Moja dežela
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.0 od 7 glasov Ocenite to novico!
false
Pogosto se dogaja, da ljudje prihajajo po hrano v poznih večernih urah, ker jih je sram. Foto: BoBo
false
Dobri gospodarski kazalci se pri stopnji revščine poznajo z zamikom, je dejala Anja Kopač Mrak. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Leta 2014 pod pragom revščine "životarilo" 290.000 oseb

Kljub boljšim gospodarskim kazalcem se tveganje še ne zmanjšuje
12. september 2015 ob 14:30,
zadnji poseg: 12. september 2015 ob 14:44
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Po podatkih se stopnja tveganja revščine ni povečala, kar ni slabo, je dejala Anja Kopač Mrak. V Rdečem križu medtem opažajo, da se število pomoči potrebnih ne zmanjšuje.

Podatki Statističnega urada RS o tveganju revščine v Sloveniji za leto 2014 kažejo, da je ugodnejšim gospodarskim kazalcem navkljub ostala stopnja tveganja revščine in socialne izključenosti nespremenjena. Povprečni razpoložljivi neto dohodek na gospodinjstvo se je nekoliko zvišal, vseeno pa je pod pragom revščine lani živelo 290.000 oseb.

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak je opozorila, da se pri statistiki za leto 2014 upoštevajo podatki za leto 2013. Takšno računanje za nazaj po njenih besedah ovira učinkovitejše in hitrejše odločanje za zaščitne ukrepe na tem področju. Dejstvo, da se stopnja tveganja revščine ni povečala, ni slab podatek, je dodala in takoj nadaljevala, da bo zadovoljna šele tedaj, ko se bo številka začela zmanjševati, a to bo prišlo z zamikom.

Gospodarska rast se najprej pozna na trgu dela in žal šele pozneje tudi v stopnji tveganja revščine, pojasnjuje ministrica: "Z zamikom se bodo pozitivni podatki, ki jih dosegamo v gospodarstvu, odrazili tudi na delovni aktivnosti in prejemkih ljudi."

.

Po hrano tudi tisti z "minimalcem"
Stopnja tveganja revščine se najbolj očitno izraža v številu pomoči potrebnih, ki se po osnovne življenjske dobrine obrnejo na dobrodelne organizacije. Število teh se kljub povečanju kupne moči in gospodarske rasti v Sloveniji ne zmanjšuje, opozarja predsednica Rdečega križa Slovenije Nataša Pirc Musar.

V Ljubljani, kjer je največji distribucijski center za hrano, razdelijo 150 paketov dnevno, ob sredah, ko delajo cel dan, pa tudi okoli 350. Najhuje pa je to, da v zadnjih petih letih zelo podrobno spremljajo statistiko razdeljevanja hrane in pri tem opažajo, da po hrano hodijo tudi tisti, ki imajo službo, kar se pred leti ni dogajalo. "Očitno ljudje, ki imajo minimalno plačo, s tem denarjem ne morejo preživeti," je poudarila Pirc Musarjeva in ocenila, da je to "zastrašujoče".

Pogosto se dogaja, da ljudje prihajajo po hrano v poznih večernih urah, ali pa prosijo, če jim lahko hrano dostavijo domov, ker jih je sram, da bi jih kdo videl.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Borg
# 12.09.2015 ob 21:53
Janša je državo v času debelh krav prevzel. Ko so mu jo končno le vzeli iz rok se je izkazalo, da so za njim ostale samo še kosti. V hladilniku pa meso katerega izvor ni bil nikoli pojasnjen.
papan
# 13.09.2015 ob 05:09
Janša je cel mandat počel le dvoje: mešetaril z delnicami in izdajal "brezplačnike". Aja, pa pripeljal Patrie v Slovenijo.
zemljemerec
# 13.09.2015 ob 07:20
Vsi pač nimajo sreče, da bi bil njihov ata Janez, Milan, Zoran, Ivan,Tone, Lojze....
firtoh
# 12.09.2015 ob 20:19
Prikrite revščine je v tej državi veliko.Da hodiš umazan in razstrgan okoli,če si reven je sttereotip,ki ga nekateri uporabljajo tudi za begunce.Na Karitasu in RK imajo veliko dobrih in lepih oblačil,kitajske trgovine imajo poceni robo,čevlje tudi dobiš za manj kot 20 eur.
Ponos je zadnja stvar,ki se jo da vzeti revnim.
Dr. Kumrovec
# 12.09.2015 ob 16:17
Treba zvišat davke in prisilit bogataše da plačajo pravični delež, pa bo zadosti denarja za vse.
Knight Kant
# 12.09.2015 ob 16:12
Farmergirl --- 12.09.2015 ob 15:42
Na cestah se ne pozna, da je takšna revščina v slo.
----------

