Projekt TEŠ 6 je, kot kaže, postal sredstvo obračunavanja prvaka Zaresa Gregorja Golobiča in nekdanjega člana stranke in ministra v odhodu Mateja Lahovnika. Foto: MMC RTV SLO
Projekt TEŠ 6 je, kot kaže, postal sredstvo obračunavanja prvaka Zaresa Gregorja Golobiča in nekdanjega člana stranke in ministra v odhodu Mateja Lahovnika. Foto: MMC RTV SLO
Denar
Skoraj milijardo evrov vreden projekt je drag, a cena je glede na študijo razumna. Foto: MMC RTV SLO
Študija: Cena TEŠ 6 je visoka, a razumna

Študijo je po naročilu Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), ene izmed vlagateljic v dobro milijardo vreden projekt (sredstva je prispevala tudi Evropska investicijska banka - EIB), pripravilo podjetje Pöyry Energy. Skoraj 100 strani dolgo gradivo razkriva, da je novi blok Termoelektrarne Šoštanj izjemno drag, vendar so ceno že občutno znižali, je za TV Slovenija poročala Vesna Deržek.

Študija: Cena je razumna
Dejstva so, da je dobavitelj opreme Alstom za projekt leta 2007 (projekt je podpisala še prejšnja vlada) vključno s postavitvijo ocenil na 654 milijonov evrov. Cena v pogodbi se je leto pozneje zvišala na 798 milijonov evrov, in sicer brez postavitve, nato pa celo na 878 milijonov evrov s stroški postavitve po oceni TEŠ-a. Razloga za skok cene sta bila "pregret" energetski trg in to, da je bil Alstom izbran kot prednostni ponudnik. Sledila so pogajanja med TEŠ-em in Alstomom, stroški celotne naložbe pa so se zmanjšali za 221,3 milijona evrov, kar je razumna cena, ugotavlja študija.

Cena še ni dokončna
K temu pa velja dodati, da so končne cene po pogodbi negotove. Obstaja namreč tveganje, da načrtovani viri financiranja ne bodo zadoščali za dokončanje projekta. Študija pa opozarja še na nezadostne zaloge lignita v rudniku. Za nemoteno preskrbo je tega dovolj do leta 2028, razpoložljive izmerjene zaloge pa naj bi zadoščale do leta 2048. Premoga lahko tako do leta 2054, kolikršna je življenjska doba TEŠ-a 6 (40 let), zmanjka. Zmanjkati bi utegnilo 10 milijonov ton lignita, ki bi ga, sodeč po študiji, lahko dobili v šoštanjskem bazenu z mešanjem lignita iz velenjskega rudnika z uvoženim črnim premogom.

Študija opozarja tudi na nekatere tehnološke nepravilnosti, kot so predimenzionirane turbine in premajhen hladilni stolp.

TEŠ 6 - sredstvo obračunavanja Golobiča in Lahovnika
Projekt pod dvom postavlja minister za visoko šolstvo in prvak Zaresa Gregor Golobič, ki vztraja, da so se v postopkih zgodile številne nepravilnosti. Pravi, da sta tudi gospodarski minister v odhodu Matej Lahovnik (ta je nepreklicno odstopil, potem ko je zaradi sodelovanja Ultre - v tej ima lastniški delež tudi Golobič - na javnih razpisih podjetij v državni lasti izstopil iz stranke Zares) in predsednik uprave Holdinga slovenskih elektrarn (HSE) Borut Meh na seji vlade, kjer so govorili o TEŠ-u, dejala, da projekt v preteklosti ni bil voden optimalno.

Pahor je projektu za zdaj naklonjen
Meh in Lahovnik se na Golobičeve besede po poročanju Deržkove nista odzvala, je pa o projektu govoril premier Borut Pahor. Ta je za zdaj naklonjen projektu, saj naložba po njegovem mnenju izpolnjuje okoljevarstvena in ekonomska merila. "Želel pa bi, da se z denarjem upravlja gospodarno, transparentno in učinkovito, za kar so odgovorni v Holdingu slovenskih elektrarn," je dejal in dodal, da bo imel zadnjo besedo DZ, ki bo jeseni ob obravnavi energetskega načrta moral odločiti, ali bo investicija izpeljana ali ne.

Nadzorniki TEŠ-a o zaupnici vodstvu v 14 dneh
Vlada od HSE-ja v četrtek pričakuje poročilo o vodenju projekta, a ga bo najverjetneje obravnavala prihodnji teden. Glavno vprašanje bo, zakaj je bilo šele po prvih opozorilih politike mogoče znižati ceno celotnega projekta. Poročilo so pregledali že nadzorniki TEŠ-a. Ti so sprejeli dva sklepa, in sicer da se ob priporočilu vladi pošljejo tudi pripombe ter da bo v 14 dneh znova sklicana seja nadzornega sveta, na kateri se bo obravnavala zaupnica vodstvu družbe.

Vodstvo HSE-ja vztraja, da je naložba v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj ekonomsko, tehnološko in okoljsko upravičena ter da je bil projekt voden v skladu z načeli dobrega gospodarjenja.

Se maje stolček direktorju TEŠ-a?
Nasprotno pa je po informacijah Deržkove Odbor za aktivni nadzor investicije v bloku šest pri HSE-ju ugotovil pomanjkanje skrbnega ravnanja pri vodenju projekta. Zaradi tega naj bi se po nekaterih neuradnih informacijah zamajal stolček celo direktorju TEŠ-a Urošu Rotniku, morda pa tudi prvemu nadzorniku Djordjetu Žebeljanu. V HSE-ju so več informacij obljubili v četrtek.

Študija: Cena TEŠ 6 je visoka, a razumna