Slovenija
Dušan Mramor in Miro Cerar
Mramor odstopa iz osebnih razlogov, neuradno zdravstvenih težav, je poročala Televizija Slovenija. Foto: BoBo
false
Dragonja ima podporo ministra in nobenega nasprotovanja ni v koaliciji, a kljub vsemu želi oditi. Foto: BoBo
VIDEO
Po čem si bomo zapomnili...
VIDEO
Bo Mramorjev odhod usoden...
VIDEO
Vlada ostala brez finančn...

Dodaj v

Mramor iz osebnih razlogov odstopil kot finančni minister

Odhaja tudi državni sekretar Metod Dragonja
13. julij 2016 ob 09:37,
zadnji poseg: 13. julij 2016 ob 13:07
Ljubljana - MMC RTV SLO

Premier Miro Cerar je na novinarski konferenci presenetljivo sporočil, da mu je minister za finance Dušan Mramor iz osebnih razlogov podal odstopno izjavo. Neuradno naj bi šlo za zdravstvene razloge.

Mramor je poudaril, da je tako storil iz razlogov izrazito osebne narave, vrača se v profesorske vode. Dejal je, da ni šlo za odločitev čez noč in da je ta zorela že dalj časa, zavrnil je namigovanja, da je odločitev povezana z zadnjim dogajanjem okoli Luke Koper in z očitki državnemu sekretarju Metodu Dragonji. Tudi on želi zapustiti svoj položaj.


"Dragonja se želi z mesta državnega sekretarja sam umakniti, njegovo željo bomo upoštevali,"
je potrdil Cerar, Mramor pa je dodal, da strokovnih razlogov za Dragonjev odstop ne vidi. "So bili pa veliki pritiski. Urejanje zadev na področju upravljanja državnega premoženja je tudi politično zelo izpostavljeno," je priznal.

Ponosen na konsolidacijo javnih financ
Kot dosežek svojega vodenja ministrstva je Mramor poudaril vnovično pridobitev ekonomske suverenosti države, potem ko je država spomladi med drugim izstopila iz postopka presežnega javnofinančnega primanjkljaja, umaknjena je bila tudi s seznama držav s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji, napredovala pa je tudi pri ocenah bonitetnih agencij.

Še tisto, kar bi bil lahko njegov poraz, pa to ni, je spomnil na torkovo uskladitev v koaliciji o davčnem prestrukturiranju

"Teh 22 mesecev je bilo izjemno težkih, vendar pa so rezultati fantastični," je povzel svoj mandat.

Začasno prihaja Smerkoljeva
Premier je povedal, da je o Mramorjevi odločitvi že obvestil državni zbor, začasno vodenje ministrstva pa bo prevzela ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj. "Delo se bo normalno nadaljevalo in ne bo nobenih sprememb v strategiji te vlade, ki je jasno začrtana," je dejal.

Zagotovil je, da bo pogovore za Mramorjevega naslednika začel že danes, formalno menjavo pa pričakuje konec avgusta oziroma na začetku septembra.

Tudi Cerar ugotavlja, da je Slovenija na ključnih področjih dosegla pomemben napredek. Poleg stabilizacije javnofinančnih in gospodarskih razmer, s čimer se je država izvila iz primeža groženj s prihodom trojke, je Slovenija po Cerarjevih besedah napredovala tudi na lestvicah mednarodne konkurenčnosti, vse to pa se pozna na nižji ceni financiranja za gospodarstvo in državljane.

Vlada je torej dosegla veliko in za to imata po Cerarjevih besedah veliko zaslug prav Mramor in ministrstvo za finance. Premier se je zato ministru javno zahvalil za "izjemno opravljeno delo in izjemen vloženi napor".

Tudi predsednik DZ-ja Milan Brglez se je finančnemu ministru Dušanu Mramorju zahvalil za njegovo delo, predvsem za stabilizacijo javnih financ. "Brez njegovega osebnega angažmaja in njegove trdne volje, da se stanje naših javnih financ izboljša, bi bila Slovenija še vedno pod nadzorom Evropske komisije," je dejal Brglez.

