Slovenija
Dojenček
Izbira imena za otroka običajno med starši zahteva veliko pogovora, prilagajanj in pogajanj. Foto: Reuters
Dojenček
Ko je otrok star devet let, ga je treba vprašati za mnenje, če mu starši želijo zamenjati osebno ime. Foto: Reuters
Če pristojni organ (to je upravna enota) ugotovi, da bi izbrano osebno ime lahko škodovalo koristim otroka, starše na to opozori. Če starši kljub opozorilu otroku ne želijo določiti drugega osebnega imena, pristojni organ vpiše otroka z imenom, ki so mu ga določili starši, in o tem obvesti pristojni center za socialno delo, ki lahko ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi v zvezi z varstvom in vzgojo otrok.
 Zakon o osebnem imenu (ZOI)
Ime
Ko se rodi kakšen potomec modre krvi, stavne hiše veselo zbirajo stave, kako mu bo ime. Foto: Reuters
Luka Zahović
V Sloveniji je že 18. leto zapored največ novorojenih dečkov dobilo ime Luka in si tako ime delijo z več znanimi Slovenci s tem imenom, eden izmed teh je tudi nogometaš Luka Zahović. Luka je bilo najpogostejše ime v manj kot polovico regij. V drugih statističnih regijah so bila najpogostejša imena Filip, Nik, Jan, Jakob, Leon ali Lan. V 2016 se je prvič zgodilo, da je največ novorojenih deklic dobilo ime Zala. To ime je bilo najbolj priljubljeno v polovici statističnih regij, v drugi polovici regij pa je največ novorojenk dobilo eno od imen Eva, Hana, Ema, Klara ali Mia. Foto: BoBo
O prošnji za spremembo osebnega imena odloča pristojni organ, pri katerem je bila prošnja vložena. Taksa za spremembo osebnega imena na podlagi odločbe znaša v skupnem znesku 54,90 evra. Ob vsaki nadaljnji spremembi osebnega imena, izdani na zahtevo posameznika, pa se poleg vloge (0,50 evra) plača tudi dvakratna vrednost takse po tar. št. 23 (skupaj 108,80 evra).
 Zakon o osebnem imenu

Dodaj v

Marko ali Džihad? Špela ali Nutella? Kakšno ime Slovenci lahko izberemo otroku?

Lani si je osebno ime spremenilo 2.409 državljanov Slovenije
10. november 2017 ob 06:38
Ljubljana - MMC RTV SLO

V Franciji je sodnik prepovedal ime Džihad, v Nemčiji turški par otroka ni smel poimenovati Osama bin Laden, na Portugalskem ne boste našli nobene Mone Lise. Koliko svobode pa imamo pri izbiri osebnega imena Slovenci? Veliko.

Oktobra smo pisali o zapletu, ki je nastal v Franciji, ko so novopečeni starši iz Toulousa sina želeli poimenovati Džihad. Beseda v arabskem jeziku pomeni "napor" ali "boj", lahko pa tudi sveto vojno in prav zato je imel sodnik pomisleke. V Franciji sicer živi nekaj ljudi s tem imenom, a glede na to, da je država v zadnjem času doživela nekaj hudih terorističnih napadov, so oblasti postale previdnejše. V Franciji sicer noben zakon ne omejuje staršem pravice do izbire imena za svojega otroka - dokler ime ne škoduje otrokovim interesom ali mu iz moralnih razlogov ne nasprotujejo drugi družinski člani.

Primer nas je spodbudil, da smo raziskali, kakšna so pravila glede izbire in uporabe osebnega imena v Sloveniji. Ugotovitev: v primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi državami, v katerih obstajajo celo seznami dovoljenih imen za deklice in dečke, s katerih morajo starši izbrati enega - tako je na Islandiji -, imamo Slovenci pri tem precej proste roke.

Kot je za MMC povedala Vesna Mitrić z ministrstva za notranje zadeve, v Sloveniji seznam dovoljenih oziroma prepovedanih osebnih imen ne obstaja. Pravila o imenu in priimku vsakega državljana Slovenije so sicer zapisana v Zakonu o osebnem imenu (ZOI), ki določa, da je "osebno ime pravica državljana in služi za razločevanje ter identifikacijo fizičnih oseb. Osebno ime je sestavljeno iz imena in priimka. Osebno ime državljanu zagotavlja identiteto, varstvo njegove osebnosti in dostojanstva." Zakon še določa, da se pravica do proste izbire osebnega imena lahko omeji le, "če je to nujno za zavarovanje javne varnosti, morale ali pravic in svoboščin drugih ljudi".

