Ljudmila Novak je edina kandidatka za predsednico stranke, kar nekateri čllani stranke vidijo kot znak, da je stranka za njo konsolidirana. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Ljudmila Novak je edina kandidatka za predsednico stranke, kar nekateri čllani stranke vidijo kot znak, da je stranka za njo konsolidirana. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Novakova znova prevzela krmilo NSi-ja

Po besedah Novakove, ki je bila edina kandidatka za prihodnje dveletno vodenje stranke, njeno delo in delo njene ekipe vodita skrb in odgovornost do domovine. "Smo konservativni v vrednotah, liberalni v ekonomiji in socialni v civilni družbi. Spoštujemo družino, delo, red in poštenost," je pojasnila. Pri tem je poudarila, da je NSi trden partner vsake programske koalicije z vizijo modernizacije Slovenije na zdravih temeljih.

Med izzivi slovenske države je navedla staranje prebivalstva, zato tudi iz tega razloga Slovenija potrebuje družinam naklonjeno politiko, je povedala. Slovenija očitno izgublja tekmo s svetom, prehitevajo jo tudi nekdanje vzhodne komunistične države. Vlada ni sposobna razbremeniti gospodarstva, pravna država je neučinkovita, prav tako pa podjetništvo duši nizka poslovna svoboda, je naštela.

"Ne morejo si nas prilastiti"
Prav tako trenutna vlada nima vizije in poguma za potrebno modernizacijo in danes je po njenem prepričanju čas za takšno modernizacijo. NSi bo v prihodnosti prevzel odgovornost, zato po njenih besedah z današnjim dnem vzpostavljajo jedro t. i. tretjega stebra, ki naj bi presegal strankarske okvire, vključeval pa ljudi, ki jim je mar za Slovenijo.

Tistim "na desni in levi, ki nenehno vnašajo nove razdore in nadaljujejo kulturni boj", pa Novakova sporoča, da NSi je in ostaja desnosredinska stranka. "Nismo niti tranzicijska levica niti žlahtna desnica, ki bi si jo kdo lahko prilastil," je še pristavila.

Programska resolucija v treh točkah
Kongresa se sicer udeležuje okoli 500 članov in simpatizerjev stranke, od tega več kot 400 delegatov. Nova Slovenija je edina med strankami, v kateri vodstvo prevetrijo vsaki dve leti, kongres pa pripravljajo vsako leto, je za Radio Slovenija poročal Tomaž Celestina. Letošnji kongres poteka pod geslom Gradimo normalno Slovenijo.

Po besedah glavnega tajnika Roberta Ilca kot programsko izhodišče za prihodnje obdobje prinaša posebno resolucijo v treh točkah. "V tej izjavi želimo poudariti, da za normalizacijo razmer v Sloveniji potrebujemo predvsem močno gospodarstvo, varno življenjsko okolje in pravično domovino," je pojasnil Ilc.

Nova Slovenija je v zadnjem letu ali dveh začela samostojnejšo pot, prav Novakova je dejala, da sodelovanja z SDS-om pod vodstvom Janeza Janšene vidijo več. Ilc ob tem pravi, da na kongresu ne bi radi govorili zgolj o političnih partnerjih in nasprotnikih: "Mi ne želimo kongresa stranke zapeljati na temo našega odnosa z drugimi političnimi strankami. Hkrati pa nam že slogan kongresa pove, da želimo pri tej gradnji tudi druge partnerje."

Novakova znova prevzela krmilo NSi-ja