Na cestah je tako, kot v Nemčiji (BMV, Mercedes, Audi). Najbrž zato, ker je v Sloveniji stopnja tveganja revščine in socialne izključenosti prav tolikšna kot v Nemčiji.Nam pa, glede na gornje podatke, samo še malo manjka do Švice, z malo truda pa bi ob naši visoki gospodarski rasti lahko kmalu prehiteli celo Češko.
SamoRes
# 12.09.2015 ob 15:02
siti ste bili socializma, sedaj ste pa lačni demokracije ...
Buldog
# 13.09.2015 ob 16:13
@Knight Kant
13.09.2015 ob 11:43

Problem je, kaj je v tem primeru revščina. Če se gleda legalne dohodke (mislim, da o teh govorijo podatki v članku), potem je po teh podatkih revna tudi oseba, ki ima 5 luksuznih stanovanj in jih na črno oddaja, ni pa reven nekdo, ki je v najemniškem stanovanju z 10 let starim avtomobilom in brez ostalega primoženja, ima pa dohodke, ki za 1 cent presegajo "prag revščine". Za mene osebno tisti prvi ni reven, je pa reven ta drugi, ne velja pa to za statistiko.
ti-ne
# 13.09.2015 ob 12:09
@ Knight Kant

Neenakosti med bogatimi in revnimi v Nemčiji še naprej povečujejo, ugotavlja osnutek poročila nemške vlade, do katerega se je dokopal dnevnik Süddeutsche Zeitung. Najbogatejših 10 odstotkov prebivalstva ima v lasti 53 odstotkov vse zasebne lastnine, spodnjih 50 odstotkov Nemcev pa ima v lasti le odstotek lastnine.
Vlada v Berlinu tovrstno študijo opravlja na štiri leta. Kot so ugotovili, se je zasebno bogastvo v Nemčiji kljub krizi v Evropi in globalni recesiji od leta 2007 do leta 2012 povečalo za 1400 milijard evrov, predvsem na račun finančnih investicij, pa tudi kapitalskih dobičkov od rent in podobno.
Buldog
# 13.09.2015 ob 09:37
@otto bizantiski
13.09.2015 ob 06:20

S primerno politiko bi se dalo naraščanje zasebnega zunanjega dolga takrat krepko ustaviti, pa vlada tega ni storila, ravno nasprotno, še celo spodbujala je rast tega dolga. V času krize so se pa pokazale posledice spodbujanja rasti zasebnega zunanjega dolga, ko je ta zasebni zunanji dolg prešel v javni zunanji dolg, ker se je morala država zadolževati za sanacijo bank, unovčevanja garancij danih zasebnemu sektorju,...

Pač ni vse tako bleščeče iz tistega mandata, kot ti verjameš in želiš prikazat s citiranjem določenih oseb. Je treba zadeve tudi razumet.
Knight Kant
# 12.09.2015 ob 16:16
Povezava pri gornjem grafu (vsaj meni) iz neznanega razloga nekaj protestira. V imenu krivca se opravičujem.