Kaj pomeni, da se ta pravica lahko omeji? Ali določeni državni organ starše le opozori na neprimernost imena ali lahko dejansko prepove njegovo uporabo? Mitrićeva je pri tem citirala 8. člen ZOI, ki pravi, "da če pristojni organ (to je upravna enota) ugotovi, da bi izbrano osebno ime lahko škodovalo koristim otroka, starše na to opozori. Če starši kljub opozorilu otroku ne želijo določiti drugega osebnega imena, pristojni organ vpiše otroka z imenom, ki so mu ga določili starši, in o tem obvesti pristojni center za socialno delo, ki lahko ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi v zvezi z varstvom in vzgojo otrok. O pritožbi zoper odločitev upravne enote bi odločalo ministrstvo za notranje zadeve kot drugostopni upravni organ.


Največ dve imeni in največ dva priimka
V nekaterih državah, kot so ZDA in Velika Britanija, ne obstajajo nikakršne omejitve glede izbire ali dolžine imena in priimka. Američani namreč verjamejo, da bi to posegalo v svobodo govora, ki je zapisana v njihovo ustavo.

Tako v ZDA najdemo tudi osebna imena, kot so Female (Ženska), Enamel (Emajl), Lettuce (Zelena solata), Vagina (Nožnica), Mutton (Ovčetina), Post Office (Pošta) in nekatera druga, precej obscena. Na Novi Zelandiji so starši pred leti hčer zaznamovali in ji zagotovo otežili življenje, ko so jo kot verz iz kakšne pesmi poimenovali Talula Does The Hula From Hawaii (Talula pleše ples hula s Havajev). A po drugi strani je sodišče v tej državi dalo rdečo luč za ime 4Real (Zares), saj se osebno ime po njihovih zakonih ne sme začeti s številko - lahko pa jo vsebuje vmes.

V Sloveniji nimamo omejitve glede dolžine imena in priimka, je pa v zakonu določeno, da sta izbrani priimek in ime lahko sestavljena vsak iz največ dveh besed oziroma nedeljivih enot. Povedano drugače, vsak slovenski državljan ima lahko največ dve imeni in največ dva priimka, v osebnem imenu pa tudi ne sme biti številk ali okrajšav (na primer pike pri dveh imenih oziroma priimkih). K osebnemu imenu tudi ne smemo dodati kakega vzdevka ali kakšne druge lastnosti.

Prva sprememba imena stane 54,90 evra, vsaka naslednja dvakrat več
Kaj pa, če nam kljub vsemu naše ime ali priimek nikakor nista všeč in si želimo enega ali drugega spremeniti? To seveda lahko storimo. Polnoletni državljan si lahko osebno ime spremeni na podlagi prošnje, ki jo poda na kateri koli upravni enoti. "O prošnji za spremembo osebnega imena odloča pristojni organ, pri katerem je bila prošnja vložena. Taksa za spremembo osebnega imena na podlagi odločbe znaša v skupnem znesku 54,90 evra. Ob vsaki nadaljnji spremembi osebnega imena, izdani na zahtevo posameznika, pa se poleg vloge (0,50 evra) plača tudi dvakratna vrednost takse po tar. št. 23 (skupaj 108,80 evra)," je povedala Mitrićeva. Torej pozor - (pre)pogosto spreminjanje imena lahko postane precej drag "špas", saj se cena ob vsaki naslednji vlogi podvoji.

Otrok, starejši od devet let, se mora s spremembo imena strinjati
Ime si lahko spremeni vsak polnoletni državljan, ki ni bil pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, in sicer dokler kazen ni izvršena ali dokler trajajo pravne posledice obsodbe, kar določa 19. člen ZOI. Prav zato je treba k prošnji za spremembo imena priložiti tudi dokazilo iz kazenske evidence in dokazilo, da zoper prosilca ne teče kazenski postopek.

Če želijo starši spremeniti ime otroku, ki je že dopolnil devet let, pa je pri tem potrebna tudi njegova privolitev, če je glede na svoj osebnostni razvoj sposoben izraziti voljo, dodaja Mitrićeva.

