se odžema prebivalstvo. Na teh dveh ulicah praktično nikoli ni večjih nesreč in ob tej cesti ni nobene osnovne ali srednje šole!
Tomi76
# 20.10.2012 ob 14:38
Očitno se je Franci malo ustrašil, danes je namreč tekma. Kot drugo mislim, da po Mariboru se tudi ne upa več sprehajat. Zato pa kandidira za svetnika in z veseljem vam ga pošljemo v Ljubljano, kavbojca iz Dupleka... Tile radarji bodo slej ko prej preteklost ti Kangler pa tudi. Upam, da se je na radar ulovilo veliko idiotov, ki so ti sploh dali svoj glas.
Kosana
# 20.10.2012 ob 15:52
Eno vprašanje: Kako lahko župan odloča o tem, kdo bo dobil kazen in kdo ne? A ni to v pristojnosti policije?
Tomi76
# 20.10.2012 ob 15:29
DawiiT
Ni problem v radarjih samo, problem je v načinu kako so ta "projekt" izpeljali. Mene zanima samo koliko natančno bo občina plačala za en radar. Govorimo o 40 radarjih, cena takega radarja je lahko od cca 10.000 do 40.000 EUR. Ker podatka ne poznam bom špekuliral in rekel, da po pogodbi en radar stane 100.000 Eur. Se pravi, se da samo na tej postavki "oprat" med 60.000 do 90.000 x 40 kom. Torej lahko hipotetično govorimo o tem, da lahko neko podjetje in dolocene osebe "zakonito" na racun pobiranja kazni zasluzijo med 2,4 MIO do 3,6 MIO. HALO. Zbudite se ovce. Kot drugo poglejte lokacije kje so ti radarji postavljeni in mi ne govorit o varnosti, gre za čisti namen zaslužiti. Kot tretje, bi bilo smiselno, da se najprej uredi neka signalizacija, da se uredijo semaforji itd.... Zakaj obcina rabi podjetje da nam naredi krizisca in semaforski sistem, ce bi lahko sami investirali samo v radarje pa potem iz tega denarja financirali obnovo. Saj iskra bo naredila isto... Ne se hecat no... Kje je kak raziskovalni novinar, da privleče to pogodbo v javnost. Zakaj sedaj rabimo iskro pri vsem tem... Ne bit tako naivni no, prometna varnost myass...
blaz3k
# 20.10.2012 ob 14:54
Očitno se je Franci malo ustrašil, danes je namreč tekma. Kot drugo mislim, da po Mariboru se tudi ne upa več sprehajat. Zato pa kandidira za svetnika in z veseljem vam ga pošljemo v Ljubljano, kavbojca iz Dupleka... Tile radarji bodo slej ko prej preteklost ti Kangler pa tudi. Upam, da se je na radar ulovilo veliko idiotov, ki so ti sploh dali svoj glas.

Očitno so se ujemali samo taki! Drugače se ne bi pokakal.
piton01
# 20.10.2012 ob 14:47
On pa njemu podobni bodo izdajali opozorila!?
Namesto , da ga dajo tam kam spada
vojnaslo91
# 20.10.2012 ob 18:20
mjurma2

# 20.10.2012 ob 16:29
Prijavi neprimerno vsebino
Že v Kranju ko podzavestno oprezam za "belim hjundajem", se mi zdi, da nisem 100% skoncentriran na vožnjo. Kako je to šele pri 40 radarjih?! Stacionarni radarji po mojem mnenju zmanjšujejo prometno varnost.
------------------------------------------------
Stacionarni radarji povečujejo prometno varnost, če so postavljeni tam kjer prihaja do prometnih nesreč zaradi prekoračene hitrosti, ne pa tam kjer je možnost za zaslužek.
necromncr
# 20.10.2012 ob 16:37
Kakšen zakon je to, ki izda opozorilo? Jaz sem prejšnji teden prvič v 12 letih vožnje dobil kazen na radarju ko so prvič začeli meriti.
stewie
# 20.10.2012 ob 16:30
Povedal je, da omenjeno podjetje v primeru večjega števila izdanih glob, kot je bilo predvideno, ne bo imelo dodatnega dobička.

