Ministrica je poudarila, da dejansko ni nobenih novih okoliščin, saj je odločitev vrhovnega sodišča identična prvostopenjski odločitvi, o kateri je že bilo govora. Foto: BoBo
Ministrica je poudarila, da dejansko ni nobenih novih okoliščin, saj je odločitev vrhovnega sodišča identična prvostopenjski odločitvi, o kateri je že bilo govora. Foto: BoBo
false
Po odločitvi vrhovnega sodišča glede velenjskih dečkov je v opoziciji večinsko mnenje, da bi bilo najbolje, če bi ministrica odstopila. Foto: BoBo
Bi moral kdo v primeru koroških dečkov zapustiti delovno mesto?
Nova interpelacija Kopač Mrakove?
Kopač Mrakova znova na tapeti

Nepovezani poslanec Andrej Čuš je danes na opozicijske poslanske skupine, predstavnika narodnih skupnosti in koalicijski DeSUS - ta je interpelacijo ministrice nazadnje podprl - naslovil pobudo za vložitev nove interpelacije proti Kopač Mrakovi.

Po odločitvi vrhovnega sodišča glede odvzema dečkov je namreč po Čuševem mnenju skrajni čas, da ministrica zapusti svoj položaj. Poročali smo, da je vrhovno sodišče odločilo, da je bil odvzem dečkov prenagljen in nezakonit - center za socialno delo bi moral najprej počakati na odločitev ministrstva, ali dajo starim staršem dovoljenje za rejniško dejavnost.

"Glede na razsodbo vrhovnega sodišča in dejstvo, da ministrica do danes ni izboljšala niti enega področja delovanja, je čas, da združimo moči in skupaj interpeliramo Anjo Kopač Mrak," je zapisal Čuš. Interpelacijo o delu ministra sicer lahko sproži najmanj deset poslancev.

Spomnil je, da je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti junija že prestala interpelacijo, ki pa jo je podprlo 43 poslancev, kar je največ v tem mandatu. Po njegovi oceni je bila interpelacija zaradi primera velenjskih dečkov "več kot na mestu", številni poslanci pa so ob tem opozarjali tudi na katastrofalno politiko na področju socialne politike in vse večje problematike revščine ter nedelovanja zavodov za zaposlovanje.

Cerar se bo z ministrico pogovoril
Po odločitvi vrhovnega sodišča glede velenjskih dečkov je v opoziciji večinsko mnenje, da bi bilo najbolje, če bi ministrica odstopila. Odločitve, da bi prispevali podpise pod morebitno novo interpelacijo zoper ministrico, pa za zdaj še niso sprejeli v nobeni stranki.

K razmisleku sicer pozivajo tudi predsednika vlade Mira Cerarja. Ta je trenutno v Bruslju, kjer je na vrhu Evropske unije, komentiral odločitev vrhovnega sodišča, da je bil odvzem koroških dečkov nezakonit.

"Gre za izredno resno zadevo, tudi tragično. Po tej odločbi vrhovnega sodišča sem zaskrbljen. Takoj ko se vrnem iz tujine, se bom moral z ministrico usesti, se pogovoriti, pa tudi sicer bo treba sprejeti zelo jasna stališča," je odgovoril Cerar na vprašanje, kako ocenjuje vlogo ministrice v tej zadevi. "Takoj po vrnitvi iz tujine se lotimo tega vprašanja," je dejal slovenskim novinarjem pred začetkom dvodnevnega vrha voditeljev EU-ja.

Pri koaliciji ni sprememb
Stališča koalicijskih SMC-ja in DeSUS-a do Kopač Mrakove pa so po odločitvi sodišča podobna kot ob interpelaciji zoper njo. V SMC-ju jo za zdaj podpirajo, a pričakujejo, da bo izpolnila pogoje. V DeSUS-u, ki je junija podprl njeno razrešitev, pa poudarjajo ministričino odgovornost za nemoteno delovanje sistema.

V SD-ju, iz katerega sicer prihaja Kopač Mrakova, pa so prepričani, da je pomembno, da ministrica dokonča svoje trenutno delo. To po besedah predsednika stranke Dejana Židana vključuje prenovo zakonodaje s stališča zaščite otrok in družin ter reorganizacijo centrov za socialno delo, ki ju je obljubila ministrica. Spomnil je, da sta direktorja centrov za socialno delo že prevzela odgovornost in odstopila.

"Moj poziv politiki je, da ministrici dopustimo, da to, kar je obljubila in zdaj počne, dokonča, in potem ocenjujmo rezultate njenega dela," je poudaril Židan.

"Ni bila presojana največja korist otrok"
Kopač Mrakova je v svojem odzivu opozorila, da je tokratna odločitev vrhovnega sodišča novost v našem pravnem redu, saj je prva odločitev, ki bolj natančno govori o tem, kako naj se razume pravica babic in dedkov, torej starih staršev, do družinskega življenja. S tega vidika je ta sodba pomembna tudi za vnaprej, je dejala ministrica.

Po besedah Kopač Mrakove je pravica babic in dedkov pomembna, vendar pa ni bilo presojano, kaj je največja korist otrok. Včasih interesi odraslih oseb in koristi otrok niso identični in centri za socialno delo so tista primarna institucija, ki mora delovati v korist otrok. Je pa vsekakor prav, da so odločitve centrov za socialno delo tudi pravno presojane, je dejala ministrica.

Dodala pa je, da naj bi sicer center za socialno delo, kot je slišala, sprožil ustavno presojo te odločitve, tako da bo treba verjetno do dokončnosti še počakati.

Bi moral kdo v primeru koroških dečkov zapustiti delovno mesto?
Nova interpelacija Kopač Mrakove?
Kopač Mrakova znova na tapeti