Milan Kučan Janši očita zavajanje in laži. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Milan Kučan Janši očita zavajanje in laži. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Janez Janša v državnem zboru
Janševe izjave dajejo slabo napoved za Slovenijo, meni Kučan. Foto: BoBo

"Izjave Janeza Janše v intervjuju za TVS dokazujejo, da tudi kot novoizvoljeni predsednik vlade ne odstopa od svojih metod delovanja, ki mu manipulacije, podtikanja, sprenevedanja in laži niso tuje. To je slaba napoved za prihodnost Slovenije," piše Kučan.

Poudarja, da ne drži, da je on dal zapreti Janšo leta 1988, kakor tudi ne drži, da sta kljub temu dobro sodelovala. Kučan pojasnjuje, da sta proces proti Janši vodila JLA in njegova varnostnoobveščevalna služba.

V SDS-u Kučanove navedbe zanikajo. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je Janšo 31. maja 1988 aretirala Služba državne varnosti (SDV), "ki je bila neposredno podrejena komiteju za splošno ljudsko obrambo in družbeno samozaščito, ki ga je vodil Milan Kučan kot predsednik Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije". "Šele dva dni po aretaciji pa ga je Kučanova SDV predala vojaškemu tožilcu Jugoslovanske ljudske armade, ki je naprej vodil postopek," so še pojasnili.

"Očitno je zanj isto, ali postopke vodijo civilni ali vojaški organi in ali so ti pri svojem delu samostojni in vezani le na zakon, ali pa so podložni politiki in političnim prvakom. Takšno razumevanje medinstitucionalnih odnosov s strani predsednika vlade pa je skrajno problematično," meni nekdanji predsednik. Dodaja, da ga skrbi tudi Janševa utemeljitev prenosa tožilstva pod MNZ, češ da bodo procesi zato hitrejši.

Za konec pa se dotakne tudi njunega sodelovanja ob osamosvojitvi. Zapiše, da je bilo takrat dobro sodelovanje treba tudi izsiliti, ker so to zahtevale razmere. "O sodelovanju s takratnim republiškim sekretarjem za obrambo nedvomno lahko veliko povedo tudi člani takratnega predsedstva RS," sklene Kučan.