Itak da ne. Ta dobiček bo imel on osebno. Ni vrag, da najkasneje čez dve leti ne bo letel iz MOM na smetišče politike. V kolikor seveda do takrat ne doživi kakšne "nesreče". Nekje, kjer ne bo radarjev, kakopak.
Optimus
# 20.10.2012 ob 14:58
Slaba kultura??
Namesto policistov stojijo na vsakem vogalu pokončni stroji, ki se ne ozirajo na nobeno drugo okoliščino, kot na to kar zaznajo po vnaprej izdelani programski kodi in izdajajo kazni.
Tudi to je del pravnega sistema. Postaviti stroje na čelo tako obsežne se mi zdi absurd. Kot bi sodnike v dvoranah zamenjali računalniki, ki bi zgolj sprejeli vlogo in na podlagi napisanega takoj izdali sodbo brez introspektive v dejanski stan.
pikador2000
# 20.10.2012 ob 14:53
Franca bo fse zrihto! haha...
ResIpsaLoquitur
# 20.10.2012 ob 20:49
Kangler: Prvi kršilci bodo dobili le opozorilo
Kako si ti župani drznejo odločati o tem, ali bo nekdo za prekršek kaznovan ali ne? To vendar ni v njegovi pristojnosti. A ni razumel lekcije, ki jo je zadnjič dobil Jankovič v Stožicah.
Ni je države v Evropi, kjer bi župan arbitrarno odločal o tem ali bo nekdo kaznovan ali ne bo.
Mogoče pa hoče le novo ovadbo...
G.Bruno
# 20.10.2012 ob 19:09
Ta, ki je vozil 99, je verjetno bežal iz našega lepega Maribora. Kdo bi mu zameril ?
vojnaslo91
# 20.10.2012 ob 18:15
zogg

# 20.10.2012 ob 18:13
Prijavi neprimerno vsebino
Zgleda da se je Franca sam ujel na en radar in sedaj noče plačat
---------------
Velika verjetnost.
zogg
# 20.10.2012 ob 18:13
Zgleda da se je Franca sam ujel na en radar in sedaj noče plačat
hepan
# 20.10.2012 ob 17:46
Opozorilo ni dovoljeno, če je prekoračitev hitrosti za več kot 10 kmh, ker so stranska sankcija kazenske točke. ZP-1 tega ne dovoljuje ali Kangler jemle oblast v svoje roke
mjurma2
# 20.10.2012 ob 16:29
Že v Kranju ko podzavestno oprezam za "belim hjundajem", se mi zdi, da nisem 100% skoncentriran na vožnjo. Kako je to šele pri 40 radarjih?! Stacionarni radarji po mojem mnenju zmanjšujejo prometno varnost.
robert-horvat
# 20.10.2012 ob 16:07
Ni stvar v tem da ne bi spoštovali predpisov. Ampak pri vsem je vseeno potrebno imeti malo zdrave pameti. Medtek ko v Avstriji še skozi prometno urejene vasi lahko pelješ 80km/h, je omejitev na štiripasovnici v Mariboru 70 km/h. Nekje celo 50 km/h. To je enostavno bedarija. To je hitrost, s katero se lahko pelješ po naši ulici - naselju.
Whisperer
# 20.10.2012 ob 16:05
Kangler: Prvi kršilci bodo dobili le opozorilo......in prvi bodo zadnji . Zakonodaja je jasna in ne sprejema odpustkov !Kaj pa plačilo davkov za prvič.......Prispodob je še več........
Maribor je bil in bo provinca samo zaradi takšnih Kanglerjev !
jujc
# 20.10.2012 ob 18:34
Ja nekje je moral pokriti minus neuspelih univerziad. Nas franca je pa pozabil da slovencku lahko marsikaj vzames, ampak ce mu das pa kazen za parkiranje ali za prehitro voznjo si ga pa nadrajsal.to se Zoki ve
atanosečasn
# 20.10.2012 ob 16:12
Aja, seveda, kdo pa pri nas še spoštuje predpise, ne?


