Slovenija

Poudarki

  • Prepisana več kot tretjina naloge
Markež, Cerar
Cerar je odstop Markeže sprejel. S tem je po kratkosti mandata izenačila rekord nekdanjega infrastrukturnega ministra Igorja Maherja, ki je bil na položaju pet dni. Foto: KPV
Klavdija Markež
Deli magistrskega dela se popolnoma ujemajo z besedili drugih avtorjev. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Cerar: Primer je še poseb...
VIDEO
Hiter odstop Markeževe in...
VIDEO
Ministrica odstopila po d...

Dodaj v

Markeževa odstopila. Cerar: Ta primer je še posebej nesrečen.

Le pet dni na položaju
1. april 2015 ob 11:25,
zadnji poseg: 1. april 2015 ob 20:10
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Po petih dnevih je ministrica za izobraževanje Klavdija Markež odstopila zaradi očitkov, da naj bi bilo njeno magistrsko delo plagiat. Posle je prevzela v ponedeljek.

Novopečena ministrica je predsedniku vlade Miru Cerarju ponudila odstop, ta ga je sprejel. Z njim se je sicer sestala zgodaj popoldne. "Ta primer je še posebej nesrečen. Moram reči, da nisem pričakoval, da bom soočen s tako situacijo. V fazi preverjanja, preliminarnih razgovorov, sem dobil vsa zagotovila da takšnih spornih ravnanj ni bilo. Bil sem zelo negativno presenečen in seveda je edino prav, da je ministrica takoj odstopila," je Cerar dejal v izjavi za medije.

"Z ministrico sem opravil pogovor in takoj, ko sva ugotovila, da je šlo za povsem nedopustno dejanje, je tudi sama ocenila, da je treba storiti potezo in je ponudila odstop, kar je bila edina možnost v tem trenutku," je dejal premier.

Prepisana več kot tretjina naloge
V uredništvu Demokracije so pridobili magistrsko delo Klavdije Markež, ki je leta 2005 magistrirala na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije v Kranju z delom Vpliv strukturnih skladov Evropske unije na razvitost regije spodnje Podravje.

Sklep tega magistrskega dela pa je v celoti dobesedno prepisala iz diplomskega dela nekdanjega študenta, ki je septembra 2002 diplomiral na ekonomski fakulteti v Ljubljani, naslov njegove naloge pa je Vključevanje Slovenije v strukturno politiko Evropske unije, poroča spletni portal.

Poleg tega so na Demokraciji v magistrski nalogi našli tudi cele strani, ki so v celoti prepisane iz diplomskega dela, čeprav ga novopečena ministrica med viri ni navedla.

Ministrica sama poslala nalogo v preverbo
Markeževa je po navedbah stranke SMC prejšnji teden na lastno pobudo poslala svojo magistrsko nalogo v pregled matični fakulteti, da bi ugotovili pristnost avtorstva (zakaj je to storila, še čakamo odgovor). S fakultete so ji odgovorili, da se magistrska naloga po prvem računalniškem pregledu v določenem delu ujema z drugimi viri, zato so jo dodatno preverili.

Ob tem so v stranki pojasnili, da je Markeževa magistrirala leta 2005, ko računalniški pregled magistrskih nalog še ni bil ustaljen način preverjanja avtorstva. Poleg tega sta magistrsko nalogo Markeževe kot ustrezno že verificirala in potrdila tako fakulteta kot njen mentor Miha Pogačnik, so še zapisali v stranki. Namestnica vodje poslanske skupine Lilijana Kozlovič je dejala, da če se obtožbe izkažejo za resnične, Markeževa mednje ne sodi več.

Tudi Cerar je Markeževo pozval, naj premisli, ali še spada med SMC-jeve poslance. "To ob tako nedopustnem ravnanju v okviru poslanske skupine SMC skoraj zagotovo ne bo mogoče," je izjavil.

37-odstotno ujemanje nalog
Dekan fakultete za podiplomske državne in evropske študije Matej Avbelj pa je pojasnil, da je program za preverjanje pristnosti avtorskega dela pokazal 37-odstotno ujemanje. A pri tem gre zgolj za matematično prekrivanje.

Ali gre za plagiat, bo zato zdaj ugotavljala posebna komisija, ki bo šla čez nalogo še "na roko" in če se bo izkazalo, da gre za kršitev pravil fakultete, bo sprožen postopek za odvzem naziva. O tem pa bo odločal senat fakultete, in sicer že v četrtek, je pojasnil Avbelj. Dodal je še, da mentor in strokovna komisija, ki je leta 2005 magistrsko nalogo Markeževe ocenjevala, tehnično ni mogla te kršitve zaznati.