V letu 2016 je bilo v Sloveniji v matični register na podlagi izdanih odločb vpisanih 2.409 sprememb osebnih imen, v letu 2017 do prejšnjega tedna pa 2.092.

Pa še nekaj zanimivih primerov iz tujine, ki jih je zbral BBC. Države, ki imajo najstrožja pravila glede izbire osebnega imena, so Nemčija, Danska, Francija, Španija, Argentina, Japonska, Kitajska in Islandija. Na Islandiji obstaja uradni seznam dovoljenih imen za ženske in moške - na ženskem seznamu je 1.853 imen, na moškem pa 1.712. Vsi starši morajo za svojega novorojenčka izbrati ime z omenjenega seznama, če želijo biti ustvarjalnejši in izvirnejši, pa morajo nasloviti prošnjo na poseben odbor, ki nato po strogih merilih odloča o njihovih argumentih.

Pred leti je tako v državi na skrajnem severu Evrope veliko prahu dvignil primer deklice Blaer, ki ji je sodnik šele, ko je bila stara 15 let, dovolil uradno uporabljati njeno ime. Ob rojstvu ji ga namreč niso zapisali v njen osebni dokument, saj so oblasti menile, da je Blaer moško ime in torej neprimerno za deklice. Tako je imela kar 15 let v svojih dokumentih v rubriki "ime" zapisano le "Deklica". Poleg jasno razpoznavnega spola, spoštovanja slovničnih pravil in zahteve, da je izbrano ime mogoče napisati z islandsko abecedo, morajo starši izpolniti tudi pogoj, da ime otroka ne sme spravljati v zadrego.

Iz imena otroka mora biti jasno razviden njegov spol
Ta zadnji pogoj poznajo tudi v Nemčiji, kjer je sodišče paru turških korenin preprečilo, da bi otroka poimenovala Osama bin Laden. Tudi pri izbiri imena Berlin se je zapletlo. Starši so namreč svoj sad ljubezni želeli poimenovati po mestu, v katerem sta se spoznala, a uradniki so njuni izbiri ugovarjali. Starši so s pomočjo odvetnikov vseeno zmagali, ko so opozorili, da v Nemčiji obstaja nekaj fantkov z imenom London.

Nemci so natančni tudi pri pogoju, da mora biti iz imena jasno razviden spol otroka. Tako so se neki starši morali pod nosom obrisati za ime Matti, ki sta ga želela dati svojemu dečku. V državi je prepovedana tudi izbira priimka za ime, tako da ne boste našli nobenega Nemca z imenom Merkel, Schröder, Kohl ali kaj podobnega.

Tudi na Japonskem uradniki preverjajo, ali je izbrano ime primerno. Leta 1993 so odločili, da ime Akuma, ki pomeni hudič, temu merilu ne ustreza.

V Franciji je sodnik leta 2015 prepovedal, da se deklica poimenuje Nutella po znamenitem čokoladno-lešnikovem namazu, in določil, da bo v javnih dokumentih prijavljena kot Ella.

NEKATERA DOVOLJENA IN PREPOVEDANA IMENA PO SVETU

DržavaDaNe
IslandijaElvisCarolina
Nova Zelandija

Number 16 Bus Shelter

Yeah Detroit
NemčijaLegolasMatti
ŠvedskaMetallicaBrfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116
Portugalska Mona Lisa

