Bo pobudnikom uspelo kljub premajhnemu številu podpisov? Foto: Bobo
Bo pobudnikom uspelo kljub premajhnemu številu podpisov? Foto: Bobo

Kot je pojasnila Marinka Kurilić iz Civilne iniciative Tržnice na damo, so na upravno enoto vložili 10.900 podpisov, potrebovali pa so jih nekaj več kot 11.000.

Podpise so zbirali od 1. septembra, pred tem pa je prvopodpisani, arhitekt Fedja Košir, na MOL vložil zahtevo za zbiranje podpisov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o julija sprejetem občinskem prostorskem odloku, ki ga sestavljata strateški in izvedbeni del. Če podpisov ne bo dovolj, bosta oba začela veljati 24. oktobra.

Po besedah Kurilćeve so v petek vložili tudi že ustavno pritožbo, saj se odstotka potrebnih podpisov za razpis referenduma na državni in lokalni ravni bistveno razlikujeta. Županu so tako poslali tudi dopis, v katerem ga pozivajo, naj počaka na odločitev ustavnega sodišča in ponovi razpis zbiranja podpisov tako, da bo tokrat mogoča izvedba vseh načinov zbiranja. Po njenih navedbah namreč med drugim ni bilo mogoče oddati podpisa na elektronski način, prav tako niso imeli kontaktnih oseb v domovih za ostarele in v bolnišnicah.

Na tisoče pripomb brez odgovora?
Profesor na ljubljanski fakulteti za arhitekturo Fedja Košir zatrjuje, da je bil občinski prostorski načrt pripravljen "izrazito slabo" in predvsem po "meri nepremičninskih poslovnežev". Nanj je bilo po njegovih besedah podanih okrog 10.000 pripomb, na katere pa večinoma ni bilo niti odgovora.

V sredo že novo zbiranje podpisov
V sredo pa se v prestolnici začenja zbiranje podpisov za razpis referenduma o obvezni razlagi odloka o gradnji garažne hiše pod mestno tržnico. Obvezna razlaga določa odmik prizidave Mahrove hiše prek gradbenih linij, poudniki pa morajo nekaj več kot 11.000 podpisov zbrati do 9. novembra.