FRI in FKKT sta povezana prek skupnega osrednjega prostora. Foto: BoBo
FRI in FKKT sta povezana prek skupnega osrednjega prostora. Foto: BoBo
Fakulteti le dobili novo zgradbo

Rektor ljubljanske univerze Ivan Svetlik je poudaril, da so novi prostori Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo (FKKT) ter Fakultete za računalništvo in informatiko (FRI) spodbuda za oblikovanje novih interdisciplinarnih programov in za pridobivanje mednarodnih projektov. S selitvijo obeh fakultet bodo zmanjšali tudi prostorsko utesnjenost na filozofski fakulteti in fakulteti za elektrotehniko.

Svetlik je tudi izrazil pričakovanje, da se bodo z novo pridobitvijo še okrepili znanstveni dosežki obeh fakultet, povečala kakovost diplomantov ter povečalo število patentov in inovacij. Fakulteti bosta po njegovih besedah služili poslanstvu univerze le, če bo v njih nameščena najsodobnejša oprema za raziskovanje in če visoko šolstvo ne bo vsako leto dobivalo manj sredstev. Pri tem je okrcal odhajajočo vlado, da je visokemu šolstvu včeraj odvzela dobrih 70 milijonov evrov, a jih je vlada danes že vrnila.


Investicijo v gradnjo dveh novih fakultet si bodo po prepričanju Svetlika zapomnili po treh stvareh. Izpeljali so jo v kratkem času, skoraj v celoti v dogovorjenem roku, projekt pa je bilo treba prilagajati tehnološkim novostim. Gradnja je bila ocenjena na okoli 100 milijonov evrov, izvedli pa so jo za okoli 30 milijonov evrov manj, a na žalost v novih prostorih (še) ne bo tudi nove opreme.

Fakulteti le dobili novo zgradbo