Bo vlada izgubila večino?
Z odstopom šolske ministrice Klavdije Markež se krepi pogajalsko izhodišče SD-ja, saj lahko Crarjeva vlada teoretično tudi izgubi večino v DZ. Za zdaj ima koalicija 52 poslancev, ob morebitnem izstopu SD-ja pa bi jih ostalo 46. Markeževa, ki ji sicer po odstopu z ministrskega mesta pripada staro poslansko mesto, še ni sporočila, ali se bo vrnila v DZ. A tudi če se bo vrnila, ni pričakovati, da bo ostala del poslanske skupine SMC, saj so v stranki že namignili, da mesta med njimi nima. Če bo torej Markeževa postala nepovezana poslanka in bi SD zapustila koalicijo, bi največja vladna stranka in partnerica DeSUS imeli v DZ le še 45 poslanskih glasov.
A. Č., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Obsidijan
# 01.04.2015 ob 11:40
A potem je 63-odstotna magistrica?
Ribiič
# 01.04.2015 ob 11:35
Se pravi, da bo postala predsednica vlade!
m72
# 01.04.2015 ob 11:32
Ha, ha, nekdaj abramboslovje, danes "evropske študije".
mirko marko
# 01.04.2015 ob 11:32
Da bi bil prvi april..... Samo ni.....

Dejansko ste nam VI, ki tako zaupate novim obrazom, to izvolili. Tako je VI ste krivi. Pa ne bi nič rekel, če vam ne bi drugi tega nonstop govorili, ampak očitno pri nas v večini samo osli živijo, ker pač vedno znova in znova hodimo na led...

Pri naslednjih volitvah boste pa podprli vsi zopet nov obraz, Pirc Musarjeva še ni prišla na vrsto, in spet bomo vsi nasankali. Kaj vam ni jasno ljudje....
pozitiva
# 01.04.2015 ob 11:42
Tole se govori že 3 dni in verjemite mi, da ne bi blatili imena ministrice za 1. aprilsko šalo.
Kar se tiče trenutnega parlamenta (ne samo preimenovane Cerarjeve nebuloze) gledamo neke mladce brez izobrazbe, ki delajo po nareku. Niso ne šolani ne dozoreli, da bi odločali o usodi naroda. Celotna ekipa je problematična. Podpiram mladost, ampak ne na tako odločujočem položaju, kjer tudi življenjske izkušnje morajo šteti.
pazi_mina
# 01.04.2015 ob 11:40
Preverjeno...ni 1.april !
Zeebra
# 01.04.2015 ob 11:41
Če je to šala za 1.april, je to zares slaba šala z namero osebne očrnitve. No, v vsakem primeru je ministrica v globokem iztrebku :).
mali_M
# 01.04.2015 ob 11:37
Ravno pravšnja za Cerarjevo vlado. Zgleda, da imajo vsi isti imenovalec v tej vladi.
Mogoče bo pa Cerar tokrat pohitel in dobro razmislil ter do naslednjega 1. aprila izbral drugo ministrico.
Vektra
# 01.04.2015 ob 11:40
Vse cajtnge povzemajo to novico, torej ne gre za 1. april.
zemljo
# 01.04.2015 ob 11:43
Vlada javnih usluzbencev kaj čmo... lahko si le mislimo kako potekajo pogajanja z javno upravo...
skisana_violeta
# 01.04.2015 ob 12:05
In edini, ki ga je preganjalo tožilstvo je poslanec SDSa Marinič (sodišče ga je zaradi goljufanja pri izpita iz nemščine spoznalo za krivega napeljevanja h kaznivemu dejanju ponarejanja listin in ga obsodilo na pet mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo enega leta.), ostalih 10 in več ujetih plagiatorjev pa ima dobro plačano službo. Tako to gre v tej PRAVNI deželi.
K_ris
# 01.04.2015 ob 11:57
Sramota za vsakega, ki bi ga pri tem odkrili, ekstra sramota, ko gre za ministrico za ŠOLSTVO. Pfuj
miss_theory
# 01.04.2015 ob 11:47
To je bilo pa hitro. A rekorda pri odstavitvi ministra ne bo zrušila. Ga je žal že nekdo drug.

Standardi v tej državi so postali tako nizki, da res ni!
audio
# 01.04.2015 ob 11:47
Upam da ji diplomo takoj razveljavijo, v primeru da je res plagiat.
Seveda bi morala vrniti tudi vso razliko v plači, ki jo je prejemala.