Anja P. Jerič
Prijavi napako
Komentarji
pazi_mina
# 10.11.2017 ob 07:12
V sloveniji itak prevladujejo zadnje case pasja imena
sportasica
# 10.11.2017 ob 07:03
Že res, da ima vsaka generacija značilna imena svoje dobe. Nekoč so bili Janezi, Franci , Marije, Tereze, Jožeti. Sedanja generacija staršev so bili Andreji, Tanje, Maje, Igorji, Ane, Tomaži, ki so začeli uvajati modo krajših imen Nejc, Gal, Tia, Ela, Tim, Nik itd. Šolarji in vrtičkarji tam od letnika 2000 in mlajši pa imajo včasih takšna imena, da pogosto voziš za kakim "modernim" staršem s tisto slavno nalepko "xy v avtu" in se sprašuješ, ali je to ime otroka ali hišnega ljubljenčka...
TOZD
# 10.11.2017 ob 07:19
Mogoče bi bil za starše, ki želijo otroka poimenovati Vagina, Post Office, Džihad in podobno smiseln kakšen psihološki test preden se jim otroka zaupa v skrbništvo.
mc007
# 10.11.2017 ob 07:20
Najbolj znan Luka NI Zahović, ta je LUKA DONČIČ. Tukaj ste usekali mimo ;)
webman
# 10.11.2017 ob 07:32
Edvard, Franci, Justin in Janez so v letu 2010+ postali Žak,Pak in Mak :) Ali pa Tian,Liam in Ian.
bilzerian
# 10.11.2017 ob 07:37
na inteligenco matere kažejo imena iz španskih nadaljevank, še bolj pa na to, kaka copata je ata.
nizakej
# 10.11.2017 ob 07:56
Džihad..., ne samo prepovedat, po hitrem postopku na avion in adijo.
luxmundi
# 10.11.2017 ob 07:12
Je pa meni osebno žalostno, da postajajo lepa slovanska imena že skoraj redkost, med tem ko imamo že celo vrsto nekih čudnih imen, ki vsebujejo črke, ki jih slovenski jezik ne pozna ... pa starši niso jakšni priseljenci, ampak 'kleni slovenci'.
sosman
# 10.11.2017 ob 07:52
Ko je otrok le modni dodatek, mu dajo pač tako ime, ki služi le njihovemu sprijenemu egu.
mihaing
# 10.11.2017 ob 06:48
Kakorkoli, starši delajo napako in ime določajo tako, da bo le to slišati čimbolj otročje. ne zavedajo pa se, da je to samo začasno in z tem se bo moral nekdo skozi življenje soočati nadalnjih "upam" 80let.
Strummer
# 10.11.2017 ob 07:47
Jaz bom svojim otrokom dal klena slovenska imena kot so Lebron ali Latrisha.
firtoh
# 10.11.2017 ob 07:40
V naši ulici živi deklica,ki ji je ime Travica.Svojemu mačku sem pa dal ime Franček
webman
# 10.11.2017 ob 07:28
Če kdo resno o razmišlja o takem imenu bi njegovemu otroku ime TvojStaršJeButl.
Coen
# 10.11.2017 ob 07:57
V Sloveniji bi morala biti med drugim prepovedana vsa imena, ki vsebujejo črke, ki niso del slovenske abecede. Ne pa da potem imaš imela tipa Max, Yan, Aylin in podobne bedarije.

Sicer pa kot že rečeno, ime otroka pove marsikaj o njegovih starših...
Izvidnik
# 10.11.2017 ob 07:57
kolikor vem v Slovenija obstaja tudi Živa Groza
pietetnik
# 10.11.2017 ob 07:52
Starši ne pomislijo, da bo otrok uporabljal ime vse življenje.

Pred 40 leti je bila nadaljevanka Sandokan. To je bil nek gusar.
In so otrokom dali tako ime.
Menda sedaj ni v Sloveniji nobenega Sandokana več.

Ali si otrok ne zasluži imena, na katerega bo ponosen in se bo lahko z njim poistovetil? Ime, zakadi katerega ga ne bodo zafrkavali v šoli...
rok85
# 10.11.2017 ob 08:02
Saj imajo sodniki prav. Mulca z imenom Đihad ali Nutella bi vsak dan vrstniki prebutal vsaj trikrat.
Katalonec
# 10.11.2017 ob 08:21
Že tako in tako dosti novodobnih staršev se obnaša do otroka kot modni dodatek in posledično jim dajejo taka imena. Pač vsak upa da bo unikaten...samo nastane pa zanimiv paradoks... ko so vsi unikatni...to pomeni da ni noben unikaten. Tako in tako vse na koncu izpade kot eno tekmovanje, naš Liam pa zna to...haha.. naša Nuttella pa to...
dunbar
# 10.11.2017 ob 08:14
Moje mnenje je, da so nenavadna imena, ki se pojavljajo v zadnjih časih, pogojena s pričakovanjem staršev, da bo to otroka naredilo posebnega... Ampak ga ne.
aka29
# 10.11.2017 ob 08:02
Ime naj bo tako, da otrokovi predstavitvi ne sledi vprašanje "kako?"
burruchaga1986
# 10.11.2017 ob 08:36
“Moderna” kratka imena (po možnosti s kako tujo črko) in živo rdeče, oranžne, ..., fasade. To je in:)
webman
# 10.11.2017 ob 09:50
Čakam še na imena Bitcoin, Litecoin, Ether...
Ker bit kojn se pri nas sliši res nekaj inn.
exnigma
# 10.11.2017 ob 08:51
Daš svojemu otroku ime Alahakbar, potem pa pelješ familijo na dopust, pa čez celo letališče kličeš Alahakbar. :)
Binder Dandet
# 10.11.2017 ob 08:03
"Ali si otrok ne zasluži imena, na katerega bo ponosen in se bo lahko z njim poistovetil?"

