Lipič zapušča mesto načelnika na svojo željo. Foto: RTV Slo
Lipič zapušča mesto načelnika na svojo željo. Foto: RTV Slo
Karl Erjavec
Kakšni so odnosi med Erjavcem in Lipičem? Foto: RTV SLO

Lipič je dejal, da je odločitev o odhodu sprejel že leta 2001, ko so si zastavili temeljne cilje. Zdaj, ko so ti izpolnjeni, pa je po njegovem mnenju čas, da delo nadaljuje nekdo drug. Lipič naj bi postal veleposlanik na Madžarskem, česar pa ni potrdil. Možni kandidati za Lipičevega naslednika naj bi bili brigadirja Alojz Šteiner in Tone Krkovič ter kapitan Renato Petrič.

Odnosi med Erjavcem in Lipičem niso najboljši?
Odnosi obrambnega ministra Karla Erjavca in Ladislava Lipiča pa menda že dolgo niso na "najvišji" ravni, še posebno po lanskem marcu, ko je minister načelnika generalštaba imenoval za vodjo projekta Provoj - profesionalizacija Slovenske vojske, saj naj bi po ministrovem mnenju ta projekt tekel prepočasi. Minister naj bi pričakoval tudi večjo podporo načelnika generalštaba v "medijski bitki" za napotitev vojakov v Irak, poroča časopis Dnevnik.

Lipič zanika slabe odnose
Lipič pravi, da z ministrom že ves čas dobro sodelujeta in da med njima nikoli ni bilo nobenega spora. V SV-ju naj bi imeli po njegovih besedah tudi popolno strokovno avtonomijo. Natančen datum njegovega odhoda naj bi bil znan do konca maja, na vprašanje, kje bo nadaljeval delo, pa je odgovoril, da ima še kar nekaj časa za razmislek.

Sporočilo z obrambnega ministrstva
Tudi z obrambnega ministrstva so v odgovoru na pisanje Dnevnika sporočili, da se je Ladislav Lipič odločil letos končati kariero načelnika generalštaba Slovenske vojske, ker so bili izpolnjeni vsi cilji, ki si jih je zadal leta 2001 ob imenovanju. S svojo določitvijo je že seznanil tudi obrambnega ministra Karla Erjavca.

Ob tem so dodali, da je Lipič že večkrat poudaril, da je dolžnost prvega poveljnika vojske tako delovno intenziven položaj, da je na tem položaju treba po določenem času razmišljati tudi o spremembah.

Erjavec ne želi odhoda Lipiča
Erjavec je za TV Slovenija pojasnil, da si želi, da bi Lipič še naprej opravljal to nalogo. Zanikal je navedbe, da je nastal spor pri napotitvi vojakov v Irak, ko Lipič Erjavca ni javno podprl. Erjavec pojasnjuje, da je bila odločitev napotitve sprejeta tudi na podlagi vojaškega mnenja generalštaba SV-ja.