Klavdija Markež ne bo več poslanka. Foto: BoBo
Klavdija Markež ne bo več poslanka. Foto: BoBo
Še hujša kot prepisovanje je kraja zamisli
Klavdija Markež obžaluje svoje napake

Nekdanja ministrica za izobraževanje Klavdija Markež bi se lahko vrnila v poslanske klopi, a tega ni storila. V telefonskem pogovoru z Brglezom je dejala, da storjene napake obžaluje, odstop z ministrskega in poslanskega položaja pa pomeni prevzem odgovornosti za svojega dejanja, so sporočili iz parlamenta. Kabinet predsednika DZ-ja je že prejel njen odstopni dopis.
V poslanski skupini SMC-ja so se odzvali z besedami, da gre za odgovorno dejanje v skladu z vrednotami stranke. "Obenem naj povem, da smo z njo ves čas odlično sodelovali. Cenimo tudi njen prispevek k delu poslanske skupine," je povedala namestnica vodje SMC-jevih poslancev Lilijana Kozlovič.

Nadomestni poslanec Dušan Radič
Markeževo je v poslanskih klopeh nadomestil Dušan Radič, ki je na lanskih predčasnih volitvah kandidiral v okraju Murska Sobota. Na novinarski konferenci po potrditvi za poslanca je povedal, da je v prvih stikih s SMC-jem ugotovil, da gre za pravo ekipo. "Gre jim predvsem za pravičnejšo družbo in pravno državo. Upam, da bom postal kamenček tega mozaika," je dejal.
Radič bo tako ohranil poslanski položaj, stranka pa razmerje moči v državnem zboru. Markeževa bi se namreč lahko vrnila, obenem pa bila izločena iz svoje matične poslanske skupine. To je pomembno tudi pri aktualni koalicijski kombinatoriki. SD namreč zaradi afere Veber daje signale, da utegne izstopiti iz koalicije. Ob takšni potezi bi SMC in DeSUS ohranila večino 46 glasov, a brez Markeževe bi padli na 45 in s tem v manjšinsko vlado.

Markeževa dobila poziv k odstopu
Petdnevna ministrica je odstopila zaradi očitkov, da naj bi bilo njeno magistrsko delo plagiat. Senat fakultete za državne in evropske študije je zato uvedel postopek, v katerem bo tričlanska komisija magistrsko delo Markeževe vsebinsko preučila v 30 dneh in nato odločila, ali so izpolnjeni pogoji za odvzem znanstvenega naziva.

Posle je sicer prevzela v ponedeljek. Ob razkritju jo je predsednik SMC-ja Miro Cerar pozval, naj premisli, ali še spada med SMC-jeve poslance. "To ob tako nedopustnem ravnanju v okviru poslanske skupine SMC-ja skoraj zagotovo ne bo mogoče," je izjavil.

Še hujša kot prepisovanje je kraja zamisli
Klavdija Markež obžaluje svoje napake