Predlog spremembe zakona, ki bo omilil prepoved točenja alkohola na športnih prireditvah, predvidoma v DZ prihodnji teden. Foto: BoBo
Predlog spremembe zakona, ki bo omilil prepoved točenja alkohola na športnih prireditvah, predvidoma v DZ prihodnji teden. Foto: BoBo
Milojka Kolar Celarc
Ministrica je proti omilitvi prepovedi točenja alkohola, saj povezovanje športa in alkohola ni dopustno. Foto: BoBo

Ministrica je prepričana: "Skrajni čas je, da se v Sloveniji zelo resno vprašamo in damo na tehtnico politično vprašanje - ali povečati dobiček določenih skupin, po drugi strani pa povečati finančno, socialno in zdravstveno breme za celotno družbo."

Ministrico skrbijo podatki, ki kažejo, da je breme zaradi alkohola leta 2011 znašalo 242 milijonov evrov, kar je več kot dvakrat več, kolikor se v proračun zbere s trošarinami na alkohol (med 90 in 100 milijoni evrov na leto). Od tega je 159 milijonov zdravstvenih stroškov.

Alkohol je preveč dostopen
Vodja sektorja za krepitev zdravja ter obvladovanja kroničnih nalezljivih bolezni na ministrstvu Vesna Kerstin Petrič je povedala, da je alkohol v Sloveniji glede na opozorila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) celo preveč dostopen, kar se tiče cene. WHO vidi rešitev v uvedbi licenciranja za prodajalce.

Tistih nekaj ur med tekmo bodo že zdržali
Vodja mreže Preventivna platforma Matej Košir je dejal, da bodo ljudje tistih nekaj ur med športno prireditvijo že zdržali brez alkohola. "Kaj s tem sporočamo otrokom? Da je pitje alkohola sprejemljivo v povezavi s športom. Športni dogodki bi morali biti namenjeni družinam in brez alkohola," je zatrdil.

Košir poziva poslance, naj zavrnejo spremembo zakona, ki ga bo ZaAB v DZ vložil predvidoma prihodnji teden. Pri Preventivni platformi si prizadevajo za bolj celostne rešitve in čim strožjo regulativo in ukrepe na področju alkohola. Predlagajo tudi pripravo resolucije o nacionalnem programu na področju alkoholne politike, ki bi preprečila "padalske poskuse poslancev, ki so tudi pod vplivom industrije".

Dostopnost mladim prevelika
V Mladinski zvezi Brez izgovora prav tako odločno nasprotujejo kakršni koli omilitvi zakona, je povedal predstavnik zveze Tomaž Gorenc. Dostopnost alkohola za mlade je že zdaj prevelika, je opozoril. Raziskava, ki so jo opravili, kaže, da je alkohol, starim med 16 in 17 let, dostopen v 92 odstotkih primerov.

"Gre predvsem za sporočilnost. Če bi sprejeli ta zakon, bi se mladim sporočalo, da gresta alkohol in šport z roko v roki," je prepričan Gorenc.