Mariborsko višje sodišče je na začetku julija lani potrdilo oprostilno sodbo, ki jo je okrožno sodišče leta 2013 izreklo za Trifunovića. Foto: BoBo
Mariborsko višje sodišče je na začetku julija lani potrdilo oprostilno sodbo, ki jo je okrožno sodišče leta 2013 izreklo za Trifunovića. Foto: BoBo

Nekdanji general JLA Vlado Trifunović in polkovnik Berislav Popov sta bila namreč na sodišču oproščena vseh obtožb vojnih hudodelstev zoper civilno prebivalstvo. "General Trifunović in zdaj polkovnik Popov sta oproščena, kot da v Sloveniji nista sodelovala v vojnih aktivnostih in kot da v Sloveniji ni bilo mrtvih, ranjenih in kot da ni bilo nobene materialne škode," je zapisal predsednik veteranske zveze Ladislav Lipič in poudaril, da odločitev sodišča spoštujejo, a da jim nihče ne more vzeti pravice, da ob takšnih odločitvah izrazijo svoja stališča.

"Kajti gre za odnos države in vseh njenih institucij do naše preteklosti in še bolj do osamosvojitvene vojne ter tistih, ki so v njej sodelovali z orožjem v roki," je poudaril Lipič.

Tožilstvo umaknilo obtožbe
Nekdanji generalmajor JLA Trifunović, poveljnik 32. korpusa v Varaždinu, in nekdanji polkovnik JLA Popov, ki je med 27. junijem in 3. julijem 1991 vodil 32. motorizirano brigado do Gornje Radgone, sta bila kot odgovorni vojaški osebi obtožena, ker naj bi v oboroženem spopadu med SFRJ-jem in Slovenijo delovala v nasprotju s pravili mednarodnega in vojnega prava, ker nista zaščitila civilnega prebivalstva in objektov, zaradi česar sta umrla dva civilista, povzročena pa je bila tudi velika materialna škoda.

Mariborsko višje sodišče je na začetku julija lani potrdilo oprostilno sodbo, ki jo je okrožno sodišče leta 2013 izreklo za Trifunovića. Za soobtoženega, nekdanjega polkovnika JLA Berislava Popova je višje sodišče razveljavilo prvostopenjsko obsodilno sodbo in jo vrnilo na prvo stopnjo. Murskosoboško sodišče je 22. oktobra v ponovnem sojenju Popovu izdalo zavrnilno sodbo. Tožilstvo je sicer tik pred koncem sojenja umaknilo obtožbe.