Zakon o malem delu sicer povečuje delež, namenjen za kadrovske štipendije, nikakor pa ne prinaša več sredstev za državne štipendije, Zoisove štipendije in štipendije za deficitarne poklice, menijo v ŠOS-u. Foto: MMC RTV SLO
Zakon o malem delu sicer povečuje delež, namenjen za kadrovske štipendije, nikakor pa ne prinaša več sredstev za državne štipendije, Zoisove štipendije in štipendije za deficitarne poklice, menijo v ŠOS-u. Foto: MMC RTV SLO

V študentski organizaciji zatrjujejo, da je izjava laž, saj državne in Zoisove štipendije niso odvisne od izida referenduma, ker se financirajo iz državnega proračuna. Kot so sporočili iz ŠOS-a, s takšnimi "populističnimi izjavami" ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve zavaja javnost, saj se iz koncesijske dajatve iz malega dela ne bodo (so)financirale vse štipendije, ampak samo kadrovske, ki jih podeljuje javni sklad za razvoj kadrov in štipendiranje.

"To pomeni, da mora država zagotoviti sredstva za štipendije iz državnega proračuna, torej te štipendije niso v nobeni meri vezane na izid referenduma o zakonu o malem delu," zatrjujejo v ŠOS-u.

Prihodki od študentskega dela že zdaj za sofinanciranje štipendij
Že zdaj velja, da se iz občasnega ter začasnega dela dijakov in študentov namenjajo sredstva za sofinanciranje kadrovskih štipendij, navaja ŠOS in opozarja, da je ostalo nedodeljenih okoli 31 milijonov evrov iz koncesijske dajatve, ki čakajo na računu javnega sklada za razvoj kadrov.

Izjava "zastrašujoča"
Zakon o malem delu sicer povečuje delež, namenjen za to vrsto štipendij, nikakor pa ne prinaša več sredstev za državne štipendije, Zoisove štipendije in štipendije za deficitarne poklice. Če se tudi z novim zakonom o štipendiranju več delodajalcev ne bo odločalo za kadrovsko štipendiranje, bo vsako leto še več sredstev ostalo nedodeljenih, poudarjajo v ŠOS-u. Izjava predstavnika ministrstva za delo je zato po mnenju študentske organizacije toliko bolj "zastrašujoča", saj je država dolžna zagotavljati sredstva za državne in Zoisove štipendije.

Namestnik direktorice direktorata za trg dela na ministrstvu Zoran Kotolenko je v sredo na vladni spletni strani www.nabolje.si v živo odgovarjal na vprašanja državljanov v pogovoru glede referenduma o malem delu. Kot je dejal, bi padec zakona o malem delu na referendumu lahko ogrozil štipendije.