Dragonja opozarjal na sporne prakse v Luki Koper
Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja, ki je bil v zvezi z dogajanjem okoli Luke Koper deležen kritik in pozivov k odstopu, je že včeraj ob prihodu na sejo vlade povedal, da o odstopu razmišlja, a se takrat za to še ni odločil.

Dragonja je bil kritik deležen predvsem zaradi svojih izjav na seji komisije DZ-ja za nadzor javnih financ, v katerih je za argumentacijo o prenizki donosnosti kapitala v Luki Koper uporabljal zastarele podatke, medtem ko se je donosnost vmes precej izboljšala. Za svoje izjave se je večkrat opravičil, je pa dejal, da še vedno meni, da bi bila lahko dividendna donosnost v Luki Koper višja.

Državni sekretar, sicer pristojen za področje upravljanja državnih naložb, je v vmesnem času opozoril tudi na nekatere po njegovih besedah sporne poslovne prakse v Luki in bil zato deležen novih kritik.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
antartide
# 13.07.2016 ob 09:42
In kdaj, zaboga, bo odstopil Kahel?
jbzt
# 13.07.2016 ob 09:39
Ladja se potaplja...
Novi obrazi,pa etika gresta v maloro !
severnik
# 13.07.2016 ob 09:41
Mramor je poudaril, da gre za izključno osebne razloge, saj se vrača v profesorske vode.

Še najbolje tako :)

Najbrž je šlo zopet za kakšne pritiske. Še bolj verjetno pa, da je na profesorkem stolčku manj dela, manj odgovornosti (če je to možno) in večji zaslužek.
Skippy
# 13.07.2016 ob 09:41
Nima smisla se ukvarjati s financami v tej socialistično blazni državi - kjer si moraš trajno sposojati denar od drugih, ker ljudem ni jasno, da ne moreš porabiti več kot imaš.
STANE
# 13.07.2016 ob 09:40
To pa je nepričakovana novica ! Kakorkoli že ,čeprav je imel afero z izplačili dodatka,je bil steber
te vlade in je fural finance dobro......
ajvar
# 13.07.2016 ob 09:53
Alenka Smerkolj. rojena 15. 12. 1963. Profesorica francoščine in španščine, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani.

pa kaj ste vi pri zdravi pameti, ljudje božji???? Nič jaz grem za kirurga...
Follow Me
# 13.07.2016 ob 09:45
Pero izjave so bile top :D :D
mrp
# 13.07.2016 ob 09:42
kakorkoli obrneš, eden boljših finančnih ministrov....verjetno je sit vse te politike
sportivko
# 13.07.2016 ob 09:43
A dodatke za pripravljenost je vrnil? ..da bo lahko naslednji minister še bolj pripravljen?
theone
# 13.07.2016 ob 09:45
videl je da javne finance nikoli ne bo moral uštimat saj sindikati in javni sektor hočejo vedno več in več, poleg tega pa se mora država za njihove plače vsako leto zapufat za milijardo...
Prismuknjen
# 13.07.2016 ob 09:44
Sej s takimi sindikalisti, ki so z mentaliteto še vedno v socializmu res ne moreš bit minister za finance.
slokamen
# 13.07.2016 ob 10:06
Alenka Smerkolj bo prevzela funkcijo ministrice za finance?

Alenka Smerkolj je končala filozofsko fakulteto smer angleščina in francoščina in z 25 leti postala direktorica finančnega sektorja v NLBju. Od kdaj na filozofski fakulteti učijo ekonomijo in od kdaj je lahko minister nekdo ki je prvo službo dobil po vezah? V Sloveniji od vedno.