Ja ja, saj vem da sanjam.....:)
Dami
# 01.04.2015 ob 11:51
A lahko prosim nekdo preveri vse magisterske, diplomske in doktorske naloge naših poslancev, ministrov, sekretarjev,....

Se pa sedaj lepo vidi kaj je namen teh diplom in magisterijev v JS. Samo da imajo višjo plačo. Potem pa se takšnim mojstrom kot je @Kris zdi samoumevno, da so v JS višje plače, ker imajo višjo izobrazbo. No, tukaj imate to vašo višjo izobrazbo!
Obsidijan
# 01.04.2015 ob 11:43
Kaže, da bi pri nas potrebovali prevetritev izobrazbenih nazivov.

Tako bi recimo imeli 89-odstotne diplomirane elektrotehnike,
72-odstotne doktorje medicine,
33-ostotne zobozdravnike,
12-odstotne parketarje ...

Pa bi se vsak sam odločil, h komu bo šel. Plačilo bi bilo tudi temu primerno.
Namig za varčevanje v javnem sektorju, pa tudi prebivalci bi privarčevali, če bi recimo najeli 60-odstotnega vodovodarja namesto 100-odstotnega.
pazi_mina
# 01.04.2015 ob 11:44
Jaz mislim da si Cerar zelo želi da bi bila 1.aprilska šala
Ernesto
# 01.04.2015 ob 12:07
Hehehe, v Sloveniji ne rabimo prvega aprila... Ker je vse res....
generusus
# 01.04.2015 ob 17:33
Potrebna bi bila kazenska odgovornost, saj je šlo za namerno zavajanje poslancev in javnosti. Hkrati vrnitev sredstev.
krumpek
# 01.04.2015 ob 11:47
Miro si bo vzel čas in svojo odločitev sporočil do prvomajskih počitnic.
ti-ne
# 01.04.2015 ob 12:15
Vsaka druga diplomska naloga, ki jo preverjajo je plagiat.
Očitno gre za pravilo in ne za eksces!
Mentorji pač nimajo časa brati diplome, če sproti zaslužijo 600 000 evrov.
mercury89
# 01.04.2015 ob 12:08
Teli plagiatorji me res jezijo. Ravno sedaj se sam zafrkavam z mojo diplomo in vem koliko je z diplomo dela. Potem pa nekateri lepo samo prepišejo diplomo drugega in dobijo naziv. Jst se bom pa še nekaj časa zafrkaval z mojo diplomo, ki pa ne bo plagiat ampak samo moje delo. Mislim kako jih ni sram takole prepisovat.
endrug
# 01.04.2015 ob 12:07
Kako pa kaj plagiator M. Cvikl? Še vedno na dobro plačani poziciji v Bruslju?
frozen pingvin 2
# 01.04.2015 ob 12:16
- nima mature
- nima univ. izobrazbe
- prva ministrica za šolstvo brez doktorata
- nima izpolnjevala pogojev za ravnateljico na OŠ (za ministrico po cerjarjevem mnenju pa izpopolnjuje pogoje)
- kako za vraga je magistrirala, če nima univ. izobrazbe
- no, še ta magisterij se izkaže za plagijat.

bravo cerar.

in bravo slovenci, da ste nam izvolili to...ampak, vlada je samo ogledalo ljudstva...

in še ZL se nam manjka da zmaga na naslednjih volitvah, ko bodo gledališki igralci ministri....
sinbad
# 01.04.2015 ob 11:42
pri nas je na žalaost tako:..kot bil bi vsak dan 1. april...
tako poje sicer ena popevčica. vse se rima in štima.
roj193
# 01.04.2015 ob 16:31
Res ne razumem tistih, ki dobro vedo za svoje nepoštenosti, take in drugačne, pa se kljub vsemu rinejo v prve vrste države Slovenije.

Če je res, kar prihaja na dan o Markeževi danes na praznik lažnivcev, si prevarantka drzne razmišljati, da bi naredila red v šolstvu! Nazaslišano! Gre tudi za pomanjkanje inteligentnosti! Ni tega v parlamentu res nihče opazil? Očitno ne. Gorje nam, ker imajo taki v rokah slovenski danes in jutri!
Obsidijan
# 01.04.2015 ob 11:45
Dejansko ste nam VI, ki tako zaupate novim obrazom, to izvolili. Tako je VI ste krivi. Pa ne bi nič rekel, če vam ne bi drugi tega nonstop govorili, ampak očitno pri nas v večini samo osli živijo, ker pač vedno znova in znova hodimo na led...

