Ljubljana ima tudi letos največ kandidatur, čeprav ji tesno sledi Maribor z dvanajstimi kandidaturami za župane. Foto: RTV SLO
Ljubljana ima tudi letos največ kandidatur, čeprav ji tesno sledi Maribor z dvanajstimi kandidaturami za župane. Foto: RTV SLO
Nežmah in Flegar o lokalnih volitvah
Potekel rok za vložitev kandidatur za lokalne volitve

Od 70 kandidatur jih je večina (62) strankarskih, medtem ko je podpise volivcev zbralo osem kandidatov. Volilne komisije bodo zdaj preverjale kandidate do 21. septembra, potrjene kandidature pa bodo javno objavili 25. septembra. Že danes pa bodo sporočili, koliko kandidatur je bilo vloženih. Kot je znano, v Kopru letos lokalnih volitev ne bo, ker je njihovo izvedbo zadržalo ustavno sodišče.

Imena kandidatov za župane v mestnih občinah in njihove predlagatelje si lahko ogledate tudi na zemljevidu slovenskih občin na desni strani.

V Ljubljani je po neuradnih podatkih letos trinajst kandidatov za župane, torej trije manj kot na volitvah leta 2006. Dva izmed njih, Zoran Janković in Mihael Jazbinšek, kandidirata znova. Volivcem se letos predstavljajo tudi Jože Drnovšek, Miha Majc, Marko Mitja, Milan Hosta, Jože Joc Javornik, Mojca Kucler Dolinar, Janez Lesar, Zofija Mazej Kukovič, Metka Tekavčič, Meta Vesel Valentinčič in Janes Žagar.

Tudi v Mariboru je letos manj kandidatov (dvanajst, leta 2006 štirinajst), pri čemer pa se je za vnovično kandidaturo odločilo več kandidatov kot v Ljubljan, in sicer kar štirje (Stojan Auer, Melita Cimerman, Franc Kangler in Zdenko Vinkov). Preostali kandidati so: Borut Ambrožič, Bojan Horvat, Gregor Jager, Tomaž Kancler, Teodor Lorenčič, Tomaž Orešič, Monika Piberl in Janez Ujčič.

V Celju je slika nekoliko drugačna. Letos je pet kandidatov, medtem ko so bili leta 2006 štirje. Bojan Šrot se je odločil, da bo znova kandidiral, letos pa se za županske stolčke potegujejo tudi Jože Požežnik, Branko Lobnikar, Jana Govc Eržen in Andreja Rihter.

V Novem mestu je letos, tako kot pred štirimi leti, pet kandidatov, eden med njimi (Alojzij Muhič) kandidira znova. Preostali kandidati so: Bojan Kekec, Gregor Macedoni, Igor Perhaj in Milena Kramar Zupan.

Velenje zaznamuje letos velik osip kandidatov - za kandidaturo sta se odločila samo dva, medtem ko jih je bilo pred štirimi leti kar sedem. Za župana bosta tekmovala Bojan Kontič in Franc Sever.

V Slovenj Gradcu je slika obrnjena. Leta 2006 sta bila le dva kandidata, letos pa jih je šest: Peter Cesar, Primož Cokan, Matijaž Gostečnik, Boris Raj, Jurij Šumečnik in Matjaž Zanoškar, ki letos znova kandidira.

In medtem ko je v Velenju izbira kandidatov skromna, bodo volivci v Novi Gorici izbirali kar med devetimi kandidati, med njimi je znova na seznamu le Črtomir Špacapan. Novi kandidati so Matej Arčon, Oton Filipič, Darinka Kozinc, Matjaž Kulot, Nataša Leban, Miloš Lozič, Tomaž Slokar in Gregor Veličkov.

Sledijo mestne občine s po šestimi kandidati za župane, Kranj, Ptuj in Murska Sobota.

V Kranju je letos šest kandidatov za župane, pred štirimi leti jih je bilo sedem. Znova se za župana poteguje samo Mohor Bogataj, medtem ko se bodo Bojan Homan, Matevž Kleč, Hermina Krt, Pavle Okorn in Darjan Petrič v volilno tekmo zagrizli prvič.

Na Ptuju bosta znova kandidirala Štefan Čelan in Peter Pribožič, medtem ko Vlado Čuš, Miroslav Luci, Miran Šic in Ivan Tkalec na volitvah leta 2006 niso bili med kandidati.

V Murski Soboti bodo volivce prepričevali Dušan Bencik, Regina Cipot, Robert Celec, Mitja Slavinec, Stanislava Rengeo Cör in Anton Štihec, ki je edini sodeloval tudi na volitvah leta 2006.

Nežmah in Flegar o lokalnih volitvah
Potekel rok za vložitev kandidatur za lokalne volitve