V Mariboru bi morali letno letno zagnati 100 novih podjetij, meni gospodarski minister Stanko Stepišnik. Foto: BoBo
V Mariboru bi morali letno letno zagnati 100 novih podjetij, meni gospodarski minister Stanko Stepišnik. Foto: BoBo

Predsednica vlade je na svojem obisku podravske regije poudarila, da pripravljajo tudi druge ukrepe za pomoč gospodarstvu, ki bodo imeli učinke tudi na mariborsko regijo. Med temi je posebej omenila sanacijo bančnega sistema.

Minister za gospodarstvo Stanko Stepišnik, ki je sicer večino današnjega dneva preživel v Celju, je dejal, da ima Maribor po njegovem mnenju vse potenciale za boljšo prihodnost, zato je treba narediti vse za zagon "start upov", da bodo novi proizvodi prišli prej do izraza.

"Vsa sredstva, ki so namenjena za razvoj in raziskave, pa morajo biti osredotočena predvsem na produkte, da bodo rasla nova podjetja. Maribor ima dober potencial, univerzo, podjetniške inkubatorje, tehnološke centre, razvojno-raziskovalne centre in skupine v podjetjih. To je treba le aktivirati za končne produkte, in ne za procese," je dejal Stepišnik. Meni, da bi Maribor moral vsako leto ustvariti vsaj 100 novih podjetij start up, od česar se jih bo zagotovo nekaj obdržalo in preraslo v mala in nato srednje velika podjetja.

Za Viranta tudi v Mariboru ne bo svetih krav
Notranji minister Gregor Virant se je v Mariboru ukvarjal z dvema zadevama - korupcijo in birokracijo. Predstavil je nekatere najpomembnejše ukrepe vlade za odpravljanje slednje, v povezavi z gospodarskim kriminalom in korupcijo pa je omenil obisk na Policijski upravi Maribor.
"Korupcija je bila eden izmed glavnih razlogov za mariborske vstaje. Vodstvu mariborske policije sem danes dal polno podporo pri preiskovanju teh kaznivih dejanj. Tako kot nikjer v Sloveniji tudi v Mariboru in v regiji ni svetih krav," je dejal Virant.

Olajšave za zaposlovanje mladih
Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Mrak Kopač je danes predstavila nekatere ukrepe za večje vključevanje mladih na trg dela in večje koriščenje javnih del. Ti uvajajo možnost, da so delodajalci, ki zaposlijo za nedoločen čas brezposelno mlado osebo, ta pa je na zavodu prijavljena vsaj mesec dni, vsaj dve leti oproščeni plačila socialnih prispevkov.
Pomembna novost je tudi ta, da nameravajo z zakonom spremeniti področje vključevanja v javna dela in tako aktivirati prejemnike denarnih nadomestil. Tisti, ki bodo brez dela več kot leto dni, bodo imeli možnost, da so hkrati z denarnim nadomestilom vključeni v javna dela.