Jani Podrepšek. Foto: MMC RTV SLO
Jani Podrepšek. Foto: MMC RTV SLO
Žan Kokalj in Krištof Skok
Žan Kokalj in Krištof Skok. Foto: www.prvagim.si

Glasujete lahko s telefonskim klicem v studio v času glasovanja ob 8.15 in 12.00 na številko 01 475 2 202, s poslanim SMS-sporočilom in na spletni strani Vala 202. Ker je pomemben namen akcije tudi dobrodelna pomoč, smo še posebej veseli glasov prek SMS-ov, saj s tem prispevate 1 evro v botrski sklad. Ves zbran denar je tako namenjen otrokom, ki živijo v hudih finančnih in socialnih stiskah.

Darko Đurić
Darko Đurić. Foto: MMC RTV SLO
Borut Jelič
Borut Jelič. Foto: Osebni arhiv

Začetek avgusta je bil v Beltincih v znamenju 43. mednarodnega folklornega festivala in tam je Maroltovo plaketo za svoj prispevek k razvijanju folklorne dejavnosti pri nas prejela Majda Nemanič. Za najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih naših plavalcev v samostojni državi je v Barceloni poskrbel Damir Dugonjič z dvema četrtima mestoma.

Prvo avgustovsko ime pa je postal Jani Podrepšek, (SMS: na številko 1919 z besedo VAL1) predsednik Združenja slovenskih poklicnih gasilcev in eden izmed pobudnikov humanitarne akcije, s katero želijo zbrati sredstva za obnovo popolnoma dotrajane OŠ dr. Ljudevita Pivka na Ptuju, ki jo obiskujejo učenci s posebnimi potrebami: "Lani smo gasilci sklenili podobno dobrodelno akcijo v Bosni in Hercegovini, kjer smo pomagali odpreti zavod za otroke s posebnimi potrebami, nikoli pa si nismo mislili, da tudi v Sloveniji obstaja šola s tako problematiko in s takimi, popolnoma neprimernimi prostori."

Delov poročevalec Boštjan Videmšek je izdal knjigo Upor: arabska pomlad in evropska jesen. Kronološko predstavlja upor v Sredozemlju in je po mnenju številnih, tudi Slavoja Žižka, najboljša analiza zdajšnjega stanja, ne le pri nas, ampak tudi v svetovnem okviru. Ultramaratonec Radovan Skubic Hilarij je prekolesaril vse slovenske občine in tako uspešno sklenil svoj projekt.

Za Ime tedna ste izbrali Žana Kokalja in Krištofa Skoka, (SMS: na številko 1919 z besedo VAL2) srednješolca, ki sta na sedmi astronomski-astrofizikalni olimpijadi v Grčiji med mladimi astronomi iz 35 držav osvojila srebrni odličji. Krištof Skok zavrača vse "piflarske" stereotipe: "Namesto videoigric me pač zanima fizika. Zaradi tega me vrstniki ne zbadajo." Brez težav jim namreč pomaga pri njihovih šolskih obveznostih. Žan Kokalj in Krištof Skok ("okronana" z zmagovalnimi venci) bosta v noči s ponedeljka na torek z zanimanjem opazovala tudi Perzeide.

V Kamniku je letos potekal že deseti Kamfest. Idejni vodja tega je Goran Završnik. Pod njegovo taktirko so organizirali več kot 70 kulturnih dogodkov in jih nadgradili z razstavo o sedmih kamniških tovarnah Kam so šle vse fabrike. Čeprav se 16. festival slovenskega filma začne šele sredi septembra, je že znan prejemnik Badjurove nagrade za življenjsko delo: to bo dobil vsestranski filmski ustvarjalec, filmski režiser, pedagog, direktor fotografije in snemalec Karpo Godina.

Na svetovnem prvenstvu Mednarodnega paraolimpijskega komiteja pa je kar dvakrat na zmagovalnem odru Zdravljici prisluhnil plavalec Darko Đurić: "To je res trenutek, ki si ga vsak športnik želi, da stopiš na podium in da igra tvoja himna. Ni lepšega občutka od poslušanja himne in gledanja zastave." (SMS: na številko 1919 z besedo VAL3)

Ob 50-letnici so ustvarjalci tretjega programa Radia Slovenija – programa ARS pripravili niz vrhunskih umetniških dogodkov, s katerimi so zaznamovali Noči v stari Ljubljani, velikan slovenske košarke Ivo Daneu pa je za izjemne športne dosežke, spodbudo mladim rodovom in uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču prejel državno odlikovanje – zlati red za zasluge na področju športa.


Zadnje avgustovsko ime pa je postal pobudnik akcije Boš breskev? Borut Jelič (SMS: na številko 1919 z besedo VAL4). Enkratna akcija pomoči vipavskim kmetom je to poletje prerasla v pravo gibanje, v okviru katerega so več kot 5.000 ljudem predali 20 ton breskev. Kljub birokratskim oviram. "Dobra dela so prepovedana z zakonom," je prepričan Jelič, ki zdaj ob pomoči koordinatorjev breskve deli "na zaupanje", naročniki pa jih bodo plačali pozneje, ko jim bo uspelo poiskati pot čez birokratske ovire.

Glasujete lahko s telefonskim klicem v studio v času glasovanja ob 8.15 in 12.00 na številko 01 475 2 202, s poslanim SMS-sporočilom in na spletni strani Vala 202. Ker je pomemben namen akcije tudi dobrodelna pomoč, smo še posebej veseli glasov prek SMS-ov, saj s tem prispevate 1 evro v botrski sklad. Ves zbran denar je tako namenjen otrokom, ki živijo v hudih finančnih in socialnih stiskah.