Če bi bila stari obraz, bi bila še naprej ministrica, tako pa bo odstopila. Dovolj hitro. Zato smo volili nove obraze.

Stare pa na smetišče!
Binder Dandet
# 01.04.2015 ob 11:37
Imam komentar. Ampak bom počakal, da se izkaže, če gre za 1. april ali ne.
ti-ne
# 01.04.2015 ob 12:57
Finance 2009 o mentorju Pogačniku:

Proračunska izplačila Pogačniku in njegovim družbam ter zavodom so v zadnjih dveh letih po naših izračunih znašala skoraj 363 tisoč evrov bruto
Vsaj 9.400 evrov neto na mesec dobi pravnik Miha Pogačnik iz državnega proračuna za pravno svetovanje zunanjemu ministrstvu
Janez6267
# 01.04.2015 ob 12:31
"šurda"
ma dej poglej si, po minusih in plusih pri tvojih komentarjih, da popolnoma v temo brcaš.
Izgubil si kompas.
Obnašaš se kot bi pri nogometu vsi tvoji soigralci igrali v eno smer razen ti v nasprotno.....ha, ha!
generusus
# 01.04.2015 ob 12:01
Ministrica je pri naslovu zadnjega poglavja bila "izvirna", saj je namesto Sklep (tak naslov stoji v izvirniku), zapisala Zaključek. Vendar je tudi pri tem pogrešila, saj je pravilen naslov zadnjega poglavja v strokovnem ali znanstvenem delu Sklep, ne pa Zaključek, ki izhaja iz hrvaškega jezika (Zaključak).
generusus
# 01.04.2015 ob 11:56
Neverjetno, kako si lahko nekdo tako želi ministrskega stolčka v resorju, kjer je šef številnim dejansko svetovno primerljivim in mednarodno uveljavljenim znanstvenikom, ki lahko delajo v elitnih svetovnih inštitutih, sam pa ni dovolj sposoben, da bi napisal par izvirnih strani v zvezi s tematiko, ki že sama po sebi nima nobene teže, in je bila zlajnano prikazana že pri številnih diplomskih in magistrskih delih. Ampak to še ni dovolj! Da pa greš tako preprosto problematiko prepisovati celo iz tujih del, je pa res neverjetni "intelektualni" dosežek. Bi si želel, da bi lahko novico pripisali prvemu aprilu, ampak izgleda, da ne bo tako.
ro004
# 01.04.2015 ob 16:13
Vse družboslovne fakultete v Sloveniji je potrebno zapreti. profesorjem pa dati v roke krampe in lopate in naj gredo gradit 2. tir slovenskih železnic(udarniško se razume). Tako bo najbolje.
neuromouse
# 01.04.2015 ob 16:01
Njen izgovor bi bil lahko, da ni vedela (ker je magistrsko kupila)
negasega
# 01.04.2015 ob 11:49
Odstopiti mora in zaposliti jo morajo na Rdečem križu. Tam se zbira odslužena goljufiva komunistična banda pokrarjena.
patriot44x2
# 01.04.2015 ob 12:27
Torej šurda kar objavijo tebi neljubi cajtngi/portali je nateg. Ko pa nam ti limaš teb ljube je pa vse res. Ahahaha kako preprost je ta vaš vzporedni levičarski svet, če že vse ki se ne strinjajo s tabo označuješ za desničarje.
Ko bi le tvoji imel tako simpl rešitve da rešijo to državo, ki so jo mimogrede lastoročno teb ljubi zafural.
generusus
# 01.04.2015 ob 12:22
Že večkrat sem na tem forumu zapisal, da bi morali dovoliti vpis na univerze oziroma visoke šole le tistim dijakom, ki so bolj sposobni od povprečja populacije. Pri nas pa gre študirat 80 % populacije, kar je svetovni unikum (npr. v Avstriji in na Finskem gre na univerze okoli 40 % populacije). Nemogoče je, da bi lahko pri tako velikem vpisu dobili kakovostne diplomante. Nekakovostni diplomanti in magistranti pa si pri izdelavi sklepnih pisnih izdelkov pač pomagajo na način, kot je razviden iz zgornje novice. Še več, prvi mož ali žena ministrstva za znanost, bi morala imeti brezkompromisne akademske moralne in etične standarde.
miss_theory
# 01.04.2015 ob 11:51
@Audio: ne gre za diplomo, gre za znanstveni magisterij!

