V zadevi letališki stolp naj bi kmalu padla odločitev državnega tožilca. Foto: MMC RTV SLO
V zadevi letališki stolp naj bi kmalu padla odločitev državnega tožilca. Foto: MMC RTV SLO

Kot je pojasnil namestnik generalne državne tožilke Mirko Vrtačnik, na tožilstvu pričakujejo, da bo državni tožilec zadevo začel obravnavati že avgusta, kar pomeni, da bi lahko kmalu sprejel tudi končno odločitev.

Razpleta se tudi primer SCT-jeve nepremičnine v Fiesi
Prav tako je končan tudi predkazenski postopek v primeru suma zlorabe prodaje počitniškega doma SCT-ja v Fiesi. V tej zadevi je bila junija vložena tudi zahteva za preiskavo zoper tri osebe. Obstajal naj bi nareč sum, da so s prodajo doma povzročile škodo tako matični družbi SCT kot tudi njeni koprski podružnici.

Glede preiskave suma, da je bil stanovanjski sklad zaradi zlorabe pri nakupu zemljišč oškodovan za okoli 2,2 milijona evrov, je Vrtačnik povedal, da je tožilstvo julija leta 2007 zahtevalo preiskavo zoper dve fizični in eno pravno osebo. Julija letos je preiskovalni sodnik uvedel preiskavo, sklep o tem pa še ni pravnomočen.

Na področju gospodarstva tožilci letos dejavnejši
Na novinarski konferenci, na kateri so predstavniki Vrhovnega državnega tožilstva komentirali aktualna vprašanja, je Vrtačnik pojasnil še, da statistika kaže, da se je aktivnost tožilcev pri preiskavi kaznivih dejanj s področja gospodarstva v prvih šestih mesecih letošnjega leta povečala. V tem času so na področju korupcije zoper 17 oseb vložili zahtevo za preiskavo, dve osebi pa sta bili obtoženi. Uspešni so bili tudi na področju zatajitve finančne obveznosti. Zahtevo za preiskavo so vložili zoper 40 oseb, 41 oseb pa so obtožili.