Malešičeva se je v ponedeljek umaknila s predsedniške tekme. Foto: BoBo
Malešičeva se je v ponedeljek umaknila s predsedniške tekme. Foto: BoBo
Fani Eršte
Fani Eršte pravi, da ji je Malešičeva ponujala po en evro za en podpis. Foto: BoBo

V sporočilu za javnost je zapisala, da je "na črnem trgu menda na razpolago okoli 3.000 glasov". Ob tem navaja trditve osebe, ki glasovnice prodaja, da je zanje "volilni štab Zvera, Turka in Pahorja pripravljen odšteti večjo količino denarja".

"Slednje sem prijavila policiji, ter PP Grosuplje pozvala, da me še danes pokličejo iz protikorupcijske komisije in PP Ljubljana, ter predvsem, da ukrepajo," je še zapisala. Pozneje je za MMC pojasnila, da se nanjo, odkar je napovedala kandidaturo, izvajajo pritiski z vseh strani. OStali neodvisni kandidati so jo nagovarjali, pravi, da bi združili moči. O imenih za zdaj ne želi govoriti.

Malešičeva je kandidaturo za predsednico republike napovedala julija, v ponedeljek pa sporočila, da iz tekme izstopa, saj ji ni uspelo zbrati dovolj podpisov volivcev. Ob tem je svojo podporo izrazila trenutnemu predsedniku Danilu Türku.

Fani Eršte: Malešičeva poskušala kupiti podpise od mene; Malešičeva to zanika
Medtem pa se je na družbenem omrežju Twitter oglasil nekdanji poslanec Franci Kek in zatrdil, da je Malešičeva poskušala glasove kupiti od Fani Eršte, ki je tudi napovedala zbiranje podpisov.

Erštetova je za MMC pojasnila, da je Malešičeva pristopila do nje in ji potožila, da ji manjka le še nekaj podpisov in da ji je pripravljena za tiste, ki jih je sama že zbrala, plačati po en evro za en glas oz. podpis.

Na naše vprašanje, ali je v to privolila, je Erštetova odgovorila, da ne, saj jih sploh ni začela zbirati - kot pravi, ni videla smisla, saj je predsedniška tekma že zdaj odločena.

Malešičeva očitke Fani Eršte odločno zanika in pravi: "Fani Eršte nisem še nikoli v življenju videla, niti nisem z njo govorila, ne osebno ne po telefonu."

Kandidature Türka, Zvera in Pahorja potrjene
Danilo Türk je svojo kandidaturo vložil 31. avgusta in ji priložil malo več kot 13.000 podpisov volivcev, Milan Zver kandidira s podporo poslancev (pod njegovo kandidaturo se je podpisalo 30 poslancev SDS-a in NSi-ja), Borut Pahor je zbral 4.456 podpisov in jih skupaj s svojo kandidaturo na Državno volilno komisijo prinesel 11. oktobra, dan pozneje kot Zver. Kandidature vseh treh je DVK že potrdil.

Posameznik za vložitev kandidature sicer potrebuje 5.000 podpisov volivcev. Kandidat, ki ga podpira katera izmed političnih strank, pa le 3.000 podpisov volivcev ali podpise treh poslancev državnega zbora.

Politične stranke svoje kandidate določajo po postopku, določenem z njihovimi pravili in s tajnim glasovanjem. Posamezna politična stranka lahko določi le enega kandidata, enega kandidata pa lahko podpre več strank.