Po teh slikah so identične 4 strani z delom nekoga drugega, ostalega pa še niso imeli časa preveriti. Verjetno se tudi za ostalo najde vir in na koncu ugotovi, da je magistrirala iz recimo 10 različnih diplom. Ključno vprašanje: kakšna fakulteta je sploh t.i. Jambrekov faks!? Resni si tega ne dovolijo.
gravitacija
# 01.04.2015 ob 16:41
Če je ministrica plagiatorka naj vrne denar ki ga je zaslužila s tem nazivom!!!!
sinbad
# 01.04.2015 ob 16:13
jeb...ti. Če jaz prepisujem tekst. zagotovo naredim napako. Ta zvezdnica pa je to naredila brez napake. Klobuk dol pred njo.... ha hahahaha

1.Le kako je prišla do izvorne datoteke da je naredila copy-paste?
2. Je nalogo kupila od istega avtorja kot diplomant?
3. Ji je pomagal mentor?
4. Je pomagala postelja?

To sprašujem, ker nujno rabim en doktorat (vseeno iz katere smeri), da se javim za minisitra.
Saj vsak teden eden odleti, bom že prišel na vrsto.

vsaka informacija po 100 € (na roko)

ps:
ali lahko s spričevalom osnovne šole s prilagojenim programom kupim doktorat? in kakšna je cena?
dunbar
# 01.04.2015 ob 12:40
Očitno gospa ni kaj prida politik, da bi nekaj možnih potez naprej predvidela. Verjetno (upam) jo bo to stalo tudi poslanskega stolčka.
Binder Dandet
# 01.04.2015 ob 12:21
Vredu, ni 1. april.:)

Potem je moje mnenje takšno. Prepisovanje je posledica poplave visokošolskih zavodov in programov v povezavi s plačno politiko v JS. Ljudje opravljajo programe, da pridobijo nazive, ne znanje. Nazive pa potrebujejo za višjo plačo v JS. In vsi (kdo ni bil?) so družboslovci. Naj najdejo prepisane diplome iz tehničnih faksov. Ne pravim, da tam prepisovanja ni, ampak ga je manj, ker se običajno pričakuje, da nek konkreten izdelek narediš. Prepisuješ lahko samo pri teoretični osnovi. Za kar pa navedeš vir. Jedro in zaključek sta pa tvoja lastna.

Kar me preseneča, je kratkovidnost ministerskih ali poslanskih kandidatov. Jasno je, da bo javnost vsakega obrnila na glavo in ga stresla, da padejo vse skrivnosti iz žepov. In če veš, da je v zadnjih letih nekaj ljudi bilo križanih zarad plagiatorstva, kako sploh pomisliš, da se boš sam potegoval za takšno pozicijo, če hkrati veš, da si prepisoval??? Pa mediji bi zgodbo naredili, če bi bilo 3,7% naloge prepisane, ni potrebno 37%.
Bivši uporabnik
# 01.04.2015 ob 11:57
Pa tko je trpela zaradi neprespanih noči pri prepisovanju,zdej ste ji pa novenarji vse sesul v prah,ti,ti grdi novinarji ti........
iluvatar
# 01.04.2015 ob 11:54
hehe, pa ima g. Ladinek, avtor originala trenutno najbolj brano diplomsko nalogo v Sloveniji. Vsi kliknemo nanjo..
K_ris
# 01.04.2015 ob 17:25
Evo, je že odstopila.
olen
# 01.04.2015 ob 12:25
Če je res plagiat... Me zanima ali bo sama odstopila, ali jo bodo izključili iz poslanske skupine, ali pa ji bodo zrihtali drugo državno službo
Kluzo
# 01.04.2015 ob 12:23
Pa še kaj. Ustanovili bodo komisijo, najbolje, da jo vodi Brglez. Ugotovitve so jasne. Janez Janša je največji plagiator in hoče Cerarjevi vladi le škoditi.

Z glavo v državno korito naprej!
koren-prsmojen
# 01.04.2015 ob 11:46
Pa hočte folk, sej plonkanje je del izobraževalnega procesa, a ne?
Wasabi
# 01.04.2015 ob 19:06
Išče se minister za 15 minut. Ta bi bil res top!

Je pa zanimivo, da se nobeden ne zgraža nad fakulteto, ki sploh čez sito spusti tak šmorn. Fakulteta je pač isto kriva kot plagiatorka.
povratnik12
# 01.04.2015 ob 18:09
verjamem pa, da bi še vsaj pri polovici v parlamentu, ki je kdaj pisala diplomsko, tako na levi kot desni, lahko našli plagiat
Kazalo