Slovenija

Poudarki

  • Vabljeni k ogledu turistično obarvane Posebne ponudbe
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 40 glasov Ocenite to novico!
Dopust
Britansko zunanje ministrstvo priporoča dopust v Sloveniji, na Islandiji in Malti, po poročanju nekaterih nemških medijev bodo tarča teroristov plaže v Italiji, Španiji in Franciji. Foto: Reuters
VIDEO
Posebna ponudba - Sloveni...

Dodaj v

Kam na varen dopust? Britanci priporočajo Slovenijo!

Dopust v senci terorističnih napadov
30. april 2016 ob 12:47
Ljubljana - MMC RTV SLO

Teroristični napadi vse bolj krojijo naša življenja in navade. Tudi potovalne. Večina Slovencev se je odpovedala potovanjem v Severno Afriko, Turčijo in na nekatere grške otoke. Spomin na teroristične napade v evropskih prestolnicah pa hitro bledi.

Ne samo Slovenci, tudi drugi Evropejci se sprašujejo, kateri kraj izbrati za varen dopust. V Veliki Britaniji se je na spisku najvarnejših turističnih destinacij znašla tudi Slovenija. V naši državi je, kot navaja britansko zunanje ministrstvo, sicer nekoliko poostren nadzor na mejah, predvsem na meji s Hrvaško, a stopnja ogroženosti je nizka. Nekoliko manj varna se britanskemu zunanjemu ministrstvu zdi Hrvaška, za katero so zapisali, da tam "obstaja podlaga za teroristične napade". Kar pa ne bo zmotilo okoli milijona Slovencev, ki bodo tudi letos svoj dopust preživeli pri sosedih. "Veliko povpraševanja je tudi za slovensko Obalo in zdravilišča, pa Črno goro in Albanijo," pojasni Jože Režonja iz agencije Relax.

Turisti hitro pozabijo
Teroristični napadi imajo kratkotrajen učinek, ugotavlja Svetovna turistična organizacija. Številke potrjujejo njeno teorijo. "Teden dni po napadih v Parizu je število prenočitev v tamkajšnjih hotelih upadlo za 30 odstotkov, čez mesec dni je bil padec le še 15-odstoten, danes pa je Pariz že na poti stare slave," pravi Režonja. Podobno je z Brusljem, doda Nika Vrhovnik iz agencije Palma: "V prihodnjih dneh imamo organizirane tri izlete, ki vključujejo ogled Bruslja, pa nismo imeli po terorističnih napadih nobenih odpovedi." Drugače je v Egiptu in Tuniziji. Čeprav so cene močno padle, turistov ni. Večina slovenskih agencij bo prva potovanja tja organizirala šele junija.

Agencije dobro pripravljene na izredne razmere
V primeru izrednih razmer, pa naj bodo to naravne ujme ali teroristični napadi, imajo agencije točna navodila za ukrepanje. Držijo se navodil lokalnih oblasti in slovenskega zunanjega ministrstva. "Z našimi predstavniki, animatorji in vodiči smo ves čas v stiku, sproti dobivajo navodila, kako ukrepati, poznajo tudi vse varnostne protokole," pravi Jože Režonja.

Vrnjen denar v primeru odpovedi
Če je potovanje iz kakršnega koli razloga odpovedano, so agencije dolžne potnikom vrniti denar. Pogosto jim ponudijo drugo potovanje. "Individualno pa rešujemo primere, ko se stranka in agencija ne strinjata o obstoju izrednih razmer," dodaja Peter Majerle iz agencije Kompas. Agencija sicer lahko odpove potovanje tudi, če se je nanj prijavilo premalo potnikov. To mora storiti najmanj sedem dni pred odhodom. "Če pa se program spremeni med samim potovanjem, lahko potrošnik zahteva povračilo stroškov za neizveden program," potnikom svetuje Mojca Štrucl iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Prekiniti ali nadaljevati?
Če se zaplete pri poletu, so pravice potnikov odvisne od več stvari. Če gre le za manjšo zamudo, imajo pravico do hrane in osvežilnih pijač. Če pa gre za zamudo, daljšo od petih ur, ali pa odpoved poleta, mora letalski prevoznik potnikom ponuditi dve možnosti, pojasnjuje Štruclova: "Potniki lahko potovanje prekinejo ali pa ga nadaljujejo pod primerljivimi pogoji. Če potovanje prekinejo, mora prevoznik poskrbeti za njihov prevoz domov, vrniti jim mora kupnino, potnik ima tudi pravico do odškodnine." Če pride v kraju, v katerega bi moral potovati, do izrednih razmer, lahko potovanje odpove potnik. Prevoznik je upravičen le do dejanskih stroškov, še pravijo na ZPS-ju.

