Na uradu generalne državne tožilke zavračajo trditve ministra za pravosodje. Foto: MMC RTV SLO
Na uradu generalne državne tožilke zavračajo trditve ministra za pravosodje. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo za pravosodje
Na ministrstvu so se že odzvali; pingpong z generalnim tožilstvom se nadaljuje. Foto: MMC RTV SLO
Tožilstvo
Nadzor, ki ga je opravilo vrhovno državno tožilstvo na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani, ni pokazal nepravilnosti. Foto: MMC RTV SLO

Na uradu dodajajo, da so navedbe ministra za pravosodje v zvezi z uradom za pravno in demokratično državo skrb zbujajoče. Trditve Aleša Zalarja, da državno tožilstvo spada v izvršilno vejo oblasti, naj tako ne bi bile v nasprotju le z našo ureditvijo, temveč tudi z evropskimi standardi pravne države.

Glede pravosodnega nadzora, ki ga je odredil minister za pravosodje, pa na uradu pojasnjujejo, da je bil ta javno napovedan že dva dni, preden je Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani sploh prejelo odločbo o tem nadzoru.

Glede trditev, ki naj bi jih izrekel minister, da je nadzor nad Okrožnim državnim tožilstvom v Kopru izvedel takratni pravosodni minister Lovro Šturm brez kakršnih koli pomislekov generalne državne tožilke, pa so sporočili, da tudi tokrat generalna državna tožilka še ni podala mnenja.

Kot navajajo, bo Brezigarjeva skladno z zakonom podala mnenje, ko bo dobila poziv vlade. Glede nadzora na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru pa so preverjanja po zatrdilih urada pokazala, da vodja Okrožnega državnega tožilstva v Kopru takrat ni zavrnil izvedbe pravosodnega nadzora in za reagiranje generalne državna tožilke ni bilo nobenega razloga.

Ministrstvo: Tožilstvo ni izvzeto iz sistema nadzora
Na ministrstvu za pravosodje so se na navedbe že odzvali. Kot pravijo, v sistemu deljene državne oblasti državno tožilstvo ni in ne more biti izvzeto iz sistema nadzora niti s strani državnega zbora niti s strani vlade.

Glede trditev, da se generalna državna tožilka še ni izrekla o odrejenem pravosodnem nadzoru, pa na ministrstvu pojasnjujejo, da naj bi vodja okrožnega državnega tožilstva po napovedi nadzora člane nadzorne skupine po polurnem čakanju obvestila, da generalne državne tožilke ne bo in da zavrača nadzor.

Izjava ministra za pravosodje, da pričakuje, da se bodo tožilci vsaj tokrat držali zakona, pa se po navedbah ministrstva "nanaša na domnevo, ki je zapisana v odločbi o uvedbi pravosodnega nadzora, iz katere izhaja, da naj bi šlo v zadevah državnotožilske uprave na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani za hujše nepravilnosti".

Slednje se, kot navajajo, lahko nanašajo samo na kršitev zakona o državnem tožilstvu in državnotožilskega reda.

"Vodstvo okrožnega tožilstva uživa zaupanje"
Na vprašanje o notranjem nadzoru, ker naj bi ena izmed poslanskih skupin dobila dokumente iz spisa tožilstva, pa so na uradu generalne državne tožilke pojasnili, da vodstvo Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani "za svoje odgovorno in resno delo v celoti uživa zaupanje generalne državne tožilke in vrhovnega državnega tožilstva".

Nadzor, ki ga je opravilo vrhovno državno tožilstvo na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani, je bil v četrtek končan, so navedli in pojasnili, da je pokazal, da je poslovanje vodstva Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani potekalo skladno z zakonom in strokovno pravilno. Pregled sicer ni zanesljivo pokazal, kako je prišlo do tega, da se je v javnosti znašel dokument iz tožilskega spisa, so dodali.