Zadnja odmevna nesreča je bila smrt dveh mladih mariborskih nogometašev. Foto: Franja Pižmoht, TV Maribor
Zadnja odmevna nesreča je bila smrt dveh mladih mariborskih nogometašev. Foto: Franja Pižmoht, TV Maribor

Po podatkih agencije so mladi, stari od 18 do 24 let, trikrat pogosteje udeleženi v prometnih nesrečah od povprečnega voznika. Tudi verjetnost, da bo voznik v navedeni starosti povzročil prometno nesrečo s smrtnim izidom, je več kot dvakrat večja kot pri povprečnem vozniku.

Mladi največkrat zakrivijo prometno nesrečo, ker vozijo prehitro, sledita pa nepravilno prehitevanje in vožnja v nasprotno smer.

Zato bodo na agenciji od 22. do 28. avgusta po vsej Sloveniji pripravili preventivno akcijo na temo hitrosti, poudarek pa bo prav na mladih voznikih. V času akcije bodo s preventivnimi televizijskimi in radijskimi oglasi ter z drugimi vsebinami javnost opozarjali in ozaveščali o nevarnosti hitrosti v prometu, po Sloveniji pa se bo vozila maskota Superjunak, ki bo promovirala varno vožnjo. V času akcije bodo policisti na cestah izvajali tudi nadzor.

Glavno sporočilo akcije bo Če si divjak, nisi junak! "Mladim voznikom želimo sporočiti: Bodi junak in z odgovorno vožnjo varuj življenja. Naj postane varna in odgovorna vožnja junaška vožnja," je v sporočilu za javnost poudaril direktor agencije Igor Velov.