V torek zvečer je slovenski predsednik na gradu Brdo priredil slovesno večerjo za britansko kraljico. Foto: Reuters
V torek zvečer je slovenski predsednik na gradu Brdo priredil slovesno večerjo za britansko kraljico. Foto: Reuters
Čajni set catbriyur, ki ga je kraljica dobila v dar.
Britanska kraljica je prvič obiskala Slovenijo. Foto: Reuters
Zapore v Ljubljani
Zapore v Ljubljani Foto: www.najdi.si
Britanski kraljici je kobilarno predstavil njen direktor Matjaž Pust. Foto: Reuters
Kraljica v Ljubljani in na svečanem kosilu

Ekskluzivno kosilo je priredil britanski veleposlanik Tim Simmons, poleg kraljice in njenega soproga, vojvode Edinburškega, pa so bili povabljeni še skrbno izbrani gostje, ki so pripomogli k uspešnosti slovenske osamosvojitve in k njeni promociji - med njimi so predstavniki iz sveta politike, kulture, medijev, znanosti, športa ter gospodarskega in poslovnega sveta.
Ob prihodu z vzpenjačo na Grad sta se kraljica in princ Philip najprej pozdravila z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, na kosilu pa so bili prisotni tudi predsednik Slovenije Danilo Türk s soprogo, nekdanji predsednik Milan Kučan, zunanji minister Dimitrij Rupel, predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, direktor Elektra Vitoslav Türk in dozdajšnji slovenski veleposlanik v Londonu Iztok Mirošič.
Povabljeni so bili tudi predsednik DZ-ja Pavle Gantar, predsednica LDS-a Katarina Kresal, najverjetnejši novi mandatar Borut Pahor in obrambni minister Karel Erjavec. Tu so tudi igralka Milena Zupančič, fotograf Arne Hodalič, arhitekt Boris Podrecca ter športniki Primož Kozmus, Vasilij Žbogar in Iztok Čop.
Jedilnik je bil primeren visokim udeležencem: za predjed so postregli z marinirano postrvjo, postreženo z jesensko zelenjavno blazinico, in s suhim vinom constantini sivi pinot iz Goriških brd. Glavna jed so bili divjačinski medaljoni z brusnicami v kostanjevi omaki s kruhovimi rezinicami, marinirano zelenjavo in kruhovimi pogačami iz grajskih peči. Vinski izbor: rdeče suho vino sara 1998 iz vinorodnega okoliša Primorska-Kras.
Za sladico so gostje uživali ob drobnih grižljajčkih, mešanem rezanem sadju ter čaju in/ali kavi.

Popoldne se je kraljica sprehodila po nabito polnem Tromostovju, kjer jo je pozdravilo (in v svoje fotoaparate ovekovečilo) več tisoč mimoidočih. Njen prihod je naznanila kolona vozil, ki se je ustavila pri Adamič-Lundrovem nabrežju. Nasmejana kraljica je zbranim večkrat pomahala v pozdrav in se na Tromostovju na kratko zadržala v pogovorih z otroki, med njimi učenci mednarodne britanske šole.

Kraljico sta spremljala Türk in Janković, medtem ko sta Barbara Miklič Türk in Mija Janković na sprehodu spremljali princa Philipa.

Popoldne se je v Slovenski filharmoniji še udeležitla podelitve priznanj programa za mlade, s katerim se spodbuja dejavno in ustvarjalno preživljanje prostega časa. Na podelitvi je govoril tudi predsednik Türk.

V Ljubljani je od 6.00 zaprta Miklošičeva cesta, in sicer od križišča z Dalmatinovo ulico do Nazorjeve ulice. Dostava je bila mogoča do 9.30, na Nazorjevo ulico pa je mogoča dostava iz smeri Slovenske ceste. Zapora bo trajala do četrtka do 10.30.

Dodatne zapore veljajo na Ciril-Metodovem trgu, Krekovem trgu in Kongresnem trgu, zaprta pa bo tudi cesta na Ljubljanski grad (Cesta slovenskih kmečkih uporov) s Streliške ulice.


Favory Canisso XXII za Kraljico
Kraljica je sicer danes, na drugi dan svoje poti v Sloveniji, obiskala tudi kobilarno Lipico, kjer je v dar dobila lipicanca Favoryja Canisso XXII. V Lipici je kraljevi par pričakalo okoli 400 otrok iz krajevnih osnovnih šol, čemur sta sledila predstavitev klasične jahalne šole in najbolj slavnosten trenutek, ko je kraljica prejela 16 let starega lipicanca, ki bo sicer ostal v trajni oskrbi tamkajšnje kobilarne.

Zaradi množice ljudi je bil lipicanec precej vznemirjen, britanski kraljevi par pa ni skrival navdušenja nad darilom. Kraljica, sicer velika ljubiteljica konj in jahalnega športa, je z nasmeškom na obrazu dejala, da je lipicanec "zelo lep", medtem ko ga je princ Philip označil za "veličastnega".

Plemenski žrebec je slovenski prvak v dresurnem jahanju, v svetovni dresurni eliti pa se uvršča v sam vrh. Konj je potomec ponosnega lipiškega plemenjaka 947 Favoryja Allegra XXVI. in lipicanske kobile 665 Canisse XVI., danes pa velja za enega najlepših predstavnikov 400-glave avtohtone čistokrvne lipiške črede.

Visoka gosta sta se v Lipici udeležila še sprejema za udeležence konference "Trajnostni razvoj za doseganje nacionalne konkurenčnosti", kjer je spregovoril britanski zunanji minister David Miliband, ki je v torek skupaj s kraljevim parom prišel na obisk v našo državo. Med udeleženci sprejema sta bila tudi predsednik Danilo Türk s soprogo.

G. V./K. S.

Kraljica v Ljubljani in na svečanem kosilu