Ministrico poznam kot zelo delavno in korektno. Želim ji vse najboljše, je svoji naslednici Darji Radić dejal Matej Lahovnik. Pravi, da je kot državljan in davkoplačevalec vesel, da imamo tako ministrico. Foto: MMC RTV SLO
Ministrico poznam kot zelo delavno in korektno. Želim ji vse najboljše, je svoji naslednici Darji Radić dejal Matej Lahovnik. Pravi, da je kot državljan in davkoplačevalec vesel, da imamo tako ministrico. Foto: MMC RTV SLO
Nova ministrica za gospodarstvo je Darja Radić
Lahovnik že predal posle Radićevi

Nova gospodarska ministrica Darja Radić se burnih razprav v DZ-ju veseli. "Vem, da morajo poslanci izraziti svoje mnenje. Iz razprav bom skušala izbrati pozitivne stvari in kakšen dobronameren namig," je v studiu Dnevnika dejala Radićeva, ki so jo poslanke in poslanci potrdili za ministrico s 47 glasovi za in devetimi proti.

Čeprav se zaveda, da nima politične avtoritete, bo to skušala nadomestiti "z močjo argumentov". Med njenimi glavnimi cilji je dvig konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, za kar si bodo na ministrstvu še naprej prizadevali z različnimi razvojnimi spodbudami. "Budno pa bomo spremljali tudi druge resorje, da ne bi sprejemali zakonodaje, ki bi lahko oteževala konkurenčnost," je še dejala Radićeva, ki ji poročila Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE) o skoraj milijardo evrov vrednem projektu, gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj, še ni uspelo prebrati. To bo storila ta konec tedna.

Lahovnik izpostavil dolgoročne projekte na področju energetike
Že popoldne pa je njen predhodnik Matej Lahovnik na novinarski konferenci na kratko predstavil svoje dveletno delo na ministrstvu za gospodarstvo. Pravi, da je ponosen, da je bil minister tako pomembnega resorja v času ene izmed najhujših gospodarskih kriz. Izpostavil je nekaj dolgoročnih projektov na področju energetike, podpis sporazuma Južni tok in pridobitev sedeža prve evropske agencije v Sloveniji, Acer.

"Zelo pomembne pa se mi zdijo tudi nekatere zakonodajne spremembe. Uspeli smo povečati črpanje sredstev iz nekaterih evropskih strukturnih skladov in spodbuditi več sredstev za tehnološko prestrukturiranje. Mislim, da smo uspeli tudi narediti večji red pri prejemkih menedžerjev, vsaj v družbah v državni lasti," je dejal in spomnil tudi na zahteve po večji preglednosti oz. onemogočanju reprogramiranja tajkunskih posojil.

Pred novo ministrico so po njegovih besedah veliki izzivi, že jeseni v DZ prihaja tudi nacionalni energetski program. Ob tem je Lahovnik zanikal navedbe v javnosti, da ministrstvo ni namenjalo pozornosti jedrskemu programu oz. načrtom nove jedrske elektrarne. "Vedno sem poudarjal, da je ta pomembna, in je uvrščena v nacionalni energetski program," je dejal nekdanji minister, ki se mu v okviru energetskega programa zdi pomemben tudi projekt TEŠ 6, čeprav lahko vlada po njegovih besedah od njega kadar koli odstopi.

Z novim študijskim letom gre nazaj na fakulteto
Pojasnil je, da bo zdaj imel več časa za družino, z novim študijskim letom pa se vrača na ekonomsko fakulteto. Že v ponedeljek bo namreč v DZ poslal obvestilo, da se odpoveduje funkciji poslanca. Vendarle pa je počaščen, da je opravljal funkcijo ministra za gospodarstvo. Pravi, da je imel odlične sodelavce, s svojim nepreklicnim odstopom pa je "naredil potezo" namesto premierja Boruta Pahorja, saj je presodil, da se mora vlada v kriznih časih ukvarjati s pomembnejšimi zadevami. Lahovnik je zaradi nasprotovanj s prvakom Zaresa Gregorjem Golobičem na začetku meseca najprej izstopil iz stranke Zares, nato pa tudi z mesta ministra za gospodarstvo.

Radićeva: Nadaljevala bom začeto delo
Radićeva je poudarila, da bo v svojem mandatu nadaljevala program dela, ki so ga na ministrstvu zastavili na začetku mandata. "Moja naloga bo, da vse projekte, ki še niso končani, uspešno pripeljemo do konca," je povedala Radićeva in kot prioritete izpostavila večjo konkurenčnost gospodarstva, večji poudarek na turizmu, čimprejšnje sprejetje nacionalnega energetskega programa ter izvajanje akcijskega načrta za obnovljive vire energije.

Hkrati je Radićeva povedala, da sta z Lahovnikom dobro sodelovala. "Ob tej priložnosti bi rada povedala, da je moja prednost ta, da sem kot državna sekretarka za to funkcijo leto in pol opravljala neke vrste pripravništvo pod mentorstvom Lahovnika. To mi je gotovo pomagalo, da sem uspešno odgovarjala na zastavljena vprašanja," je dodala.

Nova ministrica za gospodarstvo je Darja Radić
Lahovnik že predal posle Radićevi