Katerim državam bi se bilo po priporočilu zunanjega ministrstva najbolje izogniti? Na koga se obrniti v primeru izrednih razmer? Kaj lahko za lastno varnost naredimo sami? Kako dobro je varovano ljubljansko letališče? Vabljeni k ogledu oddaje Posebna ponudba v priloženi videonovici.

Ines Kočar, Posebna ponudba
Prijavi napako
Komentarji
daryankoff
# 30.04.2016 ob 13:06
Khhm, milijon Slovencev na dopust na Hrvaško?! Pa kje dobivate te podatke, vsak drugi Slovenec niti na dopust ne gre, morda milijon nočitev, to bi pa lahko bilo verodostojno. Sicer je pa tud to ogromno, sam težko razumem ljudi, ki si za dopust izberejo hrvaško obalo ampak na srečo smo si ljudje različni.
ishgilliath
# 30.04.2016 ob 13:08
Statistično je najvarneje oditi na dopust tja, kjer se je prejšnji dan zgodil teroristični napad.

Za dopustovanje v statistično najvarnejših destinacijah tako trenutno priporočamo Bagdad, Kabul in Aleppo.
gz4468
# 30.04.2016 ob 12:58
Statistično je najvarneje oditi na dopust tja, kjer se je prejšnji dan zgodil teroristični napad.
designprologo
# 30.04.2016 ob 13:56
Najvarneje je tam kjer ni multikulti...
...in pred resnico se ne beži.
tureavanture
# 30.04.2016 ob 13:27
dajte priporočat da naj nas ne priporočajo,ker drugače bo tudi tu kmalu bum bum
Audy
# 30.04.2016 ob 14:21
Kaj ljudje sploh še vidijo v multi-kulti getih? Definitivno so naši konci precej lepši od Zahodnih babilonov.
drevo1
# 30.04.2016 ob 15:16
Stopnja nevarnosti v večini primerov sorazmerno narašča s številom pripadnikov religije miru.
resnicar3322
# 30.04.2016 ob 14:20
Administrator briše moje komentarje. Mogoče se boste tega spomnili čez 20 let ko Slovenija ne bo niti približno tako varna kot je danes. Pospešeno sprejemati veliko maso tujcev kot to počne SMC vlada bo imelo dolgoročne posledice na varnost...
brane37
# 30.04.2016 ob 13:01
Slovenija -slovakia -slavonia
kaj pa britanci vedo? ;)
Chopin
# 30.04.2016 ob 15:27
Delam v podjetju, kjer je 70% britancev, nadpovrecno razgledani in izobrazeni in nihce ni vedel da Slovenija obstaja, ko sem zacel delati. Njihov pogled na Evropo je UK, European (non UK), Eastern Europe. Madzarska, Estonija, Poljska, Rusija, Romunija, Ceska...vecini vse enako. In vecina se danes misli da sem Slovak in vsaj enkrat na dan mi nekdo rece: saj ti govoris rusko kajne :).

Kar se tice vecanja stevila gostov iz VB seveda pozitivno.
me4uall
# 30.04.2016 ob 19:00

Chopin je napisal(-a)

Delam v podjetju, kjer je 70% britancev, nadpovrecno razgledani in izobrazeni in nihce ni vedel da Slovenija obstaja, ko sem zacel delati. Njihov pogled na Evropo je UK, European (non UK), Eastern Europe. Madzarska, Estonija, Poljska, Rusija, Romunija, Ceska...vecini vse enako. In vecina se danes misli da sem Slovak in vsaj enkrat na dan mi nekdo rece: saj ti govoris rusko kajne :).

Kar se tice vecanja stevila gostov iz VB seveda pozitivno.


Bejžno...

Po mojem potem delaš v kakšnem KFC-ju v UK ali kaj podobnega ...

