Pri motoristih bodo policisti pozorni predvsem na najhujše kršitve, povezane s psihofizičnim stanjem voznikov, tehničnim stanjem vozil, uporabo čelad ter upoštevanjem pravil hitrosti in prehitevanja. Foto: BoBo
Pri motoristih bodo policisti pozorni predvsem na najhujše kršitve, povezane s psihofizičnim stanjem voznikov, tehničnim stanjem vozil, uporabo čelad ter upoštevanjem pravil hitrosti in prehitevanja. Foto: BoBo
Motor, nesreča
Policija ugotavlja tudi, da skoraj polovico nesreč, v katerih so udeleženi motoristi, povzročijo drugi vozniki predvsem zato, ker motoriste spregledajo ali izsilijo prednost. Foto: BoBo

Pri motoristih bodo policisti pozorni predvsem na najhujše kršitve, povezane s psihofizičnim stanjem voznikov, tehničnim stanjem vozil, uporabo čelad ter upoštevanjem pravil hitrosti in prehitevanja.

Policija ugotavlja tudi, da skoraj polovico nesreč, v katerih so udeleženi motoristi, povzročijo drugi vozniki predvsem zato, ker motoriste spregledajo ali izsilijo prednost, zato bodo v teh dneh ugotavljali tudi kršitve drugih udeležencev v cestnem prometu.

Predstavnik sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Matjaž Leskovar pojasnjuje, da motoristi običajno vozijo po cestah, kjer vožnja ponuja večji užitek, zato je tudi nesreč največ na regionalnih in glavnih cestah, manj pa na avtocestah.

Skupna akcija na JV Evrope
Začela se je tudi preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev, ki se bo nadaljevala še maja in junija.

Preventivno akcijo vodi in koordinira javna agencija za varnost prometa, akcija pa letos poteka v okviru mednarodnega projekta ROSEE, posvečenega cestni varnosti v regijah jugovzhodne Evrope - poleg Slovenije so k projektu pristopile še Bolgarija, Grčija, Italija, Madžarska in Romunija.

Lani na slovenskih cestah umrlo 16 kolesarjev
Z akcijo želijo posebno pozornost nameniti strpnemu in odgovornemu ravnanju vseh udeležencev v prometu, tako kolesarjev in pešcev kot tudi voznikov motornih vozil. S svojimi dejavnostmi se akciji pridružujejo tudi policija, različna mestna redarstva, mariborska občina in tamkajšnja mestna kolesarska mreža.

Kolesarji sodijo med ranljive udeležence cestnega prometa - statistični podatki kažejo, da je lani na slovenskih cestah umrlo 16 kolesarjev, kar je pomenilo 14 odstotkov vseh smrtnih žrtev v prometnih nesrečah.