Podpis.

1) Ime naj bo takšno, da odslikava, od kod si. Današnje izbire bodo imenoslovje uničile.
2) Ime naj bo takšno, ko si zapisal v citiranem.

Čez 50 ali 100 let se bo na družinskih drevesih videla vsa beda današnjega časa, ko se starši izživljajo s poimenovanjem otrok. Kot da je ime, ki ga nosiš celotno življenje, muha enodnevnica. In pozor starši, vaš otrok ne bo zaradi unikatnega imena nič bolj unikaten. Vsak otrok je zgodba zase, ne glede na ime. Sploh pa so dejanja tista, ki odslikavajo veličino človeka, ne ime.
mutevz
# 10.11.2017 ob 09:12
Sin Merlot, hcerka Rebula :)
Dons je petek btw :)
Slorim
# 10.11.2017 ob 08:54
Ko v zadnjih letih povprasam starse po imenu njihovih otrok, polovico teh ne morem izgovoriti niti razumeti ,kaj sele da bi si zapomnila.
nonparel
# 10.11.2017 ob 08:41
Imam staro slovensko ime, ki je bilo včasih med najpogostejšimi imeni v Sloveniji. Mojim vnukom je danes to ime smešno.
Verjetno smo ena izmed najbolj top držav, kjer smo dopustili, da bodo naša avtohtona slovenska imena izumrla. Vse kaže na neke vrste prostovoljno potujčevanje naših slovenskih imen.
Samo tisto kar je tuje je dobro.... To ni dobro.
mattyy
# 10.11.2017 ob 08:32
Tudi pri izbiri imena Berlin se je zapletlo. Starši so namreč svoj sad ljubezni želeli poimenovati po mestu, v katerem sta se spoznala...

To pove vse o današnjih starših in v kakšnem svetu živimo. Za njune fantazije ga nasrka otrok.
tanj
# 10.11.2017 ob 07:11
Izbira imena za otroka običajno med starši zahteva veliko pogovora, prilagajanj in pogajanj.

Z eno besedo, kompliciranje.
pepar
# 10.11.2017 ob 09:29
Če morajo novodobni starši že izgovarjat in si izmišljevat ena odurna imena,naj spremenijo svoja,otrokom pa naj za božjo voljo prizanesejo.
el CARTEL
# 10.11.2017 ob 08:24
nekateri so res idioti.

sicer pa, niste izpostavili poplav imena "Isis" za deklice v ZDA, ki so svoja imena dobile še pred popularizacijo jihadistične skupine.
luxmundi
# 10.11.2017 ob 07:07
Čist simpl- prvo ime naj se izbere s sicer obsežnega seznama dovoljenih. Po 18 letu pa se zaradi mene lahko dovoli preimenovanje v karkoli človek pač hoče.
friks
# 10.11.2017 ob 09:38
Naslednje leto bodo menda moderne začimbe.

Nekaj imenov za:
- fante: Janež, Cimet, Poper, Čili, Poper, Ingver, Česen, Žajbelj in Majaron.
- dekleta: Kumina, Kurkuma, Bazilika, Gorčica in seveda Vanilija.
hepimen
# 10.11.2017 ob 09:22
Jaz bom svojim otrokom dal klena slovenska imena kot so Lebron ali Latrisha.