Ker potem težko razumem ta napisani absurd, da delaš v podjetju kjer je večina nadpovprečno razgledanih in ne poznajo Slovenije!!!

Nadpovprečno razgledani ljudje vsekakor poznajo bolj ali manj vse dežele, ne le EU. Še posebej če so iz Evrope (četudi iz otoka). Jih poznam nekaj, pa ne le iz Evrope, temveč vsega sveta, ki poznajo še malo več kot le takšne obskurnosti, ki bi jih naj poznali povprečno razgledani ljudje.

Saj zato pa tudi so nadpovprečno razgledani... :))))
Tetameta
# 30.04.2016 ob 14:33
Kulturno neobogtene države, kot je trenutno še Slovenija, so najvarnejše.. Čudno čudno..
VxMxPx
# 30.04.2016 ob 15:57
Bi mogoče RTV lahko ob svojih člankih končno ponudil tudi kakšne vire? Dragi "novinarji", sploh veste kako narediti povezavo nazaj do strani ali članka o katerem je govora (oz. katerega prevajate)?

Zanimivo kako večina novičarskih strani smatra da bomo z veseljem verjeli vse kar trdijo inicialke napisane pod člankom. Še eden v vrsti razlogov zakaj časopisi in televizije počasi umirajo.
Nepomembnez
# 30.04.2016 ob 13:55
Hrvaška? Ne hvala - že 18 let... Se raje "zgubim" kje pri nas, najraje pa kje ob Soči...
seeblue123
# 30.04.2016 ob 17:56
Pojdite v Ljubljano, Bled, Bohinj, Bovec, Piran in boste videli, kako je Slovenija lepa. Pa mislim resno, res lepa...
RJSlo
# 30.04.2016 ob 13:44
Kam na varen dopust? Britanci priporočajo Slovenijo!
------------------------------------
No ja. Če bodo ta priporočila upoštevali se bodo Britanci izkazali kot pametni. Toda ne preveč množično, da ne bo tako kot na Bledu. Vsi jezni, če je preveč turistov.

P. S. Če bi pred desetletji upoštevali eno mnenje bi danes "gradili" že drugi otok pred slovensko obalo.
MiaM
# 30.04.2016 ob 14:47
Hrvaška? Ne hvala - že 18 let... Se raje "zgubim" kje pri nas, najraje pa kje ob Soči...

Bravo. Slovenija je neprimerljivo lepša od Hrvaške. Britanci že vejo ...
Uomo Tigre
# 30.04.2016 ob 13:54
Dobrodošli Britanci!
Voly
# 02.05.2016 ob 08:57
sam težko razumem ljudi, ki si za dopust izberejo hrvaško obalo ampak na srečo smo si ljudje različni.

Za to izjavo je "padlo" 75 plusov in 11 minusov. Res zanimivo, velika večina Slovencev gre pa na dopust ravno na Hrvaško!
Kakšna dvoličnost!
Binder Dandet
# 01.05.2016 ob 10:20
"sam težko razumem ljudi, ki si za dopust izberejo hrvaško obalo ampak na srečo smo si ljudje različni."

Sam tezko razumem ljudi, ki imate vedno kaj za povedat o dopustniskih navadah drugih ljudi. Zakaj ste eni tako zelo obremenjeni s hrvasko, da morate ob vsaki priliki pljuvat? Grem stavit, da tud bolj zelene trave sosedu ne privoscite. Ta kategorija ljudi.
Starliner
# 30.04.2016 ob 22:58
daryankoff: "Khhm, milijon Slovencev na dopust na Hrvaško?!"

Lani je bilo na Hrvaškem več kot 1,2 milijona slovenskih turistov, ki so ustvarili več kot 8,1 milijona nočitev.

Včasih je dobro kakšno stvar preveriti, kot pa nekaj govoriti na pamet.

Mimogrede: kaj boš potem porekel na to, da je LPP lani prepeljal skoraj 38 milijonov potnikov? Leta 1985 pa celo 160 milijonov. Podatki so za MPP (mestni potniški promet).