Bit... please! Kršiš predpise že, če se pelješ 1km/h nad omejitvijo. Pa četudi za delček sekunde. Ne rabiš se delati nedolžnega. Pa se da najti tudi kako pomanjkljivost na avtomobilu, ki ni po predpisih. Če se hoče, se da. V Mariboru se pa hoče predvsem to. Ožemati narod.
Warbird
# 21.10.2012 ob 04:16
Ok bom povedal se tukaj vsem tistim ki so zgleda izpite kupili in govorijo da je na Ptujski/Proletarskih brigad skozi krizisce omejitev 50 ! Omejitev velja DO KONCA krizisca ! Se pravi ce je PRED kriziscem znak 70 se lahko skozi krizisce peljes 70 neglede na to, ce je za kriziscem ponovno znak za 70 ali ne !

In taki pacijenti ki niti ne poznajo pravil CPP so tukaj najbolj pametni in podpirajo uvedbo teh radarjev, v resnici pa so najvecja golazen na cesti, ker ne poznajo prometnih predpisov in nimajo pojma kako vozit, pac v glavi imajo svoj prav in pac nekaj naredijo, ker mislijo da je tako pravilno, ker njih pac nebo nihce ucil ! In zaradi takih pacijentov ki delajo nepredvidljive poteze na cestah ravno najveckrat pride do nesrec, potem pa so se pametni frajer !
rdečinavijač
# 20.10.2012 ob 20:12
In mariborčani boste na naslednjih volitvah spet volili tega barabina...
Delboy Trotter
# 20.10.2012 ob 19:21
Whisperer ...
Kangler: Prvi kršilci bodo dobili le opozorilo......in prvi bodo zadnji . Zakonodaja je jasna in ne sprejema odpustkov !Kaj pa plačilo davkov za prvič.......Prispodob je še več........
Maribor je bil in bo provinca samo zaradi takšnih Kanglerjev !
************************

Če lahko Jankovič lahko tudi Kangler ...... heh
.ena.
# 20.10.2012 ob 18:44
Zgleda da se je Franca sam ujel na en radar in sedaj noče plačat

:))

in to špo mojem večkrat!
stefana
# 21.10.2012 ob 14:47
Kangler: Prvi kršilci bodo dobili le opozorilo

fronček, tudi tebi so mariborčani po noči poslali opozorilo...zakurili so ti kres.....
Whisperer
# 21.10.2012 ob 14:34
Maribor ostaja provinca ,le Franca je menjal konfekcijsko številko.
nerdečnečrn
# 21.10.2012 ob 11:36
V Italiji ima raja srečo, mafija in država sta vsaj malce ločeni...
lozarv
# 20.10.2012 ob 19:51
Kangler se vzgleduje po Jankoviću-lisice.......
Amsel
# 20.10.2012 ob 19:46
Nekaj za pogledat!
jbzt
# 20.10.2012 ob 19:30
A je Franca malo strah ???
Racionalist
# 20.10.2012 ob 19:15
Mene pa zanima ali je možno pobrati denar tudi od tujcev, ki vozijo prehitro, ali se s stacionarnimi radarji lahko diskriminatorno ožema le slovenske državljane. Kolikor vem bi morali biti vsi vozniki na naših cestah enako obravnavani. V kolikor ne morete zagotoviti enake obravnave vsem voznikom s tem sistemom, potem je takšna diskriminacija nespremenljiva. V tem primeru je potrebno sracionarne radarje odstraniti.
mjurma2
# 20.10.2012 ob 19:09
vojnaslo91