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:At-risk-of_poverty_or_social_exclusion_rate,_201
2_and_2013.png
Knight Kant
# 13.09.2015 ob 12:18
ti-ne --- 13.09.2015 ob 12:09

Jaz podobno razumem tudi slovenske rezultate. Gre predvsem za povečevanje socialnih razlik znotraj države. Vrag je, da se potem na tele slovenske statistike v glavnem šlepajo tisti komentatorji, ki skrbijo za popularizacijo privatizacije in razprodaje lastnine, z argumentom, da rezultati kažejo, kako smo "vedno bolj enaki v revščini".
Knight Kant
# 13.09.2015 ob 11:43
Buldog --- 13.09.2015 ob 09:41
Od pisva takega članka bi pričakoval, da bi podat tudi metodologijo za izračun praga tveganja revščine, kaj vse se šteje v neto dohodke in kaj vse se ne šteje v neto dohodke,...

Če bi novinar opravil to svojo nalogo, bi videl, da v to kategorijo pod pragom revščine spadajo tudi taki, ki imajo ogromno premoženja, pa minimalno prijavljene dohodke, živijo pa od dohodka na črno. Tako da pod pragom revščine jih je dejansko bistveno manj.

-------------

To je že drugi članek, ki nič ne pove, kar pa pove, so gole dezinformacije. Tudi jaz ne razumem povsem namena teh statistik in ne poznam metodologije. Mi je pa nekako jasno, da če statistično pojem revščine definiramo tako, da je revna približno tretjina državljanov(*), potem bodo statistike pokazale, da je revna približno trejina državljanov.
Novinarjem to seveda ne more biti jasno in že drugi po vrsti tarna, kako slabi so rezultati, ne zna pa jih primerjati z rezultati ekvivalentne statistike v drugih državah EU --- zaradi primerjave z njimi pa ta Eurostatova statistika sploh obstaja.

Dolgoročen trend sicer res kaže na povečevanje revščine v Sloveniji, ampak za cca 2 odstotni točki se je od leta 2005 revščina povečala tudi v Nemčiji in Luksemburgu. Saj smo se želeli primerjati s temi državami, ali ne? Vse navededene države pa smo še vedno globoko pod povprečjem EU.

----------
(*) saj vem, da gre definicija nekoliko drugače
morala na/2
# 13.09.2015 ob 08:36
otto bizantiski....!!! Veliko povedanega a malo razumljivega!! Skratka,številka na številko,podatek na podatek,zunanji dolg,notranji dolg,gospodarska rast,vstop v Eu,ITD....!!
Kako naj posameznik razume,navaden delaven posameznik slovenske družbe,pa dajmo reči Slovenec,ko se začne govorit o problemih,ki so nastali,ki so obstali in kateri se še kar kopičijo brez konca in kraja,a elita slovenske države si jemlje pravico poneumljat narod in jih zavajat z raznimi podatki o uspešnosti slovenskega gospodarstva v porastu za o.3 % točk???? Kaj in kako si naj nekdo,ki je vpet v garaško delo in prispevanje v državno malho brez dan,razloži,kdo je odgovoren za takšno stanje in kdaj bomo dočakali resnično uspeha vredno življenje??? Naj so to bile vlade od leta 1990 naprej in najsi je bil mandatar ali Drnovšek ,Rop,Janša in še kdo,za vsakim je ostalo večje brezno,brezno pogube,ki vodi to našo Slovenijo v neizogiben prepad v kolikor se ne postavijo pomembni in trdno zavezujoči sistemi za vzpostavitev normalizacije na vseh področjih naše države na mesto, mesto,PREMIERJA,z odgovornostjo in ne mačehovskim odnosom,do takrat pa....??? Slovenija premore,a žal v resnici,preveč revnih,da si,kot sem že napisal,mačehovski odnos elite dovolijo revščino še poglabljat z dovoljenjem prihoda beguncev,emigrantov,katerim pa bi velikodušno uredili razmere bivanja in življenja na račun obubožanega naroda,samo zato,da bi v prihodnosti ob volitvah imel ponovno dobro podporo SLOVENSKIH ???? VOLILCEV k sigurni zmagi za nadaljne ropanje slovenskega naroda in imetja kar je še ostalo!!!!! Daj,prosim te,bodi realen,v številkah,ki jih nizaš in katere ti gredo dobro od rok iz glave,postavi se na stran slovenskega delavca in pomagaj ,da se začnejo premikati meje zasluženega življenja,ne životarjenja,na bolje slovenskemu narodu in narodu slovenskih korenin,ki tukaj živimo in tukaj ustvarjamo svojo sedanjost in v upanju boljšo prihodnost!!
Za konec pa slednje,prihodnost nam niso novi in novi begunci,emigranti,ker,kot je razvidno od devetdesetih let naprej,se izdatki slovenske blagajne davkoplačevalskega denarja drži en velik minus predznak,ker je mnogo tistih,ki so bili priseljeni v Slovenijo na plečih in še vedno na plečih SLOVENSKEGA delavca!!! Le zakaj mora nekdo umirat na obroke,a mnogo jih živi na ta račun???
kozorog1973
# 15.09.2015 ob 07:28
Leta 2014 pod pragom revščine "životarilo" 290.000 oseb

