Obveznost plačila je po zakonu o SDH-ju vezana na znesek za usklajevanje pokojnin, zato Kad letos Zpizu tega denarja (50 milijonov evrov) ne namerava nakazati. Foto: BoBo
Obveznost plačila je po zakonu o SDH-ju vezana na znesek za usklajevanje pokojnin, zato Kad letos Zpizu tega denarja (50 milijonov evrov) ne namerava nakazati. Foto: BoBo

Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) so s tem, da jim Kapitalska družba (Kad) zaradi neusklajevanja pokojnin ne bo izplačala 50 milijonov evrov, seznanjeni in odgovarjajo, da bo morebitni primanjkljaj pokril proračun. A znesek ne bo nujno tak, saj bo zaradi neusklajevanja pokojnin obveznost Zpiza manjša, so pojasnili.

Kad odločitev utemeljuje s strokovnim mnenjem RčS-ja
V Kadu medtem pojasnjujejo, da je obveznost plačila po zakonu o Slovenskem državnem holdingu vezana na znesek za usklajevanje pokojnin, zato Kad letos Zpizu denarja ne namerava nakazati. Dodajajo, da to potrjuje tudi strokovno mnenje Računskega sodišča. Zadržanih 50 milijonov evrov sicer nameravajo reinvestirati in porabiti za prihodnje sofinanciranje Zpiza, kot predvideva zakon o SDH-ju, so še pojasnili za Delo.

Vlada je sicer že konec julija sklenila, da iz državnega proračuna Zpizu za nemoteno izplačevanje pokojnin nameni 140 milijonov evrov. To vsoto bi Kad moral nakazati iz privatizacijskih sredstev.

Svobodni sindikati ogorčeni
Na ZSSS-ju pa opozarjajo, da zakon o SDH-ju nikjer ne prepoveduje nakazila 50 milijonov evrov v primeru neusklajevanja pokojnin. "Ali ni dovolj, da proračun že vrsto let pokriva finančno luknjo pokojninske blagajne, ki je nastala zaradi prepolovitve delodajalskih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje - zdaj pa bomo davkoplačevalci pokrivali še stroške 'nujnih' varčevalnih ukrepov," se sprašujejo.

Zato pozivajo k spremembi zakonodaje, ki bi preprečila takšne odločitve Kada. Na ministrstvu za finance so sicer glede vprašanja spreminjanja zakona za Delo zapisali, da se bo do omenjene tematike opredelila prihodnja vlada.