Se strinjam. A občinski veljaki jih ponavadi postavljajo z namenom kasiranja.
bobo966
# 20.10.2012 ob 15:10
Sem si oddahnil, na večpasovnih cestah res ne znam voziti po predpisih in prvi dan radarjev sem zagotovo bil poslikan. Včeraj sem bil spet v MB in sem besnel nad norci, ki ne poznajo omejitve in se iz previdnosti vozijo 50, sem pa z malo pozornosti brez težav vozil po predpisih. Če sem bil s takšno vožnjo bolj varen, pa je drugo vprašanje.
if
# 22.10.2012 ob 23:41
Gospoda v današnjih Odmevih sta vredna šeškanja v odnosu na onega iz Maribora, ki je svoja stališča jasno zagovarjal.
Omenjena Odmevnika nista na ustrezen način branila predpisov o omejitvi hitrosti, ki jih upošteva vesten voznik.

Vesten voznik se na omejeno hitrost odzove z ustrezno hitrostjo, brezvestnež s poljubno hitrostjo.
Vsak ima dolžnost voziti znotraj omejitve in kot svoboden državljan si lahko preko privošči hitrost preko omejitve.
Svoboden državljan nosi posledice svojih ravnanj.
jakec12
# 22.10.2012 ob 22:56
pazite to:
rečmo, da živiš v enem večjem MB naselju (Borova vas)... Tam je čez noč najbrž parkiranih 100 srebrnih cliev. Pri enem si za 1 uro sposodiš registrske tablice in greš en krog po MB. Lastnik, pri katerem smo si sposodili reg. tablice lepo sanja in mu jih, ker smo dobri po srcu le te tudi vrnemo. Revež čez 4 dni dobi ene 20 modrih kuvert s par 1000 Eurov kazni, izgubu je izpit in še dokazat ne bo mogel, da ni on vozil. Potem izgubi službo, rubijo mu vse po spisku, on je pa resnično samo sanjal...
Ali mi lahko nekdo to razloži... Se dogaja tudi to...
To je le navadna kraja revežev, ker tisti, ki imajo kaj imajo tudi vse možnosti, da se bodo kaznim izognili. Roka roko umije
Ivo Lola
# 21.10.2012 ob 21:45
fronček, tudi tebi so mariborčani po noči poslali opozorilo...zakurili so ti kres...

Bravo Štajerci! Z globokom spoštovanjem vas pozdravlja močvirnik in vas prosi za učne ure v boju proti ljubljanskemu diktatorju Zokiju.
Warbird
# 21.10.2012 ob 13:25
mrk1 ne bluzi in si preberi zakone, oznaceni MORAJO biti samo stacionarni radarji, se pravi radarji ki se jih ne da premikat.
mrki1
# 21.10.2012 ob 09:40
Če bo naredil to kar misli , je zrel za kazensko prijavo - samovoljne razlage zakona in neenakosti vseh državljanov SLO pred zakonom. Ko mene ali pa bilo katerega od vas ujame radar ( škode, hyundayi ) tudi ni nobenega opozorila in dodatnega znaka ki vas opozarja na merjenje hitrosti. Po tej isi logoki bi pač morali nam vsem odpustiti take prekrške ampak nismo deležni teh ugodnosti
21.12.2012
# 20.10.2012 ob 20:34
Če ne bo kazni za prvi teden, super, čeprav bi sam toleriral do - 20 km prekoračitve le.
Vendar od kod podlaga za amnestijo za +10 km prekoračitve?
Na koncu se lahko zgodi, da bodo morali vseeno poslati plačilne naloge, tudi tistim, ki se sedaj zanašajo na začetek kaznovanja s ponedeljkom.

Kanlger, a že pakiraš kufre?

Nalepke se pa zdaj dali gor take mini, da jih vidiš komaj ko si vštric s totemom.

Če vedno pa ne razumem tistih, ki menijo, da se lahko po Ptujski oz. Proletarski pelješ le 50 km/h v križiščih.
Bi pa to res veljalo v primeru, če ti dve cesti prevoziš s stranskih, za katere velja omejitev 50 km/h.
lozarv
# 20.10.2012 ob 20:25
Ja -tako. kot v Ljubljani.....
Kazalo