Tako to pač beleži statistika.
seeblue123
# 30.04.2016 ob 19:02
@VisokiTlak

Ne razumem popolnoma, ampak OK... se strinjam s teboj (da boš srečen). Ti pa pojdi v gostilno - cheers
seeblue123
# 30.04.2016 ob 18:24
@VisokiTlak
Hm... 1.dan Ljubljana 2. dan Bled, Bohinj, Vršič, ali pa proti Soči... 3. dan Goriška Brda, primorje, Piran.... 4. dan Postojna - jame in grad in tako naprej... A je OK ?
Hik
# 30.04.2016 ob 18:23
Teroristični napadi vse bolj krojijo naša življenja

že prvi stavek zamenjuje vzrok in posledico, tak da je brez veze dalje brati.
Binder Dandet
# 01.05.2016 ob 10:21
@visokTlak:
Nekak imam filing, da istemu cloveku pod drugim imenom ze drugic razlagam, da je trotl. Preber, kaj si nalimal. Ce so 3 drzave manj priljubljene, nismo najmanj priljubljeni.
odzajcatč
# 30.04.2016 ob 16:43
...angleži naj na otoku ostanejo, bo bolje za nas....
jure-bure
# 30.04.2016 ob 15:31
pravkar prišel iz Londona, pa moram povedat, da nobeden nič kaj ne deluje prestrašeno ali v kaki paniki.... ljudje mirno hodijo po svojih poteh, življenje je čisto normalno... edino kar sem opazil, da ni nikjer opaziti Bobbi-jev.. so pa zato oboroženi policisti tu in tam navzoči...
pa nekako ko si v množici 7-8 milijonov ljudi težko verjameš, da boš prav ti na nepravem kraju ob nepravem času.... (nam je vodič povedal, da je statistično zračunano, da je 10.000 krat manj možnosti, da te teroristi skenslajo, kot da z letalom dol padeš, to pa je spet ranga 10.000 krat manj nevarno kot nesreča z avtom...)

še posebaj pa se nimajo kaj bati tisti, ki niso v samih centrih.... tako, da.... ne verjamem da bodo zdaj UK turisti preplavili Slovenijo :)
los-t
# 01.05.2016 ob 08:42
Nobenga ni treba, sam terorizem bodo privlekli sabo...itak pa pri nas od turizma služijo večinoma samo priseljenci ...
povzetek
# 01.05.2016 ob 01:13
Kakšna neumnost! Francija ali Italija imata več kot za 3 Slovenije varnih turističnih krajev. Ampak upam, da bo turistična infrastruktura znala to pohvalo izkoristiti.
nevem
# 01.05.2016 ob 00:12
Nekateri tu gori... so tik pred tem, da se razpočijo. In se bržčas bodo. Samo da Britancev ne bo več... si mislijo.
seeblue123
# 30.04.2016 ob 19:11
hahaha... Chopin - @me4all je zmagal
Zgodovinar_666
# 30.04.2016 ob 13:29
No, to je vsaj ena dobra novica.

Zato je sedaj čas, da država več naredi za promocijo države. Zasebniki pa, da še naprej razvijajo turistične produkte. Prosim poslušajte Miho Mazzinija in razvijajte zgodbe.
Chopin
# 01.05.2016 ob 16:48
@me4uall, delam na turisticnem podrocju, ampak V Evropa je turisticno prakticno enigma za Britance. Ne delam v UK, ampak v Spaniji trenutno.

In se ne strinjam da vecina nadpovprecno razgledanih pozna vse drzave sveta. Vprasanje ce en sam nadpovprecno razgledan clovek na mmc zna nasteti vse drzave in obmocja sveta in Slovenija je ena izmed manj poznanih drzav na svetu.
povzetek
# 01.05.2016 ob 01:20
@Visok Tlak
zate je najbolje, da si kar doma, na kavču.
Gepard007
# 30.04.2016 ob 20:50
Zadnje čase so Britanci čedalje bolj navdušeni nad nami...
burruchaga1986
# 30.04.2016 ob 19:30
Ampak samo za "ta bele" hetero britance. Drugih domoljubni slovenci ne bodo sprejeli odprtih rok.
Ker dobro v srcu mislimo!
dude
# 30.04.2016 ob 16:24
gz4468 je dobil ogromno plusov.
Ce vrzes kocko in pade 6. S tem zmanjsas moznost 6ice v naslednjem metu?
x67
# 30.04.2016 ob 15:48
Lep pozdrav avtorju iz egipta.

