Predsednik naj bi po izračunih MZZ-ja prejel 9,4 dokumenta dnevno. Foto: EPA
Predsednik naj bi po izračunih MZZ-ja prejel 9,4 dokumenta dnevno. Foto: EPA
Drnovšek se je na spletni strani Gibanja odzval na Janševe besede na Radiu Ognjišče.
Janez Janša
Janša je v pogovoru za Ognjišče dejal, da si vlada ne poskuša podrejati predsednika države. Foto: RTV SLO
Ministrstvo za zunanje zadeve
MZZ: Drnovšek dobiva povprečno 9,4 poročia predstavništev Slovenije na dan. Foto: RTV SLO

"No, ste videli? Če mački stopiš na rep, zajavka," je zapisal predsednik države na straneh Gibanja za pravičnost in razvoj. Ob tem je dodal, da bi moral predsednik vlade resno vzeti opozorila, da se dogajajo stvari, ki se ne bi smele. Treba je opozarjati na pomanjkljivosti v delovanju naše države in jih postopno odpravljati. Pa ne zato, ker bi bili proti kaki konkretni vladi, ampak zato, da bo naša država pravičnejša in prijaznešja.

Dejal je, da bo gibanje še naprej opozarjalo na nepravilnosti kljub ostrim napadom vlade in zasmehovanju provladnih časopisov.

Vlado bomo tudi pohvalili, če bo delala v korist državljanov. Trenutno pa se bolj ukvarja sama s sabo in utrjuje svojo oblast. Gospodarskih reform ni od nikoder, sosedska vprašanja ostajajo odprta. Medtem pa vlada veliko kadruje. "V gospodarstvu, v medijih, povsod. Izgleda, da je pomembna predvsem lojalnost vladi oz. stranki, ne pa kakovost ljudi."

Drnovšek je pozval k spremembam pri vladanju, ki bi bilo v korist vseh državljanov. Vsakdo se lahko spremeni na bolje, tudi vlada, je prepričan. Sam je pripravljen na sodelovanje na podlagi poštenosti in pravičnosti. Gibanje bo še naprej opozarjalo na slabosti in podprlo vse dobro, kar bo storila ta ali kakšna druga vlada, je še dodal.

Z urada predsednika republike so danes sporočili, da je urad v prvi polovici letošnjega leta porabil 61,8 odstotka vseh sredstev, ki so v državnem proračunu za letošnje leto namenjena za delovanje urada. Kot je zapisano v današnjem sporočilu za javnost, je to povezano predvsem s številnimi mednarodnimi aktivnostmi, ki so bile zgoščene v prvi polovici leta.

MZZ odgovarja Drnovšku
Zunanje ministrstvo je odgovorilo na kritike predsednika države Drnovška, da ni ustrezno obveščen o zunanjepolitičnih dejavnostih vlade. Zapisali so, da je urad predsednika republike prejemal v povprečju po 9,4 poročila predstavništev Slovenije na dan. To pomeni, da je Drnovšek sproti obveščen tako rekoč o vsem, ne samo o najpomembnejših zunanjepolitičnih dejavnostih zunanjega ministrstva.

Predstavniki iz urada predsednika pa sodelujejo tudi v delovni skupini za usklajevanje zunanjepolitičnih dejavnosti in v strateškem svetu, ki se ukvarja z aktualnimi zunanjepolitičnimi vprašanji. MZZ pa je na udeležbo zunanjepolitičnega svetovalca predsednika republike naslovil tudi kritiko. Zapisali so, da je na seje strateškega sveta vedno vabljen tudi svetovalec, ki "se je žal udeležil le ustanovne seje 1. junija 2005. Ostalih osmih sestankov se ni udeležil, pri čemer praviloma ni opravičil svoje odsotnosti."

Tudi v Janševem kabinetu zanikajo očitke
Tudi kabinet premierja Janeza Janše je zatrdil, da zunanje ministrstvo predsednika Drnovška redno obvešča o zunanjepolitičnih dejavnostih in stališčih vlade o ključnih vsebinskih vprašanjih, povezanih z obiski v tujini in s pogovori s tujimi sogovorniki v Sloveniji.

Kot so dodali, predsednik republike edini poleg predsednika vlade redno dobiva tudi vse podatke in poročila Slovenske obveščevalno varnostne agencije ter njene zunanjepolitične in varnostne ocene.

Vlada vodi zunanjo politiko skladno z ustavnimi in zakonskimi pooblastili ter pričakuje, da bodo tudi drugi nosilci javnih funkcij ravnali enako, so še sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Drnovšek se je na spletni strani Gibanja odzval na Janševe besede na Radiu Ognjišče.