KPK je potrdil, da preiskuje zaposlovanje na MZZ-ju. Foto: BoBo
KPK je potrdil, da preiskuje zaposlovanje na MZZ-ju. Foto: BoBo

Na komisiji (KPK) so potrdili, da obravnavajo sporne zaposlitve, o katerih že nekaj časa poročajo mediji, in da so postopek sprožili na lastno pobudo v sredini septembra, dodatnih informacij pa na tej stopnji niso mogli posredovati. Tudi na vprašanji, ali je predmet postopka zunanji minister Karl Erjavec ali ministrstvo (MZZ) ter v kakšni fazi je postopek, niso odgovorili.

Niti Erjavec niti MZZ s tem postopkom KPK-ja nista seznanjena. Na ministrstvu so pojasnili, da nimajo nobene informacije, da bi KPK vodil omenjene postopke oziroma uvedel kakšno preiskavo zaradi spornih zaposlitev. Tudi Erjavec za zdaj ne ve, da bi proti njemu tekel kakšen postopek KPK-ja.

Minister je obenem znova zavrnil vse očitke o kakršnih koli nezakonitostih pri zaposlovanju oz. o političnem kadrovanju na MZZ-ju. "Ta zadeva je bila že večkrat pregledana in nikoli niso ugotovili nobene nepravilnosti," je zatrdil.

Številni očitki kršitev
V medijih so se že večkrat omenjale nekatere sporne zaposlitve na MZZ-ju - med drugim premestitvi Vlaste Vivod in Roberta Kojca z drugih ministrstev na MZZ ter zaposlitev hčerke ustavnega sodnika in dolgoletnega diplomata Ernesta Petriča Ane Polak Petrič.

Poleg tega je bila kot sporna izpostavljena sklenitev 29 pogodb o zaposlitvi za nedoločen čas, glede česar pa so na MZZ-ju v začetku meseca pojasnili, da je šlo pri tem le za odpravo kršitev iz delovnega razmerja, ne za novo zaposlovanje. Omenjene očitke je na novinarski konferenci pred štirimi tedni izpostavil tudi odstavljeni veleposlanik v Avstraliji Milan Balažic in Erjavcu očital politično kadrovanje.