Kar 47,7 odstotka vseh udeležencev prometnih nesreč v lanskem letu ni bilo pripetih z varnostnim pasom. Foto: Agencija za varnost prometa
Kar 47,7 odstotka vseh udeležencev prometnih nesreč v lanskem letu ni bilo pripetih z varnostnim pasom. Foto: Agencija za varnost prometa
Uporaba varnostnih pasov zmanjša število smrtnih žrtev in hudo poškodovanih v prometnih nesrečah za najmanj 40 odstotkov. Foto: EPA
Se v avtomobilu pripenjate? Gre za vaše življenje.

Od 28. maja do 3. junija bo agencija za varnost prometa izvajala preventivno akcijo "Pripnite se in doživite!", s katero bo spodbujala uporabo varnostnih pasov.

Kot je zapisano na spletni strani pripni.se, želi ministrstvo za promet s preventivno akcijo povečati stopnjo uporabe varnostnih pasov med vozniki in potniki motornih vozil ter povečati njihovo ozaveščenost glede posledic, ki jih v prometnih nesrečah prinaša neuporaba varnostnega pasu.

Ženske pogosteje uporabljajo varnostni pas
Na omenjeni spletni strani lahko najdemo tudi številne zanimive podatke o uporabi varnostnih pasov. Kot je zapisano, lahko odrasel človek z močjo rok in nog zadrži težo telesa le do hitrosti sedem kilometrov na uro. Pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 kilometrov na uro, namreč deluje na naše telo enaka sila, kot če bi padli 10 metrov globoko, pri večji hitrosti pa ta sila skokovito narašča.

Uporaba varnostnih pasov po podatkih spletne strani zmanjša število smrtnih žrtev in hudo poškodovanih v prometnih nesrečah za najmanj 40 odstotkov.

Po podatkih agencije za varnost prometa je v letu 2012 do 30. aprila na slovenskih cestah umrlo 50 odstotkov voznikov, pri katerih je bilo mogoče ugotoviti, da med vožnjo niso uporabljali varnostnega pasu. Leta 2011 je v prometnih nesrečah na slovenskih cestah umrlo 15 voznikov in sedem potnikov, ki med vožnjo niso uporabljali varnostnega pasu. V letošnjem letu so do danes umrli trije vozniki in en potnik, ki niso uporabljali varnostnega pasu.

Policisti bodo v času trajanja akcije med drugim preverjali uporabo varnostnih pasov na avtobusih, še posebej tistih, ki so namenjeni prevozom otrok. Posebno pozornost bodo namenili tudi pripenjanju potnikov na zadnjih sedežih v osebnih avtomobilih in pravilni namestitvi otroških sedežev. Seveda ne bo šlo brez delavnic ter razdeljevanja strokovnega gradiva in promocijskega materiala izobraževalnim ustanovam, društvom in medijem.

"Na podlagi sistematičnega štetja uporabe varnostnega pasu med vozniki in potniki motornih vozil so statistični podatki pokazali, da 93 odstotkov voznikov uporablja varnostni pas. Povprečno uporablja varnostni pas 94,5 odstotka voznic in 91 odstotkov voznikov. Povprečno se je uporaba varnostnega pasu v letu 2011 povečala za 10 odstotkov," pa je na novinarski konferenci povedala Vesna Marinko z agencije za varnost v prometu.

Na zadnjih sedežih, kot pravi Marinkova, uporablja varnostni pas 81 odstotkov potnikov, od tega 66 odstotkov odraslih in 92 odstotkov otrok. Opozorila je, da se je v primerjavi z enakim obdobjem leta 2010 število smrtnih žrtev zaradi neuporabe varnostnega pasu povečalo za sedem odstotkov. Velik delež odraslih med vožnjo prav tako ne zagotavlja ustreznih otroških sedežev z pravilnim zadrževalnim sistemom. V letu 2011 so kot potniki v prometnih nesrečah umrli štirje otroci, pri čemer dva nista imela pravilno nameščenega zadrževalnega sistema.

"Ni primerjave med poškodbami pri uporabi ali neuporabi pasu"
Tudi Klemen Grabljevec z Inštituta za rehabilitacijo Soča je izpostavil pomembnost uporabe varnostnega pasu pri zmanjšanju hudih posledic pri prometnih nesrečah. Poudaril je, da je preventivna in dosledna uporaba varnostnega pasu najboljša rešitev za preprečevanje posledic prometnih nesreč.

Pojasnil je, da varnostni pas pri visoki hitrosti lahko povzroči le površinske poškodbe telesa, kože, manjši zlom in izjemoma težje poškodbe notranjih organov ter da ni primerjave med nastalimi poškodbami pri uporabi ali neuporabi varnostnega pasu.

Vedno manj mrtvih zaradi alkohola
"Stanje varnosti v cestnem prometu se je glede na preteklo leto 2011 izboljšalo. Število mrtvih se je zmanjšalo za 50 odstotkov, manjši je tudi delež hudo in lažje telesno poškodovanih oseb v prometnih nesrečah," pa je na splošno o varnosti na naših cestah povedal Ljubo Zajc, direktor agencije za varnost v prometu.

Najmanj smrtnih žrtev je po njegovih besedah v zadnjem času zaslediti predvsem med vozniki osebnih avtomobilov, kolesarji in motoristi. Ob tem je, kot pravi Zajc, pomembno poudariti, da je vedno manj smrti na cestah posledica alkoholiziranosti.

Se v avtomobilu pripenjate? Gre za vaše življenje.