Vlada za zdaj podpira TEŠ 6, a si pahor kljub temu želi izvedeti, kaj je šlo do zdaj narobe. Foto: MMC RTV SLO
Vlada za zdaj podpira TEŠ 6, a si pahor kljub temu želi izvedeti, kaj je šlo do zdaj narobe. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor o menjavah v vrhu TEŠ-a

Nikdar nismo trdili in tudi danes ne trdimo, da je bil projekt idealno voden.

Borut Meh iz HSE-ja
Borut Meh
Nismo zato tukaj, da bi delali napake, je dejal prvi mož HSE-ja Borut Meh. Foto: MMC RTV SLO
Vroče v HSE-ju

Premier je 146 strani dolgo poročilo zaradi drugih obveznosti "le na hitro diagonalno pregledal". Vlada projekt za zdaj podpira, a Pahor želi kljub temu "na vladi slišati, kaj je šlo do zdaj narobe, da so se tako spreminjali parametri finančnega servisiranja". Poudaril je, da so se stroški "zaradi našega involviranja, zaradi naših zahtev po gospodarnosti" znižali za 220 milijonov evrov. Zakaj se je to zgodilo, bodo pristojni pojasnjevali na naslednji seji vlade, je napovedal premier, ki ni izključil morebitnih zamenjav v vrhu šoštanjske termoelektrarne.

Zamenjave v vrhu: Ne ja ne ne
Pojasnil je, da ga nekateri dokumenti, ki jih je prejel, napotujejo na to, da bi bilo projekt TEŠ mogoče upravljati gospodarneje, kot se je. "Če je zaključek točen, potem v prihodnosti potrebujemo nekoga, ki bo počel natančno to," je Pahor namignil na mogoče zamenjave v TEŠ-u. "Nisem rekel ne ja ne ne," je dejal.

Meh: Idealno vodenje ni mogoče
V HSE-ju sicer ne trdijo, da je vodenje projekta potekalo gladko. "Nikdar nismo trdili in tudi danes ne trdimo, da je bil projekt idealno voden," je na tiskovni konferenci HSE-ja dejal prvi mož Holdinga slovenskih elektrarn Borut Meh, ki je prepričan, da idealno vodenje takšnega projekta ni mogoče, da pa bi moralo biti spodrsljajev čim manj. Podobnega mnenja je tudi Uroš Rotnik iz TEŠ-a, ki je zagotovil, da je bil projekt voden v duhu dobrega gospodarjenja.

Meh o Rotnikovi zamenjavi ni želel govoriti, a je dejal, da nihče ni nezameljiv. O zaupnici Rotniku bodo nadzorniki TEŠ-a sicer odločili v 14 dneh. Meh je še izpostavil pomembnost projekta TEŠ 6 za državo in slovensko energetiko in dejal, da upa, da so vlado "opremili z dovolj gradiva", da se bo lahko prepričala o njegovi nujnosti in seznanila s postopki vodenja projekta.

HSE gradivo označil za poslovno skrivnost
Premier Borut Pahor pa na tiskovni konferenci po seji vlade sicer napovedal morebitno objavo prejetih dokumentov o TEŠ-u 6, a so z Urada vlade za komuniciranje sporočili, da so po temeljitem pregledu dokumentov ugotovili, da jih je pošiljatelj, HSE (Holding slovenskih elektrarn), označil kot poslovno skrivnost. "Te odločitve vlada ta hip ne more spremeniti, ker so dokumenti tudi namenjeni prvotni obravnavi na seji vlade. Si bo pa vlada prizadevala za umik te oznake in za javno objavo gradiv, ker gre po naši oceni za informacije pomembnega javnega značaja," so še sporočili iz UKOM-a.

Drugi blok JEK-a - veliko zanimanje vlagateljev
Slovenija mora TEŠ izkoristiti, da bo normalno energetsko preskrbljen v obdobju 2015-2025, je dejal Pahor, ki je naklonjen tudi jedrski energiji in bo v prihodnjih tednih opravil prve pogovore o gradnji drugega bloka JEK-a s strokovnjaki, predvsem domačimi, s tega področja. Gre za naložbo, vredno več milijard evrov, za katero že vlada zanimanje vlagataljev (v nasprotju s TEŠ-om). "To me kot predsednika vlade zelo pomirja," je dejal Pahor in dodal, da gre za ekonomičen projekt in varno tehnologijo, zaradi zanimanja vlagateljev pa bo država lahko zviševala ceno vstopa v projekt.

Borut Pahor o menjavah v vrhu TEŠ-a

Nikdar nismo trdili in tudi danes ne trdimo, da je bil projekt idealno voden.

Borut Meh iz HSE-ja
Vroče v HSE-ju