dejansko je ljudi ki živi komaj sproti veliko, zakaj ne naredite študije, koliko je prejemnikov minimalne plače, koliko je brezposelnih oseb, koliko upokojencev, ki prejemajo 500 evrov ali manj, koliko ljudi dela preko raznih "prekernih" del, koliko je s. p-jev, ki imajo stalna sredstva, da komaj pokrijejo svoje obveznosti do države, itd itd.
Park
# 15.09.2015 ob 00:52
A zdaj bo samo še slabše! Ker je denarja lačen management gospodarstva stalno pod pritiskom zaradi sindikatov, so si zdaj začeli UVAŽAJTI(!!!) tujo-poceni delovno silo (ala pribežniki) in, ko vsak, ki ima status begunca ima na trgu delovne sile enake pravice kot vi. Tako bodo počasi skenslali kup pravic, ki jih imate! Ja neusmiljen je ta kapitalizem! In... mi se pustimo!
Anves
# 14.09.2015 ob 18:34
Povprečni razpoložljivi neto dohodek na gospodinjstvo se je nekoliko zvišal, vseeno pa je pod pragom revščine lani živelo 290.000 oseb.

Slovenceljski ekonomski standard je nenehno v porastu.......zgodbe za majhne otroke ...pa že tisti, ki so že lačni ne verjamejo več vladnim trobilom ......
Buldog
# 13.09.2015 ob 09:41
Od pisva takega članka bi pričakoval, da bi podat tudi metodologijo za izračun praga tveganja revščine, kaj vse se šteje v neto dohodke in kaj vse se ne šteje v neto dohodke,...

Če bi novinar opravil to svojo nalogo, bi videl, da v to kategorijo pod pragom revščine spadajo tudi taki, ki imajo ogromno premoženja, pa minimalno prijavljene dohodke, živijo pa od dohodka na črno. Tako da pod pragom revščine jih je dejansko bistveno manj.
babooon
# 12.09.2015 ob 19:44
@Dr.Kumrovec Davek, na davek, ... ni še ničesar rešil. In pa kaj je pravični delež? 70% kot se nabere raznoraznih davkov že zdaj ni dovolj? Koliko naj še vzamejo? Enostavno rabiš kapital, če želiš ustvariti nekaj novega, začeti posel, podjetje, .. samo tako ustvariš plače in delovna mesta. Če ni kapitala tudi gospodarstva ni, in potem nimaš nič.
Farmergirl
# 12.09.2015 ob 15:42
Na cestah se ne pozna, da je takšna revščina v slo.
otto bizantiski
# 13.09.2015 ob 06:20
Borg
Janša je državo v času debelh krav prevzel. Ko so mu jo končno le vzeli iz rok se je izkazalo, da so za njim ostale samo še kosti. V hladilniku pa meso katerega izvor ni bil nikoli pojasnjen.

