Če bo šlo z varčevanjem tako naprej, se bo to odrazilo pri delu policije, opozarja notranja ministrica. Foto: BoBo
Če bo šlo z varčevanjem tako naprej, se bo to odrazilo pri delu policije, opozarja notranja ministrica. Foto: BoBo
Stranka Mira Cerarja
V SMC-ju se ne dogaja nič takega, kar bi lahko povzročilo politično nestabilnost, zatrjuje ministrica iz strankine kvote. Foto: BoBo

Za policijo ocenjuje, da je v letu 2014 dosegla odlične rezultate, "kar je zelo pohvalno glede na razmere, v katerih deluje", je Vesna Györkös-Žnidar zatrdila v intervjuju za Večer. Ob tem je dodala, da je policija "dejansko kadrovsko zelo podhranjena", in opozorila, da ima varčevanje meje.

"Če se bo varčevanje nadaljevalo, bo policija res na točki brez vrnitve, ko bodo ogrožene tudi tiste naloge, ki se neposredno navezujejo na osebno varnost ljudi in na varovanje premoženja - torej na tistih segmentih, kjer se pri ljudeh najbolj zmanjšuje občutek varnosti," poudarja.

Stopnja ogroženosti v Sloveniji se zaradi zadnjih dogodkov v Franciji po besedah notranje ministrice v zadnjem času ni povečala. Za to po njenem mnenju tudi ni potrebe, saj da je Slovenija varna država.

Namigovanja o politični nestabilnosti zavrača
V pogovoru za časnik se je dotaknila tudi aktualnih političnih razmer - v SMC-ju se tako po njenih besedah ne dogaja nič takega, kar bi lahko povzročalo kakršno koli nestabilnost v političnem prostoru.

V zadnjem času so se namreč pojavili namigi, da naj bi bil del članstva nezadovoljen s sedanjim predsednikom SMC-ja in premierjem Mirom Cerarjem, zaradi česar naj bi pripravljali njegovo zamenjavo, a je Györkös Žnidarjeva zagotovila, da to ne drži. "Sama iz vrst naših poslancev česa takega, kar se piše v medijih, nisem slišala," je dejala.

Vztraja, da za pisanje KPK-ja ni pravne podlage
Komisija za preprečevanje korupcije je sicer Cerarja pred kratkim pozvala, naj se izreče glede morebitnega kršenja določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ker bi lahko bil v konfliktu interesov, ko je vlada kot kandidatko za evropsko komisarko imenovala Violeto Bulc, sicer članico vodstva SMC-ja. Dopis je prejela tudi Györkös Žnidarjeva, v intervjuju pa je ponovila, da za takšna pisanja iz vrst komisije ni pravne podlage.

Sporna se ji zdi tudi vsebina. Po njenem mnenju se je namreč pojavila huda napačna interpretacija relevantnih določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. "Saj če mi sledimo tej logiki, potem dejansko - če plastično prikažem - ministri sploh ne smejo biti člani političnih strank. Kar je absurd. To je v nasprotju s temelji politične ureditve v naši državi," je dejala.

Po njenem mnenju je dober pokazatelj absurdnosti situacije tudi to, da se tudi opozicija pri tej točki strinja, da so te interpretacije popolnoma zgrešene. Konkretnih informacij o tem, kaj je v ozadju, nima. "A če je tako, je treba v ustavo zapisati, da ministri ne smejo biti člani političnih strank, in prevetriti vse odločitve preteklih vlad," dodaja.

Privatizacija postala ideološko vprašanje
Na vprašanje, kako se bo končalo poglavje privatizacije in ali jo bo vlada Mira Cerarja preživela, Györkös Žnidarjeva odgovarja, da vlada vsekakor mora zdržati: "Res pa je, da se je privatizacija sprevrgla že v ideološko vprašanje."