Slovenija
false
Po oceni ministrstva za notranje zadeve so spremembe zakonodaje nujne za odpravo nesorazmernih omejitev pri delu policije in za sanacijo omejenega dometa klasičnih preiskovalnih metod, še posebej pri najhujših oblikah kriminalitete, med katere se uvršča tudi terorizem. Foto: MMC RTV SLO/EPA
PPE, želve
Kot so pojasnili na ministrstvu, predvidene spremembe zakonodaje predvidevajo tudi nekatera nova pooblastila policije, vendar pa obenem zagotavljajo tudi najvišjo stopnjo nadzora nad njihovo uporabo. Vsaka bojazen o čezmernih posegih policije je zato povsem odveč. Foto: BoBo

Dodaj v

MNZ: Nujno spremeniti zakone glede boja proti terorizmu

Odhodi na krizna območja niso inkriminirani
11. maj 2016 ob 19:44
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Notranje ministrstvo zavrača očitke, da slovenska policija na področju odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj nima dovolj izkušenj. Hkrati opozarjajo na nujnost zakonodajnih sprememb.

Ob nedavnem prijetju Roka Žavbija, osumljenega terorizma, se je sprožila polemika o tem, ali slovenska zakonodaja omogoča učinkovito ukrepanje organov pregona na področju boja proti terorizmu.

Na notranjem ministrstvu poudarjajo, da terorizem za policijo ni nov pojav, saj je boj proti terorizmu in s terorizmom povezanih kaznivih dejanj njena prednostna naloga že vrsto let.

"Tako se je policija tudi na prve primere, povezane z odhodi na krizna žarišča oziroma območja, takoj in ustrezno odzvala, stališče državnega tožilstva, ki usmerja delo policije v predkazenskem postopku, pa je bilo, da glede na zakonsko predpisane elemente kaznivega dejanja ni podlage za kazensko ovadbo. Odhodi na krizna območja do danes namreč niso inkriminirani, saj je ministrstvo za pravosodje menilo, da je procesna zakonodaja ustrezna, pri kazenskem zakoniku pa je treba počakati na podpis dodatnega protokola k evropski konvenciji o preprečevanju terorizma," so pojasnili na ministrstvu.

Omejen domet preiskovalnih metod
Po njihovi oceni pa so spremembe zakonodaje nujne za odpravo nesorazmernih omejitev pri delu policije in za sanacijo omejenega dometa klasičnih preiskovalnih metod, še posebej pri najhujših oblikah kriminalitete, med katere se uvrščajo tudi terorizem in z njim povezana kazniva dejanja.

Glede na hiter tehnološki razvoj in novodobne vzorce izvrševanja najhujših kaznivih dejanj je po mnenju ministrstva nujno policiji s spremembo procesne zakonodaje zagotoviti učinkovite vzvode za preiskovanje in odkrivanje kaznivih dejanj, ki predstavljajo najhujšo obliko napada na varnost.

Tako na ministrstvu za notranje zadeve že vrsto let čakajo na nujna orodja, kot so predvsem IMSI-lovilec, ustrezna ureditev namestitve programske opreme za nadzor elektronskih komunikacij in zakonska ureditev glede pridobivanja osebnih podatkov uporabnikov spletnih strani. Kazniva dejanja, povezana s terorizmom, so po njihovih opozorilih kompleksna in dinamična, zaznamuje pa jih tudi njihova transnacionalnost. "Zato policija mora imeti tudi ustrezna pooblastila, da se z novimi oblikami učinkovito spopada in tako zaščiti pravice prebivalcev," so navedli.

Kot so pojasnili na ministrstvu, predvidene spremembe zakonodaje predvidevajo tudi nekatera nova pooblastila policije, vendar pa obenem zagotavljajo tudi najvišjo stopnjo nadzora nad njihovo uporabo. Vsaka bojazen o čezmernih posegih policije je zato popolnoma odveč. Nezaupanje v delo policije pa tudi ne pripomore h krepitvi načela vladavine prava, so še poudarili.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 11.05.2016 ob 20:00
Vsaka bojazen o prekomernih posegih policije je zato povsem odveč.