Ali pa Latrina...
megan
# 10.11.2017 ob 11:58
Glede na to, kaj so mi ljudje, ki jih poznam, povedali, o svojem imenu, sem ugotovila, da je dobro pri izbiri upoštevat nekaj kriterijev.
- Bolje je, če ime ni pomanjševalnica. Pomanjševalnice otrokom sicer lepo pristajajo, odrasle pa lahko kje spravljajo tudi v zadrego. Isto velja za ime Pika in podobna.
- Bolje, je, če ime ni prepogosto v tistem obodobju. Prihaja do zmede, če so v enem razredu 3 učenci z istim imenom. Tu je nujna uvedba vzdevkov, ampak ni nujno, da so ti po godu otroku.
- Mogoče se je bolje izogibati tudi t.i. pasjih imen. Res ni prijetno, če nekdo svojega psa pokliče s tvojim imenom.
- Dobro je, če otrok zna svoje ime napisat, ko je star 7 let. (ime vsebuje samo črke slovenske abecede)
- Če je ime izpeljanka kakšne tuje besede, je dobro vedet, kaj ta beseda pomeni. Npr. ime Tristan, se čisto lepo sliši, ampak beseda "triste" v italijanščini in španščini pomeni "žalost." Verjetno pa nihče ne želi, da bi njegovemu otroku bilo ime "žalosten."

Skratka, pri izbiri imena je treba malo razmislit in se potrudit izbrat takega, da ne otrok imel zaradi njega samih težav.
Katalonec
# 10.11.2017 ob 08:30
You know nothing Jon Snow. :)

Dej prosim napiši kakšna internacionalna imena so izbrali.
Robiland
# 10.11.2017 ob 07:25
Gre se za tezak narcizem s strani starsev. Tudi pri nas vidimo narciste, ki dajejo otrokom obupna tricrkovna imena.

Najlepse je imenovati otroka po starih starsih ali starsih, tako ostane ime druzinsko in lepo, ima nek pomen, ne pa ime sampona.
prizemljen
# 10.11.2017 ob 09:40
Resnici na ljubo pa je treba priznati, da je večina v članku naštetih najpogostejših imen pravzaprav normalnih in celo lepo slovenskih ali poslovenjenih. Vprašanje se mi postavlja le pri treh: zakaj v zadnjih letih Mia in ne več Mija, zakaj v zadnjih letih Nik in ne več Niko in zakaj Lan. Nekdo je že izpostavil brezvezno ljubezen do tričrkovnih imen po vsej sili.

Kar pa se tiče ime, ki nekaj pomenijo, so taka vsa stara imena, ni pa nujno, da v istem jeziku. Pravzaprav so nekoč starši veliko bolj razmišljali o otroku in njegovi prihodnosti v povezavi z imenom, ne pa o reklami zase. Ime (če ni šlo za ime, ki je opisovalo videz otroka ali lastnost, kot npr Frančišek = Francozek oz. sin Francozinje ) so izbirali tako, da bi otroka varovalo in mu omogočilo srečo. Taka so imena, ki omenjajo moč, zmago, pogum, nekatera tudi ob pomoči živalskih prispodob ali božanstev. (Hrabroslav, Siegfried, Leonard in vse izpeljanke itd.) Potem so tu imena, ki zlasti pri dekletih kličejo po lepoti in milini, vključujoč tudi imena cvetlic (Klara ali Jasna, Jasmin ali Jasmina, Hana in Ana - gre za obliki istega imena, ki pomeni ljubkost, Irena = Friderika = Miroslava itd.) Tretja skupina so imena, ki so bila izbrana zaradi najslavnejših nosilce, da bi bil poimenovani otrok imel svetel zgled in zagotovljenega varuh. Najbolj tipičen primer so poimenovanja po svetnikih v krščanstvu, po preroku v islamu, po poglavarju in nenazadnje po očetu ali mami.

Če otroka v Sloveniji poimenuješ Aeron ali Vall ali Lilu; kaj mu želiš v življenju?
Se pa človek vpraša tudi po nekaterih čisto spodobnih besedah, ki so jih v našem času začeli uporabljati za imena. klas - Klas ali lan - Lan, apple - Apple? So starši hoteli, da je njihova hči kisla ali sladka kot jabolko? Upam, da ne črviva. So hoteli otroka polnega zrnja ali belega kot platno. Taka izbira je v sodobnem zahodnem svetu nenavadna, jo pa razumem, če gre rez za pristno pomensko poimenovanje. Imam pa pa občutek, da gre le za poceni iskanje ekskluzivnosti.
Kvantni mehanik
# 10.11.2017 ob 22:10
Pride vzdrževalec telefonskega operaterja v vrtec popravit kabelski priključek. V avli ga sreča vzgojiteljica in ga vpraša: "Od koga ste pa vi?"