Cerar go home!
Janez1965
# 13.07.2016 ob 09:49
Odhaja v "stalno pripravljenost".
A*
# 13.07.2016 ob 09:45
Bil je dober minister. To državo je v dveh letih povlekel iz krize. Kdor ne verjame, naj pogleda European Bond Spread, pred leti smo se zadolževali po obrestni stopnji 7%, sedaj je ta samo 1%, Sloveniji pa tam kaže bolje kot Španiji, Italiji, Portugalski... Rabili bi več Mramorjev in manj tistih, ki samo govorijo.
euro20166
# 13.07.2016 ob 09:58
Mramor ni imel pojma, da pa prihaja Alenka Smerkolj na to pozicijo je pa zelo zaskrbljujoče za vsakega ki ima vsaj 2 možganski celici(Cerar jih očitno nima).
Alenka Smerkolj
rojena 15. 12. 1963
Profesorica francoščine in španščine, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani.

"Alenka Smerkolj izhaja iz bančnega sektorja, več kot 25 let je delovala na področju mednarodnega poslovanja in finančnih trgov, kjer je pridobila bogate delovne izkušnje. Od leta 1988 do imenovanja za državno sekretarko je bila zaposlena v Novi Ljubljanski banki d.d., in sicer kot direktorica področja finančnih trgov, prej kot namestnica direktorja oz. direktorica sektorja."
Sedaj mi pa naj nekdo pameten pove na kakšen način lahko človek pri 25 letih postane namestnik direktorja v bančnem sektorju z diplomo francoščine in španščine? Na filozofski fakulteti učijo tudi menedžment in pa ekonomijo? To je neverjetno kaj se dogaja v tej vlada, Cerar še amaterskega nogometnega kluba ne bi znal vodit ne pa vlade. Sramota!
mickey
# 13.07.2016 ob 09:48
To pomeni, da Cerarju razpada Vlada. Vprašanje samo ali bo dokončala mandat, kar bo težko.
aleksandergulic
# 13.07.2016 ob 09:47
iz osebnih razlogov se vrača v profesorske vode hmmmmm
a je najboljši finančni minister zračunu da je bol mau avtorskih honorarjev pokaserat zraven bo sevede v stalni pripravljenosti :)
nenna
# 13.07.2016 ob 09:42
Uf, to pa ni ravno najboljši čas.
svabo
# 13.07.2016 ob 10:12
Najbolj se mi pa v tem trenutku smili pa Požar. Včeraj je njegova sanjska dežela (Nova Zelandija) odšla v komunizem. Danes pa največji tračar Vukojebine pojma ni imel, da odhaja minister za finance. Bad Karma man
Bivši uporabnik
# 13.07.2016 ob 09:45
Je izgubil voljo za prihajat na delo.
pulp_fiction
# 13.07.2016 ob 09:45
Vrača se med profesorje.

Ja, in na CPOEF, ki je v resnici by pass Ekonomske fakulčtete za izplačilo honorarjev: http://www.reporter.si/slovenija/afera-mramor-20-skrivni-milijoni-v-%C5%BEepe-profesorjev/62689
syler
# 13.07.2016 ob 09:46
Najbrž je odstopil zaradi tega: http://svet24.si/clanek/novice/slovenija
/577f7e6e59117/novi-milijoni-v-zepe-profesorjev-ef
Saturn
# 13.07.2016 ob 10:00
Tole je izjavil včeraj:
"Finančni minister Dušan Mramor si pisne proteste predsednika ECB Maria Draghija po preiskavi v Banki Slovenije razlaga kot odziv na dogajanje v Sloveniji. »Poskuša se ubiti prinašalca sporočila, torej Banko Slovenije, ki je ugotovila, kakšna je bančna luknja,« je povedal.

