Drago Kos meni, da delo ustavnega sodišča ne bo lahko. Foto: RTV SLO
Drago Kos meni, da delo ustavnega sodišča ne bo lahko. Foto: RTV SLO
Ustavno sodišče
Ustavno sodišče bo o ustavnosti novega portikorupcijskega zakona odločalo absolutno prednostno. Foto: RTV SLO
Dimitrij Kovačič
Ker bo rok za začetek veljavnosti novega zakona zaradi odločanja ustavnega sodišča podaljšan, Kovačič meni, da s tem ustavno sodišče posega v zakonodajni del oblasti. Foto: RTV SLO

Kos je zadovoljen z odločitvijo ustavnega sodišča, da zadrži izvajanje zakona o nezdružljivosti funkcij, saj bo komisija lahko še naprej dokazovala smiselnost svojega obstoja in vedno večjo potrebo pa takšni instituciji v Sloveniji. Zaveda se, da gre le za začasno rešitev, upa pa, da bo končna odločitev ustavnega sodišča podobna tej.

Hkrati je Drago Kos opozoril, da nekateri državni organi pozivov komisije ne jemljejo resno, saj so prepričani, da komisija ne bo več dolgo delovala.

Težave s posredovanjem podatkov
Do 5. maja morajo funkcionarji komisiji posredovati odločbe o dohodnini za leto 2004. Če tega ne storijo, namerava komisija objaviti seznam teh funkcionarjev. Do konca marca pa bi morali državni organi in organi lokalnih skupnosti komisiji posredovati seznam daril, ki so jih prejeli njihovi funkcionarji v preteklem letu.

Zaenkrat ima komisija podatke le za polovico organov, zato nameravajo po praznikih objaviti seznam tistih, ki podatkov niso poslali.

SDS obžaluje odločitev ustavnega sodišča
Po mnenju poslanca SDS Dimitrija Kovačiča je odločitev ustavnega sodišča, da zadrži izvajanje novega protikorupcijskega zakona, nepotrebna, saj uveljavitev zakona ne bi povzročila nepopravljivih posledic, tudi če bi ustavno sodišče ugotovilo, da nekatera določila zakona niso v skladu z ustavo.

Zato pri SDS-u menijo, da bi ustavno sodišče lahko zadržalo le izvajanje tistih določb, ki niso v skladu z ustavo in bi morebiti lahko povzročile nepopravljive posledice, ne pa celotnega zakona.