"Od Amisa", reče tehnik.

"Joj gospod, on pa še spi. A lahko pridete malo kasneje?"
Miham
# 10.11.2017 ob 10:08
Nemci so natančni tudi pri pogoju, da mora biti iz imena jasno razviden spol otroka. Tako so se neki starši morali pod nosom obrisati za ime Matti, ki sta ga želela dati svojemu dečku.

Naj gresta rodit na Finsko. Tam je veliko Mattijev...in seveda gre za moske!

Sicer pa pohvalno, da vsaj pri tem nemci ocitno ne sledijo "progresivni" ideji, kjer si otrok sam doloci spol.
Mirko Tipka
# 10.11.2017 ob 08:05
nekateri starši pač nimajo 100 pik v glavi... vse te bi bilo potrebno poslani nazaj v osnovno šolo
PlanetOfTheApes
# 10.11.2017 ob 12:07
Sploh pa to pride še bolj do izraza, kadar se ime in priimek dopolnjujeta: Ris Anka, Ban Ana, Živa Groza, Živa Klobasa, Zdravko Riba, Rok Poteko, Rada Palikuča, Stojan Tvrtko, Tvrtko Karić, Draga Guzo, Kita Ščepanović, Željan Batina, Neda Ševo, Mala Jebadžič, Bilali Nebi, Mamuti Selim...
Quinlan
# 10.11.2017 ob 10:33
Lepo je imeti pristno slovensko ime. Sem vesel, da imam starše z možgani.
GorskiVodnik
# 10.11.2017 ob 11:29
V vednost tistim, ki jih iritira žensko ime Isis : s tem kažete samo svojo nerazgledanost. Gre za boginjo iz faraonskega Egipta, ki nima nobene zveze z islamom. Pri nas ji rečemo Izida.
Link:
https://en.wikipedia.org/wiki/Isis
kislec
# 10.11.2017 ob 10:58
" Predvsem malomeščanski Ljubljančani tekmujejo kdo bo dal otroku bolj odbito ime."

Tudi na Obali ne zaostajajo...
kislec
# 10.11.2017 ob 10:53
" Se pa najdejo tudi taki starši, ki dajo enako ime otroku in hišnemu ljubljenčku. Ga pokliče po imenu, pa en pride po dveh drug pa po štirih."

Malo drugače : pride samo tisti po štirih... (tudi tisti, ki naj bi prišel po dveh, pride (uboga) samo dokler gre po vseh štirih...
Guztl
# 10.11.2017 ob 09:27
Se mi zdi, da je v Sloveniji tudi Adis pogosto ime
prizemljen
# 10.11.2017 ob 08:51
Izvidnik
Drži. Rojena in živeča v Ljubljani nekje sredi 90-ih let, če se ni preimenovala. Nekje v istem času je bil v matično knjigo vpisan tudi Jaka Racman. Lepi slovenski imeni v "usodni" kombinaciji s priimki, ki ju lahko štejemo v kategorijo "Starši WTF?"
Pa recimo še kakšno o ljubezni podobne kategorije staršev do dvojnih in po možnosti norih priimkov. Pred leti je neko slovensko OŠ obiskoval pobič s polnim imenom Fredi Dimnik - Pepelnik.
izo
# 10.11.2017 ob 11:06
lahko je tudi anus, siflis in gonoreja zarat mene, samo to se naj potem njihov podmaldek toži na starše, dče so toliko neumni (če sem skromen z besedami), da tako kaznujejo svoje otroke. bi bila najboljša šola, ko ti bi otrok izjavil, da te toži za vsa leta muke in zasmehovanja nazaj, recimo, če ne še kaj več. to je enostavne nespoštovanje do lastnega otroka in tega ne bo spremenil noben zakon. takšen folk je pač treba po denarnici in betici (skoraj dobesedno), da bo kaj zaleglo, druge ni.
johndeer
# 10.11.2017 ob 09:54
A je to predpriprava za odprtje novega državnega urada ali agencije: Urad za preverjanje rojstnih imen, ali nekaj podobnega...? Glede na to, da se letno rodi okoli 20.000 otrok, bodo zasuti z delom... Nekje bo potrebno zaposliti 'visoko zaslužne' ljudi, ki bodo na naslednjih parlamentarnih volitvah odleteli kot knof od spodnjic ;)
Kazalo