Andrej Kurnik meni, da gredo ukrepi v smeri večjega razslojevanja. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Kurnik meni, da gredo ukrepi v smeri večjega razslojevanja. Foto: MMC RTV SLO

Poudarili so, da izkušnje zahodnih držav kažejo, da se varčevanje ne ustavi, ampak se verižno nadaljuje in zaradi osiromašenih javnih storitev se pojavijo zasebne, ki pa si jih lahko privoščijo le še premožni.
Po besedah najvidnejšega člana gibanja Andreja Kurnika ne pričakujejo, da se bo vlada odzvala na njihove zahteve, sedanje dogajanje pa je označil kot puč po vzoru čilskega diktatorja Augusta Pinocheta. Meni, da gre za radikalno prestrukturiranje družbe in njeno še večje razslojevanje ter izključitev večine prebivalstva iz možnosti dostopa do dostojne izobrazbe in zdravstvene oskrbe.
Dodaja, da Slovenija ne more sama narediti ničesar, rešitve so mogoče le na evropski ravni, maja pa bo po njegovem mnenju sprejet konsenz zategovanja pasov, pri čemu poziva ljudi, naj se temu uprejo. Alternativa je po njegovem mnenju tudi ta, da ECB začne poslušati, kaj so trenutne potrebe prebivalstva, in neha biti instrument v rokah neoliberalnih politik.
Zavzema se za to, da bi se ustvarila listina skupnega premoženja, česar se ne da privatizirati, kot je voda, zdravstvo in šolstvo. Poudarja, da je njihov upor mednaroden in napoveduje, da bo njihovo bratsko gibanje med 17. in 18. majem zaprlo frankfurtsko finančno četrt in ECB. Na vprašanje, zakaj so se kljub drugačnim napovedim umaknili izpred ljubljanske borze, je odgovoril, da se zdaj osredotočajo predvsem v pripravljanje alternative, ki jo vidi v večji družbeni porabi.