Upam da ti kidanje ustreza
mend055
# 03.05.2016 ob 12:16
Samo da pijancem prepovedati vstop v Slovenijo. In to sporočiti v Britanijo!
Jazst2
# 02.05.2016 ob 12:20
@daryankoff

halo mars - tukaj zemlja.... haaaaloooo..... ne dela..... hebi ga....
los-t
# 01.05.2016 ob 17:43
Sploh pa kdo služi pri nas.....hoffer, špar in lidl nemški, mercator in hoteli ob obali hrvaški, kanin si je kupil avstralc če se ne motim, na tržnici paradajz in sadje iz španskih mega plastenjakov, slaščičarne in kafiči vemo čigavi so, toplice ruske, laško in union pa nizozemsko...ne me farbat s čarterskim turizmom, sam gužvo mi delajo, pa IS bojo privlekli sem, me pa ne motijo individualci, ti so "dodana vrednost", jih je lepo videt in tud kakšno rečt o svetu pri njih in pri nas...avione britancev pa kar na hrvaško...
pullach
# 01.05.2016 ob 17:31
Slovenija je varna tudi, ker puscavniki niti ne vejo, da obstaja.
GORILA
# 01.05.2016 ob 14:27
@designprologo
Najvarneje je tam kjer ni multikulti...
...in pred resnico se ne beži.


Med tremi navarnejšimi je tudi Malta... čudna resnica!
esspero
# 01.05.2016 ob 11:41
Napade v EU organizirajo verski voditelji , tudi zaradi maščevanja.! Če je kdo ogrožen na Balkanu je to edinole BIH zaradi že znanih dejstev. Države bivše Jugoslavije so popolnoma varne , saj je bila prav YU z Titom na čelu velika prijateljica arabcev.! In prijatelje arabci ne napadajo.! Še danes z naklonjenostjo prikimavajo če jim omeniš Tita. Ker smo del EU nas oblasti po nepotrebnem strašijo. V bistvu pa smo nepomembni tako za EU kot za teroriste.....
Binder Dandet
# 01.05.2016 ob 10:18
"Statistično je najvarneje oditi na dopust tja, kjer se je prejšnji dan zgodil teroristični napad."

To pa niti najmanj ne drzi.

Gotovo je varneje it v slovenijo kot v pariz. Ceprav pri nas ni bilo napada. Pa v bagdadu, kjer so teroristicni napadi dnevno, tudi ni bolj varno od pariza ali slovenije.
Chopin
# 30.04.2016 ob 15:33
Sicer pa priporocam ljudem za pocitnice Kanarske otoke, izjemno varno, dobre povezave, za razliko od Sredozemlja toplo celo leto, storitve na nivoju, prijazni ljudje.
nocoment78
# 30.04.2016 ob 14:45
Turisticne agencije baje bl prpravlene na varnostne ukrepe k obvescevalnovarnostne sluzbe
smartass2011
# 02.05.2016 ob 11:34
Teroristi so v največ primerih napadli znana letovišča, kjer letuje veliko Zahodnoevropskih turistov. Ker turistom in teroristom Slovenija doslej ni bila posebej zanimiva, je bila doslej dokaj varna. Če pa bodo slovensko obalo preplavili turisti iz VB in drugih Zahodnoevropskih držav in se bo to obešalo na veliki zvon, bo tudi Slovenija postala zanimiva za teroriste. Zato bi bilo dobro, da se tujci pri nas v svojem jeziku pogovarjajo bolj potiho, da jih teroristi ne bodo prepoznali. Podatkov o številu tujih turistov pri nas pa bolje, da se ne objavlja več.
VisokTlak
# 30.04.2016 ob 19:48
MI4UAL; 72% Vseh Evropejcev (kaj sele ostalih) ni nikoli niti slisalo za Slovenijo (uradni podatki Eurostat 2014)!!!
VisokTlak
# 30.04.2016 ob 13:53
Zakaj tako ZAVAJATE?? Nobeden ne PIPOROCA Slovenije. Britanci so samo naredili seznam "varnih" drzav pred teroristi. P.s. bit varni pomeni bit popolnoma nepomembni. Toliko nepomembni da niti en ubogi terorist sem ne bi prisel...
Kazalo