Na ljubljanski univerzi bodo dali v digitalno obliko vsa dela zadnjih desetih let in jih tudi preverili. Foto: BoBo
Na ljubljanski univerzi bodo dali v digitalno obliko vsa dela zadnjih desetih let in jih tudi preverili. Foto: BoBo
Univerza bo šla čez vsa dela zadnjega desetletja

"Imate preveč obveznosti? Vam primanjkuje časa? Čakajo vas seminarske, diplomske in druge naloge. Mi smo tu za vas. Pomoč in svetovanje, unikatni izdelki, kvaliteta, nizke cene."

To je le eden izmed oglasov v našem največjem oglasniku, v katerem za plačilo ponujajo pisanje različnih intelektualnih del prihodnjim "tako imenovanim" intelektualcem. Zanimivo, ko smo klicali na oglaševane številke, nam ni uspelo priklicati niti enega izmed ponudnikov. Prav tako nihče ni odgovoril na naša elektronska sporočila.

"To je najhujša oblika goljufanja, kjer človek dejansko kupi diplomo, in tudi najtežje jo je odkriti. Vendar v tem primeru v kaznivem dejanju sodelujeta oba - tisti, ki prodaja, in tisti, ki kupuje. Skupaj z organi pregona bo treba poskrbeti, da takih oglasov ne bo več oz. da bodo sankcionirani," pravi Stanislav Pejovnik, rektor Univerze v Ljubljani.

Zagrožena tudi zaporna kazen
Z Urada RS za intelektualno lastnino so nam sporočili, da gre v takšnem primeru za kaznivo dejanje po 252. členu kazenskega zakonika, za kar je zagrožena kazen zapora do dveh oziroma treh let. Kaznuje se tisti, ki za drugega nalogo naredi, ali tisti, ki to nalogo uporabi kot svojo.

Rektorja naše največje univerze pa močno razburjajo predvsem vesti o plagiatih in prepisovanju intelektualnih del. Na vseh štirih slovenskih univerzah so tako že sprejeli prve ukrepe, ki bi omogočali lažje odkrivanje plagiatorstva.

Preverili bodo vsa zaključna dela
Skupaj bodo pripravile repozitorij, torej nekakšen digitalni arhiv vseh diplomskih, magistrskih in doktorskih del. "Tisti hip, ko imaš tak repozitorij, pa seveda medsebojna primerjava in iskanje plagiatov postaneta rutina. Če je doktorsko delo oddano v digitalni obliki, se ga da z računalniškim programom takoj pregledati in preveriti, ali je v bazi podatkov že registrirano kakšno delo, ki bi morda lahko bilo osnova za plagiat," pojasnjuje Pejovnik.

Na ljubljanski univerzi bodo dali v digitalno obliko vsa dela zadnjih desetih let in jih tudi preverili. Rektor pravi - bojijo se lahko vsi, ki svojega zaključnega dela niso opravili na pošten način.

Gregor Drnovšek, TV Dnevnik

Univerza bo šla čez vsa dela zadnjega desetletja