Ker sem zgleden državljan, vam verjamem na besedo!
Živjo nov dan, adijo zasebnost.
ŠarliBebo
# 11.05.2016 ob 20:07
Tu se jasno vidi kako režim zlorablja terorizem za še večjo policijsko represijo nad državljani.
iluzionistka
# 11.05.2016 ob 20:05
saj, vse z namenom, da bodo lahko vohunili za državljani, ki se ne strinjamo s samouničenjem, v katerega nas peljejo...

so videli, kaj lahko naredijo družabna omrežja, in da nobena cenzura, še tako striktna, kot je pregled komentarjev pred objavo (za objavo se itak potrebuje včasih po par ur), onemogočanje komentiranja novic, ne morejo preprečiti narodu, da ne bi uveljavljal svojih stališč na ulici. in tega jih je strah, zato bi radi sprejeli takšne zakone

in s takšnimi posegi v našo zasebnost se nikakor ne smemo strinjati, še posebej, ker so taise osebe trdile, da se meje za določene priviligarnce ukinejo in jih še nezakonito prevažali preko države, kontrola potnih listin in varnostno preverjanje pa smo baje zahtevali paranoiki. no, danes lahko beremo, da nemci med t.i. begunci (če napišem kar dejansko so, komentar ni objavljen, čeprav je beseda v SSJK) preiskujejo potencialne teroriste...
fantasycamp
# 11.05.2016 ob 20:01
Jaz bi vsakemu ki Slovenijo tako osramoti vzel državljanstvo.

Glede političnega boja proti terorizmu pa je treba razumeti da ni vsak terorist musliman, vendar večina teroristov so muslimani.

Kako se boriti?

To je zelo težko izvesti, vendar če nimaš politike priseljevanja urejene in zaradi poceni delovne sile uvažaš muslimane iz nerazvitih držav bo posledica taka, da bodo imeli oaze privržencev v svojih getih in ko dosežejo kritično številko bodo vplivali tudi na volilno strukturo države, čisti primer je Anglija...

Če hočemo biti zavarovanoi moramo reči to kar se noben ne upa..

Da vsaka država z tem ko sprejme migrante z muslimanskih področij in begunce v paketu dobi tudi ekstremiste in da Slovenci nismo dožni tega delati.

Politika mora zavarovati lasten narod pa tudi če bo treba reči besede ki bodo v intrenacionalnem govoru zvenele po njihovo rasistične(Islam drugače ni religija) in ksenofobne.
iluzionistka
# 11.05.2016 ob 20:40
dajan, očitno so zaposlili nove admine. so ugotovili, da se narod prebuja, in brišejo vse, kar je contra in ponudi pravno vzdržno razlago.... ko jo pa zahtevaš za brisanje komentarja, pa ni odgovora. jaz če zaradi danes izbrisanih komentarjev ne prejmem pravno vzdržnega odgovora, ne plačam položnice. si bodo pa vzeli čas in pisali odgovor v pravni službi na vsako mojo reklamacijo......baje ni dopustno zahtevati od mladoletnih ilegalk, da v šolah ne smejo nositi rut
ŠarliBebo
# 11.05.2016 ob 20:03
"Zato policija mora imeti tudi ustrezna pooblastila, da se z novimi oblikami učinkovito spopada in tako zaščiti pravice prebivalcev,"

Kdo pa bo zaščitil nas prebivalce pred policijo?
kromo-som
# 11.05.2016 ob 20:10
Kdo pa bo zaščitil nas prebivalce pred policijo?

Kdo nas pa ščiti pred samovoljo politikov, medijev, pred cenzuro ...?
Enakost za vse
# 11.05.2016 ob 23:18
Erdogan že straši: https://www.rt.com/news/342682-turkey-send-migrants-eu/. Obenem pa se je tudi izdal, saj niso bili migranti tisti, ki so bežali, ampak jih je Turčija poslala na pot. Ker pa ni bilo dovolj Sircev, so dovolili vstop še veliko Severnoafričanom, Iračanom, Afgansitancem in še podsaharcem z islamskim poreklom,samo da bi Evropa padla. (velikiotomanskiimperijpress)
ŠarliBebo
# 11.05.2016 ob 20:10
Saj policija z nami že sedaj lahko počne kar se ji zahoče. Če kaj ni zapisano v zakonu ji pa sodišča držijo štango.

Kakšna pooblastila sploh še rabjo..........da gredo z nami spat v postlo?

Banda!
ŠarliBebo
# 11.05.2016 ob 20:02
Vsaka bojazen o prekomernih posegih policije je zato povsem odveč.

Japade... :P
ŠarliBebo
# 11.05.2016 ob 19:59
Aretacija enega navadnega mesarja se sedaj zlorablja za kršenje naše svobode in porivanje naprej fašistične policijske države- FUJ!
cairns
# 11.05.2016 ob 22:15
MNZ: Nujno spremeniti zakone glede boja proti terorizmuTok, tok. A vam je končno prišlo ?
PONOS
# 11.05.2016 ob 22:04
Želijo spremeniti zakone za večji nadzor nad vamoi-vas se bojijo ne teroristov -teroristi so izum zahoda.
PONOS
# 11.05.2016 ob 22:03
Klasičen spin -nek primer uporabljajo zato da bi spremenili zakone ki bi omejevali,odvzeli pravice ljudi zaradi borbe proti terorizmu in višje varnosti,terorizem navadna izmišljotina-farsa-izum votel zrak.
ŠarliBebo
# 11.05.2016 ob 20:44
kromo-som
# 11.05.2016 ob 20:10

Kdo pa bo zaščitil nas prebivalce pred policijo?

