Minister je posebej poudaril, da ne želijo pregledati le poslovanja tožilstva v zadevi Berglund, ampak bodo pregledali delovanje v vseh zadevah od 1. januarja 2008. Foto: MMC RTV SLO
Minister je posebej poudaril, da ne želijo pregledati le poslovanja tožilstva v zadevi Berglund, ampak bodo pregledali delovanje v vseh zadevah od 1. januarja 2008. Foto: MMC RTV SLO
Cveta Zalokar Oražem
Tudi poslanko Zalokar Oražmovo je zmotil odgovor državne tožilke: "Ton in pojasnila, s katerimi je Barbara Brezigar nastopila na sredinem odboru za notranjo politiko, jasno kažejo, da Brezigarjeva ne pozna vloge DZ-ja". Po njenem imajo poslanci dolžnost, da postavljajo vprašanja. "In to na njeni strani očitno povzroča veliko skrbi in nejevolje," je dejala. Foto: MMC RTV SLO
Nadzor nad tožilci

Za nadzor in pregled poslovanja tožilstva od leta 2008 do septembra 2009 so se po besedah ministra Aleša Zalarja odločili, ker iz odgovorov generalne državne tožilke Barbare Brezigar na poslansko vprašanje Cvetke Zalokar Oražem glede kazenskega pregona tožilstva zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda "izhaja domneva možnih hujših nepravilnosti pri opravljanju zadev državnotožilske uprave na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani".

Vprašljivi naj bi bili pravilnost označevanja zadev kot posebej pomembnih, poslovanje tožilstva v primerih, ko tožilec predlaga svojo izločitev, dodeljevanje spisov tožilcev, pravilnost in pravočasnost vodenja tožilskega dnevnika ter izvajanje nadzora.

Ministrstvo zato po Zalarjevih besedah želi pregledati pravilnost in pravočasnost opravljanja zadev, ne želi pa prevzemati pristojnosti glede pravilnosti odločitev, ki ji sprejemajo tožilci.

Vodja nadzorni skupini ni dovolila opraviti dela
Nadzorna skupina je danes že hotela začeti izvajanje nadzora, vendar ga je vodja tožilstva zavrnila. Vodja tožilstva mora zdaj obvestiti vlado o razlogih, zaradi katerih meni, da tak nadzor ni mogoč, nato pa se bodo odločili o tem, ali bo ministrstvo izvedlo pravosodni nadzor ali ne.

Pravosodno ministrstvo je izredni pravosodni nadzor nad tožilstvom uvedlo tudi v času prejšnje vlade, ko je bil pravosodni minister Lovro Šturm. Nadzor je bil uveden in izveden na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru "brez kakršnih koli pomislekov generalne državne tožilke", pojasnjuje Zalar.

"Tudi zato nas še posebej zanima, kakšni bodo argumenti, ki jih bo ponudilo tožilstvo zdaj, v tem primeru, ko se upira temu nadzoru," je dodal.

Po njegovem mnenju državno tožilstvo ne more delovati izolirano, saj je del izvršilne oblasti. Zato se tako upiranje pravosodnemu nadzoru, ki se omejuje izključno na zadeve državnotožilske uprave, Zalarju zdi nerazumno in neutemeljeno.
Nadzor nad tožilci