Na ministrstvu za kulturo je CNVOS odkril najmanj kršitev, a še vedno jih so bile v skoraj v 40 odstotkih primerov. Foto: BoBo
Na ministrstvu za kulturo je CNVOS odkril najmanj kršitev, a še vedno jih so bile v skoraj v 40 odstotkih primerov. Foto: BoBo

Po navedbah Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS), ki kršitve objavlja na spletni strani www.stevec-krsitev.si, so ministrstva od marca lani do 11. aprila letos skupaj objavila 559 predlogov predpisov, pri čemer so resolucijo o normativni dejavnosti v delu, ki govori o vključevanju javnosti, kršila v 366 primerih, upoštevala pa v 193 primerih.

Od 366 primerov, v katerih je CNVOS ugotovil kršenje resolucije, je bila slednja v 295 primerih kršena s tem, da je bil rok za oddajo pripomb krajši od 30 dni. V 38 primerih predlogi predpisov niso bili dani v javno obravnavo, v 33 primerih pa so bili dani v javno obravnavo brez določenega roka za pripombe.

Resolucijo je tako po podatkih CNVOS-a največkrat kršilo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (v 86 odstotkih primerov), sledijo mu ministrstvo za pravosodje (v 83 odstotkih primerov) in ministrstvi za finance in zdravje, ki sta resolucijo kršili v 81 odstotkih primerov. Najbolje pa se je odrezalo ministrstvo za kulturo, ki je resolucijo kršilo v "le" 37,5 odstotka.

Slabo upoštevanje resolucije
V CNVOS-u ob tem še pojasnjujejo, da števec zajema vse predpise, za katere resolucija določa minimalen rok posvetovanja z javnostjo, in vse druge akte, za katere takšno posvetovanje predvideva poslovnik vlade, ki je določbe resolucije o sodelovanju javnosti tudi konkretiziral.

Resolucijo o normativni dejavnosti je DZ sprejel novembra 2009. Med drugim državnim organom narekuje, kako naj pripravljajo zakone in druge predpise, da bodo ti čim bolj življenjski, jasni in uporabni. Med drugim tudi določa, naj v pripravo predpisov vključijo čim širšo javnost, in to v razumnih rokih ter po rednih zakonodajnih postopkih.