Kdo nas pa ščiti pred samovoljo politikov, medijev, pred cenzuro ...?
----------------------------------------

Nihče, na milost in nemilost smo prepuščeni biričem.
Zgodovinar_666
# 11.05.2016 ob 23:02
Ja, ravno to v Sloveniji potrebujemo, da damo policiji še več pristojnosti. Da bodo lahko še več pizdarij naredili. Kaj vse nam še niso prodali pod krinko boja proti terorizmu?
Dajana_B
# 11.05.2016 ob 22:30
uffffffffffffff... tak članek bi moral imeti najmanj 200 komentarjev, jih ima pa samo 20... kdor se še ni prebudil, naj ve, da moraš vse, kar je na javnih medijih "deliti z dva" in iskati "zadaj", zakaj so nekaj objavili in kaj se v resnici dogaja.

Ljudje zbudite se ven iz strahu. Če nas je strah, lahko dela oblast z nami, kar hoče!
miro789
# 11.05.2016 ob 21:30
Kakshno sprenevedanje. Minister za pravosodje pravi, da spremembe nepotrebne, policija da ni? ne more. Vse, samo da se zavrne SDS-ove predloge. Res imamo ene politikante na oblasti.
dharma
# 12.05.2016 ob 00:19
lastovka prosim ne trollaj
dopisnik
# 12.05.2016 ob 00:01
Policija uporablja IMSI lovilce (t.i. lažne bazne postaje) že leta kljub temu, da vedo, da gre za nezakonito uporabo. IMSI lovilec, ki lovi komunikacije mobilne telefonije, deluje po metodi ''ribiške mreže'' in zajame kompletno komunikacijo vseh uporabnikov na določenem območju.
Take naprave sicer uporabljajo obveščevalne službe (SOVA in vojaška obveščevalna), ki pa ne spremljajo točno določenega uporabnika, osumljenega storitve kaznivega dejanja, kar je sicer delo policije. Za to pa policija potrebuje odredbo sodišča. In sedaj bi očitno radi, pod prozornim izgovorom boja proti terorizmu, nadzorovali kadar bodo hoteli, kogar bodo hoteli kar brez sodne odredbe. NI GOVORA!
Nikolaj
# 11.05.2016 ob 22:31
Terorizem se lahko prepreči le z dejanji, ne z zakonom.
mataj-finance
# 12.05.2016 ob 08:59
vendar pa obenem zagotavljajo tudi najvišjo stopnjo nadzora nad njihovo uporabo. Vsaka bojazen o čezmernih posegih policije je zato povsem odveč.

Ja, pajade.
kromo-som
# 12.05.2016 ob 07:51
S terorizmom se ni moč boriti zgolj in samo z represivnimi sredstvi. To je v bistvu že kurativa oziroma gašenje požara. Potrebna je preventiva. To pa pomeni prevzgojo oziroma načrtno vzgojo že od mladih nog naprej v duhu sekularnosti, spoštovanja človekovih pravic, spoštovanja pravic žensk, strpnosti do drugače verujočih in drugače mislečih... Problem je v tem, ker imamo s tem tudi sami težave. Že cenzura na tem portalu je dokaz, da imamo težave s strpnostjo in sprejemanjem drugače mislečih. Vsi fašizmi so enaki. Začno se z zatiranjem drugače mislečih, drugače verujočih...
tinesi
# 11.05.2016 ob 23:11
Ej točno tako se dogaja kot je napovedal David Icke, da se bo . Najprej pokličejo teroriste, če jih ni se jih pa umetno ustvari in potem na osnovi te umetno ustvarjene in skreirane paranoje ljudem prodajajo bučke in še preden se zaveš že živiš v policijski državi, kjer te vsaka mona ki ima pet minut časa lahko štrapacira.
Šarli Bebo že ve in Dajani je tudi vse jasno , tisti, ki pa se z omejevanjem pravic strinjate pa naj vam bog pomaga.
Sranje je že to, da nam že sedaj lahko delajo kar se jim zljubi pa jim še ni dovolj..
Fibonacci
# 11.05.2016 ob 23:08
Nezaupanje v delo policije pa tudi ne pripomore h krepitvi načela vladavine prava, so še poudarili.

