Goran Klemenčič in Gregor Virant sta predstavila zakonske spremembe glede financiranja političnih strank. Foto: BoBo
Goran Klemenčič in Gregor Virant sta predstavila zakonske spremembe glede financiranja političnih strank. Foto: BoBo
Obetajo se spremembe pri financiranju strank

Vlada bo noveli zakonov o političnih strankah in o volilni in referendumski kampanji predvidoma obravnavala v četrtek. Minister za notranje zadeve Gregor Virant pa je ob tem ocenil, da nova zakona zmanjšujeta korupcijska tveganja in omogočata več reda ter preglednosti na tem področju.

Virant je ob tem poudaril, da je ključna zakonska sprememba popolna prepoved donacij političnim strankam in financiranja volilne kampanje od pravnih oseb, tako javnega kot zasebnega prava.

Pri pripravi omenjenih novel je sodelovala protikorupcijska komisija. Njen predsednik Goran Klemenčič je opozoril, da zakon ne bo ničesar rešil, vendar omogoča možnost nadzora.

Kaj prinaša nova zakonodaja?
Po predlogu novele zakona naj bi bila letna poročila podrobnejša in tudi javno objavljena, vključno z vsemi donacijami fizičnih oseb, ki bodo nad višino povprečne mesečne plače v Sloveniji.

Vse donacije nad 50 evrov bodo morale potekati prek transakcijskih računov. Zneske do 50 evrov bodo politične stranke lahko od fizičnih oseb dobile tudi v gotovini, vendar bo treba donatorja zapisati z imenom, priimkom in enotno matično številko (EMŠO).

Zakonske spremembe dajejo več pooblastil Računskemu sodišču za izvajanje nadzora. Večje naj bi bile tudi kazni za kršitve. Za hujše kršitve je tako predvidena prepoved financiranja iz proračuna za leto dni.

Več javnega denarja med neparlamentarne stranke
Med novostmi je tudi razporeditev javnega denarja med manjše in večje stranke. Minister Virant je pojasnil, da se je do zdaj 10 odstotkov sredstev iz proračuna razdelilo linearno med vse stranke, ki so na volitvah dosegle najmanj odstotek podpore, preostanek pa po volilnih izidih. Po novi zakonodaji bi linearno razdelili 25 odstotkov denarja iz proračuna, 75 odstotkov pa po volilnih izidih.

Prepoved donacij pravnih oseb bo pomenila izpad prihodkov političnih strank. Zato po Virantovih besedah obstaja možnost, da bi prihodnje leto dobile nekaj več sredstev iz proračuna, vendar bodo o tem odločali poslanci.

Obetajo se spremembe pri financiranju strank