Foto:
Foto:
Janković, Lukšič in Slavko Bobovnik

Predsednik SD-ja Igor Lukšič je za Odmeve dejal, da je težko biti konstruktivna opozicija nekonstruktivni vladi, vendar pa je treba graditi na tem, kar se je zgodilo včeraj. Gre namreč za vprašanja, ki zadevajo vso državo, zato so v SD-ju "pripravljeni biti zraven". Vendar ne samo pri dvigovanju rok, temveč tudi pri določitvi okvirov, ki bodo dobri za državo.

V SD-ju menijo, da je zlato pravilo korak v pravo smer, vendar si želijo slišati mnenja strokovnjakov o tem, ali ga je res potrebno zapisati v ustavo ali pa je dovolj, da se ga postavi v ustavni zakon. Po mnenju Lukšiča je problem v tem, ker vlada v postopku priprave zakonov doslej ni vključila vseh virov, ki jih ima na voljo, zdaj pa so se o tem dogovorili.

Janković: Potreben je razvojni program Slovenije
Nasprotno pa predsednik Pozitivne Slovenije Janković meni, da se včeraj ni zgodilo nič posebnega in da je problem le preložen za dva meseca. Po njegovem je predsednik vlade "seanso" izkoristil zato, da je discipliniral koalicijo. Kot pravi, zlato pravilo ni korak v pravo smer. Meni, da je potrebno določiti razvojni program Slovenije. Po šestih mesecih vlada na prihodkovni strani namreč še ni naredila ničesar.

Janković tudi meni, da je država v krizi od lanskega leta, ko je padla pokojninska reforma. Ključen problem je po njegovem na strani prihodkov. Junija je bila prihodkovna stran nižja kot lani, ker se je država odločila le za rezanje, in tako ustvarila strah med državljani. Imamo izvoz, ki je višji kot lani, imamo potrošnjo, ki je nižja, nimamo investicij, je dodal.

Za izboljšanje prihodkovne strani predlaga velika dela, kot so drugi tir železnice, ki bi se financirala iz proračuna in z zadolževanjem, saj po njegovem ni res, da se ne bi mogli več zadolževati. Ključen problem so tudi nova delovna mesta. Janković meni, da je uspešna tista država, ki najde pravo presečišče med konkurenčnostjo in solidarnostjo.

Da se lahko Slovenija še zadolžuje meni tudi Lukšič, hkrati pa je prepričan, da Slovenija ne črpa dovolj evropskih sredstev. Tudi zato, ker vlada ne pripravi projektov oz. jih ne podpre.

Ob koncu pogovora v Odmevih je Lukšič izrazil upanje, da vlada ne bo napenjala situacije, pri čemer ga je podprl Janković, češ da bi morali zakone obravnavati v rednih postopkih, predvsem pa bi se bilo potrebno vsesti skupaj in razpravljati o prihodkih.

Janković, Lukšič in Slavko Bobovnik