Malo morgnen. Nezaupanje v delo policije zelo pripomore k naši svobodi in večji varnosti.
SamoRes
# 11.05.2016 ob 20:08
Nujen je izstop iz Nata.
galoper
# 12.05.2016 ob 20:32
Naštevanje odstopanj od zakonskih določil je jara kača, ki služi izgovorom zaradi opustitve pregona. Vrnite s h koreninam naklepa dejanja, sicer bo osumljenec s pušo v roki trdil, da ni nameraval streljati, ker ni imel naboja v cevi, prsta na petelinu in ....
Ori
# 12.05.2016 ob 06:29
Najprej islamska kolonizacija Slovenije, ki jo po člankih sodeč vsi podpiramo. Nato varnostna grožnja in skandinavski model integracije. No in na Švedskem je uradno 55 no go con, kjer policija nima pooblastil in se dejansko izvaja šarija.
veza
# 12.05.2016 ob 06:12
MNZ
se je zbudil sedaj, ko so nam iz tujine povedali, kako zadeve pri nas delujejo, oziroma, ne delujejo, tu moram dati prav Mahniču iz SDSa, nekaj podobnega so predlagali v SDSu že pred časom, pa jih takrat MNZ niti koalicija niso podprli!
mr.cook
# 11.05.2016 ob 22:05
danrr
# 11.05.2016 ob 21:25
Terorizira me lahko tudi šef,žena....???
ŠarliBebo
# 11.05.2016 ob 20:43
kromo-som
# 11.05.2016 ob 20:08

Kdo pa bo zaščitil nas prebivalce pred policijo?

ŠarliBebo,
si morda terorist ali gangster?
--------------------------------------------------------------

Parolo, da če ničesar ne skrivaš se nimaš česa bati je izumil nacistični minister za propagando Gebels. Menda veš, da so takrat bili teški časi za poštene ljudi.

Mogoče še tole:
Vsi ljudje nekaj skrivamo. Taka je naša človeška narava, če nebi bilo tako bi hodili goli naokrog.
kromo-som
# 11.05.2016 ob 20:08
Kdo pa bo zaščitil nas prebivalce pred policijo?

ŠarliBebo,
si morda terorist ali gangster?
Enakost za vse
# 12.05.2016 ob 10:28
@veza # 12.05.2016 ob 06:49 - Evo, s kom se druži Nazierklca https://www.rt.com/news/338628-kurdish-civilians-killed-turkey/ Seveda bi radi Nemci ta genociden narod spravili v EU, saj sodelujejo že stoletje z islamisti. Zahvaliti se je treba Putinu, da se NWO ne uvaja več tako hitro, kot so pričeli v letu 2015 http://www.novi-svjetski-poredak.com/2016/05/07/putin-iluminati-planiraju-iskoristiti-islam-da-bi-zapoceli-3-svjetski-rat/ Seveda je Nazierklca tudi eden od glavnih vzvodov iluminatov, to boste videli, ko bo izbrana za generalno sekretarko OZN. Zdaj vsaj vemo, s kom je Nazierklca povezana: https://www.rt.com/news/339800-german-police-gangs-refugees/. Sicer nabiranje novih moči za kriminalne združbe najbrž ni težko, saj so v EU prišli v glavnem tisti, ki bežijo pred roko pravice iz svojih držav, torej že uveljavljeni gangsterji oz. dezertitajo iz vrst ISIS-a inAl-Nusre, zdaj ko jih redna sirska vojska lepo »radira«.
veza
# 12.05.2016 ob 06:49
Enakost za vse
# 11.05.2016 ob 23:18

Erdogan že straši: https://www.rt.com/news/342682-turkey-send-migrants-eu/. Obenem pa se je tudi izdal, saj niso bili migranti tisti, ki so bežali, ampak jih je Turčija poslala na pot.

ja, itak, no, imajo jih nekaj milijonov vseh teh prebežnikov, a kriva je seveda Merklova, ki jim je odprla vrata v Nemčijo in s tem povzročila vso to bedo!
Afanassy M.
# 11.05.2016 ob 20:48
Terorizem, kot tak, ni nov pojav.
lastovka
# 11.05.2016 ob 23:42
Mene osebno lahko policist ustavi,legitimira itd.kadar hoče.Nič ne skrivam,živim in obnašam se v mejah dovoljenega,če pa bodo te meje,zaradi terorizma,začasno ali pa dolgoročno,zožali,se bom,pač,prilagodil.Nobena stvar,razen smrti,ta nam pa vsem ne uide,ni večna.
Kazalo