Peta islamska zapoved: Vsaj enkrat v življenju mora musliman romati v Meko. Foto:
Peta islamska zapoved: Vsaj enkrat v življenju mora musliman romati v Meko. Foto:

Zato je to tudi priložnost, da iščemo poti za skupno življenje, sobivanje in razumevanje na tem prehodnem svetu, ne glede na to, kateremu verskemu prepričanju pripadamo. Biti človek in hkrati dober vernik pomeni tudi spoštovati drugačnost in različnost med ljudmi.

Nevzet Porič
Bedžad Grabus
Na Arabski polotok se je letos podal tudi mufti Nedžad Grabus. Foto: MMC RTV SLO
Voščilo ob Kurban bajramu

Osrednja bajramska molitev v Sloveniji je bila v športni dvorani na Kodeljevem v Ljubljani, vodil pa jo je muftijev namestnik Ibrahim Malanović, so sporočili iz Islamske skupnosti v Sloveniji. Verniki so se začeli zbirati okoli šeste ure, Malanovićev nagovor pa je sledil ob 8. uri. Bajramsko molitev so pripravili tudi v drugih mestih, kjer so objekti islamske skupnosti: na Jesenicah, v Tržiču, Kranju, Škofji Loki, Postojni, Sežani, Ajdovščini, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Novem mestu, Velenju, Celju, Krškem, Slovenj Gradcu in Mariboru.

V Meko in Medino tudi 13 Slovencev
Iz islamske skupnosti so sporočili še, da je dolžnost vsakega polnoletnega vernika, ki je zdrav in ima materialne možnosti, obiskati muslimanske svete kraje; tako da se vsako leto ob tem času v Meki in Medini na Arabskem polotoku zbere več milijonov ljudi. Letos se je tja odpravilo tudi 13 ljudi iz Slovenije, med njimi mufti Nedžad Grabus, so dodali. V Meki bodo skupaj z drugimi verniki z vsega sveta kamenjali hudiča, nato pa poleg drugih dolžnosti še sedemkrat obkrožili Kabo - zgradbo, proti kateri so pri molitvi obrnjeni vsi muslimani sveta.

Odšli bodo tudi v Medino, čeprav obisk tega kraja, 450 kilometrov oddaljenega od Meke, za izpolnitev muslimanske dolžnosti ni nujen. Predstavlja pa popolno romanje, saj je tam pokopan prerok Mohamed.

Praznik povezan z Abrahamom
Kot so še pojasnili, nosi kurbanski ali hadžijski bajram v sebi močno sporočilo razumevanja in enakosti med ljudmi, ne glede na rasno in nacionalno pripadnost oz. socialni položaj posameznika. Praznik je povezan z Abrahamom, Božjim odposlancem in praočetom treh monoteističnih religij: krščanstva, judovstva in islama. "Zato je to tudi priložnost, da iščemo poti za skupno življenje, sobivanje in razumevanje na tem prehodnem svetu ne glede na to, kateremu verskemu prepričanju pripadamo. Biti človek in hkrati dober vernik pomeni tudi spoštovati drugačnost in različnost med ljudmi," so poudarili.
Porić: Kurban pomeni žrtev
Tajnik slovenske islamske skupnosti Nevzet Porić je razložil, da beseda kurban pomeni žrtev oz. žival, ki bo žrtvovana. Žrtvovanje se opravi na prvi dan kurbanskega bajrama, ker pa je v Sloveniji zaradi veljavne zakonodaje takšno dejanje težko izvesti, verniki namesto žrtvovanja oddajo denarne prispevke.

Prvi dan štiridnevnega praznika se po Porićevih besedah moški zberejo na molitvi, verniki pa si v teh dneh med seboj čestitajo, obdarujejo otroke in obiščejo sorodnike ter prijatelje.

Kurbanski bajram ena od petih dolžnosti
Med petimi dolžnostmi vsakega muslimana so poleg romanja v Meko še izpovedovanje vere v enega Boga, Alaha in njegovega preroka Mohameda, molitev petkrat na dan (ob sončnem vzhodu, opoldne, popoldne, ob sončnem zahodu in zvečer), dajanje miloščine revnim in bolnim ter popoln post od sončnega vzhoda do zahoda v mesecu ramazanu.

Poleg kurbanskega bajrama muslimani obhajajo še tridnevni ramazanski bajram ob koncu tega svetega meseca, ko praznujejo zmago nad samim seboj ob koncu posta, je še pojasnil Porić.

Zato je to tudi priložnost, da iščemo poti za skupno življenje, sobivanje in razumevanje na tem prehodnem svetu, ne glede na to, kateremu verskemu prepričanju pripadamo. Biti človek in hkrati dober vernik pomeni tudi spoštovati drugačnost in različnost med ljudmi.

Nevzet Porič
Voščilo ob Kurban bajramu