_________________
Borg to je malo nepovezano in povsem neresnično, čeravno v dominantnih medijih zasledimo namigovanja v to smer, zakaj že?
V letu 2007 je bil bruto zunanji dolg Slovenije za 90 odstotnih točk BDP nižji od povprečja držav evro območja.

Dolg širšega sektorja države, za katerega so "odgovorni" vlada, lokalne skupnosti, ZZZS, ZPIZ, KAD in SOD oziroma država v širšem smislu, se je v Sloveniji v času mandata vlade Janeza Janše v odstotku BDP občutno znižal. S 27,2% BDP v letu 2004 na 21,9% BDP v letu 2008. To pomeni, da se je dolg širšega sektorja države, ki se izračunava po metodologiji ESA - 95 oziroma po metodologiji Evropske unije, znižal za 5,3 odstotne točke BDP. Vlada Drnovšek - Rop iz obdobja 2000 - 2004 je dolg širšega sektorja države v odstotku BDP povečala.

Če primerjamo nominalne zneske dolga širšega sektorja države vidimo, da je vlada Janeza Janše v obdobju 2004 - 2008 javni dolg povečala za 771 milijonov evrov oziroma 10%. Vlada Drnovšek - Rop je v enakem časovnem obdobju 2000 - 2004 dolg širšega sektorja države povečala za približno 2.4 milijarde evrov oziroma za skoraj 50%.

Med bruto zunanjim dolgom in javnim dolgom je namreč pomembna razlika. Bruto zunanji dolg namreč pomeni dolg rezidentov Slovenije do tujine. Sem spada tako dolg države kot tudi bank, podjetij, gospodinjstev oziroma rezidentov Republike Slovenije do tujine. Glede povečevanja bruto zunanjega dolga pa je potrebno povedati, da se je zadolževanje v tujini začelo krepiti s popolno liberalizacijo kapitalskega in finančnega računa v procesu priprav na v stop v EU in še posebej s prevzemom evra. Države članice so se namreč zavezale k prostemu pretoku kapitala in ga ne morejo omejevati. Samo Banka Slovenije je 1.1.2007 zaradi uvedbe evra bruto zunanji dolg tako rekoč čez noč povečala za skoraj 10% BDP. Ob tem je potrebno povedati, da javni dolg, za katerega je odgovorna država, k bruto zunanjemu dolgu prispeva le okoli 9% celotnega bruto zunanjega dolga. Glavnino oziroma 77% bruto zunanjega dolga predstavlja zasebni dolg oziroma dolg, ki ga imajo do tujine poslovne banke, podjetja, gospodinjstva. Vendar, kot že uvodoma rečeno, je Slovenija med državami evro območja tudi po tem kriteriju uvrščena zelo ugodno. Kljub dejanskemu povečanju bruto zunanjega dolga, ki je nastal zaradi prekomernega zadolževanja bank v obdobju 2003 - 2008, je bil le-ta leta 2008 v Sloveniji (105,2 % BDP) še vedno skoraj za polovico nižji od povprečja bruto zunanjega dolga evrskega območja (191,6 % BDP).

Zaradi povečevanja bruto zunanjega dolga se je dejansko povečal tudi neto zunanji dolg. Ob tem pa je potrebno povedati, da se je tak trend povečevanja neto zunanjega dolga iz istih razlogov, ki smo jih našteli za bruto zunanji dolg, začel leta 2003. Za glavnino neto zunanjega dolga je odgovoren zasebni sektor. Država in Banka Slovenije sta do vstopa Slovenije v evro območje skupaj izkazovali neto terjatve do tujine in šele s 1.1.2007 imata skupaj minimalni neto dolg do tujine. Kljub temu, da je prišlo do primanjkljaja neto pozicije Slovenije, je ta še vedno v vzdržnem okvirju.

