Šolski minister je otrokom dejal, da so v šoli vsi enaki. Foto: BoBo
Šolski minister je otrokom dejal, da so v šoli vsi enaki. Foto: BoBo

Sprememb bo po njegovih napovedih malo. Notranji minister Vinko Gorenak je dejal, da bo policija v sodelovanju s preostalimi naredila vse, da bi bili prvi šolski dnevi za otroke čim manj stresni.

Učitelji so najpomembnejši člen izobraževalnega sistema
Minister Turk je tudi dejal, da so učitelji najpomembnejši člen v izobraževalnem sistemu. Njihovo delo spoštuje in si želi, da bi delali pošteno ter zagnano in ne bi zlorabljali svoje avtoritete. Kot je povedal, imajo tudi ravnatelji zahtevno nalogo, saj so "steber šole" in tudi oni zaslužijo spoštovanje svojih podrejenih in avtoriteto.

V trikotniku otrok, staršev in učiteljev si po njegovih besedah na ministrstvu želijo predvsem sodelovanja, razumevanja, spoštovanja in sozvočja. Ob tem je izpostavil, da gospodarska kriza povzroča socialne stiske, vendar si ne želijo, da bi se otroci med seboj razlikovali po svojem gmotnem ali socialnem položaju.

Zimske počitnice spet v dveh delih
Turk je spregovoril tudi o nekaterih spremembah na področju izobraževalnega sistema. Po njegovih napovedih bo takšnih sprememb v tem šolskem letu malo, sicer pa je med bistvenimi spremembami v šolskem koledarju izpostavil ureditev zimskih počitnic na dva dela. Slovenijo so namreč razdelili na vzhodno in zahodno regijo, ki bosta imeli počitnice vsaka v svojem tednu, je pojasnil minister.

Pouka ni pred 7.30 uro zjutraj
Novost na področju šolstva je tudi ta, da se pouk ne sme začeti pred 7.30 zjutraj, medtem ko se pri šolskih učbenikih ni spremenilo nič, s šolstvom povezani normativi pa po ministrovih besedah prav tako ostajajo nespremenjeni.

Glede odpuščanj v šolstvu je minister zagotovil, da se to ne dogaja zaradi zakona za uravnoteženje javnih financ, ampak zaradi vedno manjšega števila dijakov.

Vedno manj pa je tudi učencev, saj bo po besedah Turka v osnovnih šolah letos 161.000 otrok, od tega nekaj več kot 19.000 prvošolcev, medtem ko jih je bilo pred desetimi leti 176.000, pred 20 leti pa 217.000.

V ponedeljek novih 161 tisoč udeležencev v prometu
Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je zato opozoril, da bo v ponedeljek na slovenskih cestah več kot 161.000 novih "udeležencev v prometu". "Dolžni smo, da jih vsi, ki lahko kar koli k temu prispevamo, zavarujemo," je poudaril in dodal, da smo v Sloveniji kljub vsemu lahko ponosni, da je v zadnjih petnajstih letih število mrtvih otrok na cestah upadlo.

Kot je povedal Gorenak, bo policija v sodelovanju s preostalimi tudi letos naredila vse potrebno, da bi bili prvi šolski dnevi za otroke čim manj stresni in čim varnejši. Ob tem je voznike kot najodgovornejše pozval k zavedanju, da lahko sami največ prispevajo k varnosti otrok ter temu primerno prilagajajo vožnjo prometu.

Skrb za varnost ena glavnih nalog policistov
Skrb za varnost otrok na poti v šolo je ena glavnih nalog policistov, vendar pa je treba poudariti celo šolsko leto in ne le začetke, je opozoril vodja sektorja za prometno policijo Ivan Kapun. Ob tem je izpostavil vlogo odraslih, saj po njegovem mnenju noben še tako dober ukrep ne bo izboljšal prometne varnosti, če "sami odrasli ne bomo poskrbeli za varnost naših otrok", je še dejal.

S. B. L.