Ni potrebno posebej poudarjati, da vlade držav članic Evropske unije v pogojih prostega pretoka kapitala, ljudi, blaga in storitev nimajo vzvodov za omejevanje najemanja kreditov rezidentov v tujini. Te ima do določene mere Banka Slovenije, vendar pa so s prevzemom evra le-ti bolj omejeni. Vlada Janeza Janše je v teh izjemnih in neponovljivih okoliščinah evropskih integracij, nižjih obrestnih mer, odprave deviznega tveganja in zmanjšanja drugih tveganj ter posledično večjem povpraševanju po kreditih, k stabilizaciji razmer prispevala s preudarno in varčno proračunsko politiko. Uspešno je izvedla strukturne reforme in zvišala olajšave za raziskave in razvoj. Namen naštetih ukrepov je doseganje višje produktivnosti slovenskega gospodarstva, višje tehnološke zahtevnosti proizvodnje in s tem doseganje višjih cen slovenskega blaga ter storitev na domačem in tujih trgih.
Farmergirl
# 12.09.2015 ob 18:02
Knight Kant
# 12.09.2015 ob 16:12
Prijavi neprimerno vsebino
Farmergirl --- 12.09.2015 ob 15:42
Na cestah se ne pozna, da je takšna revščina v slo.
----------

Na cestah je tako, kot v Nemčiji (BMV, Mercedes, Audi).


In kaj si hotel povedati s temi tremi ''prestižnimi'' znamkami???
otto bizantiski
# 12.09.2015 ob 21:34
Se pe spomnite časa debelih krav , ko je državo vodil Janša, kako nam je bilo hudo?
Dobro jutro, revščina!
Zakaj nas danes radijski napovedovalci pozdravljajo (in prebujajo), kje je Lada Zei danes?
To je pač plačilo za velik pok
Kontakt

Zgodb ljudi, ki se znajdejo v stiski, je vedno več. Zaupajte nam svojo.

 

Če želite pomagati družinam v stiski:

 

Prejemnik:

 

ZPM LJUBLJANA MOSTE POLJE

 

Proletarska 1, 1000 LJUBLJANA

 

IBAN: SI56 3300 0000 1303 865

 

BIC:HAABSI22

 

KODA NAMENA:CHAR

 

SKLIC: 00 546

Videonovice
Hitra pot do denarja 00:06:10, 05.12.2016
Pomagajmo! 00:07:56, 28.11.2016
Služba, ki ni služba 00:10:24, 21.11.2016
Maribor 2016 00:10:19, 07.11.2016
Revni otroci - zadnji v vrsti 01:17:30, 02.11.2016
Brezplačno kosilo 00:10:10, 17.10.2016
Neenakost v šolskih klopeh 00:53:46, 16.06.2016
Delaj, trpi, molči 00:54:17, 09.06.2016
Darja Zaviršek 00:26:26, 07.10.2015
Bregant: Možgani in revščina 00:08:15, 18.05.2015
POD MOSTOVI, dokumentarni film

Revščina je v Sloveniji še vedno tabu; politiki o njej ne želijo govoriti, mediji o njej le redko poročajo. Čeprav obstajata 2 Sloveniji. Zato v dokumentarnem programu TV SLO nastaja film »Pod mostovi« , ki bo premierno predvajan januarja 2017. Da nevidno končno postane vidno. Z zgodbami državljanov, ki se vsakodnevno borijo za ohranitev lastnega dostojanstva, z mnenji strokovnjakov, ki opozarjajo na nujnost zakonskih sprememb. Skoraj ni vlade, ki od osamosvojitve ne bi pripomogla k sistemski revščini.

Citat

"Tisti, ki imajo denarja na pretek, nikoli ne pozabijo braniti svojih koristi."


Thomas Piketty (Kapital v 21. stoletju)

Številke govorijo

UPOKOJENCI:
- Pod pragom revščine živi 16% upokojencev ali skoraj vsak peti.
- Od 78.000 upokojencev pod pragom revščine jih je kar 55.000 žensk.
- 13.000 jih prejema pokojnino, nižjo od 300 evrov.
- 3.000 jih prejema pokojnino nižjo celo od denarne socialne pomoči (288,81 evra). 

Kazalo