To je sicer zadnje, kar je pričakoval. Glavno razkritje bi po njegovem mnenju morali biti vzroki za nastanek bančne luknje, pa tudi odgovornih oseb ali skupin. »Napad na Banko Slovenije je nenavaden,« je povedal. "
____
Izjava je šla zelo enostavno mimo, morala pa bi sprožiti vihar. Kajti iz njegovih izjav namreč po mojem razumevanju izhaja:

1. Krivci za bančno luknjo so dosegli, da se preganja tiste, ki so jo odkrili in krpali in ne krivcev samih
2. Krivci za bančno luknjo imajo tako vleik vpliv, da lahko sumerjajo dleo policije

Če to izjavi človek na nje3govem položaju mora biti zadeva resna. Zato se jaz njegovega odstopa ne veselim, ni dober znak.
Heli0s
# 13.07.2016 ob 09:48
Osebni razlogi = razpad sistema v SMC in totalna pušiona v anketah.

Zapušča potapljajočo se barko dokler še lahko. Važno da bo on pripravljen. In ustrezno nagrajen za to "pripravljenost"
OMNIC
# 13.07.2016 ob 09:42
Škoda! Pa prav včeraj se je veselil dosežene spremembe davčne politike, danes pa kar odstop.
Da ni novinarska raca?
fender6
# 13.07.2016 ob 10:18
jaz sem bil v glavnem ravno zaradi Mramorja zmerni optimist glede slovenije, zdaj pa to več nisem.
FancyBoy
# 13.07.2016 ob 09:51
a je vrnil ves denar???????????????!!!!!!!!!!!!
Peter F.
# 13.07.2016 ob 09:52
Sicer pa kaj mi v tem podalpskem socialističnem raju sploh potrebujemo ministre.
Pri nas se itak ulica z SD mladino in ZL otroci spozna na finance, gospodarstvo, šolstvo, zdravstvo, zakonodajo in še kaj. Daš si rdečo zvezdo na majico, malo vpiješ pred kamerami, pa si glavni. Doma si najbrž še dveh jajc na oko ne znajo spečt. Ampak pametni pa so. O ja.
Nikolaj
# 13.07.2016 ob 16:29
Mramor ni naredil nič:
Gospodarstvo je še vedno obremenjeno s previsokimi dajatvami
Mramor ni predlagal uvedbo kazenskih preiskovalnih dejanj zoper bančne tajkune
V javni upravi so se izplačevali dodatki za pripravljenost
Slovenija je v letu 2016 še bolj zadolžena kot v letu 2015
jarožir
# 13.07.2016 ob 15:55
Odšel je strokovnjak da te kap. Bil je samo eden v vrsti nesposobnih finančnih klovnov, bojim pa se, da kaj boljših nimamo, sa so večinoma šli skozi njegovo šolo.
the law1
# 13.07.2016 ob 10:28
@ajvar

Alenka Smerkolj. rojena 15. 12. 1963. Profesorica francoščine in španščine, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani.

pa kaj ste vi pri zdravi pameti, ljudje božji???? Nič jaz grem za kirurga...


V Sloveniji te res več nič ne more presenetiti.

Poleg tega pa

vodenje ministrstva pa bo prevzela ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj.

Kaj tudi to ministrstvo imamo ali kaj? In važno, da za "strateške" projekte skrbi neka jezikoslovka, ki nima pojma kaj pomeni delo, kaj projekt in kaj je strateško.

Res koga mi futramo.
the law1
# 13.07.2016 ob 10:50
@MucaMaca

Alenka Smerkolj je bila od leta 1988 do imenovanja za državno sekretarko zaposlena v Novi Ljubljanski banki d.d.

Pa kaj a ne moremo v Sloveniji dobit za ministra nikogar, ki ni tako ali drugače povezan z NLB ali ljubljansko univerzo?


Prej se je potrebno vprašat zakaj so v NLB potrebovali profesorico francoščine in španščine. Neverjetno. Pa kdo pri zdravi pameti je ob takšnih informacijah lahko še proti privatizaciji
krawica
# 13.07.2016 ob 10:30
Večina Slovencev kar ne razume, da denar NE pade iz neba, ampak ga je potrebno zaslužiti. In krivijo druge, da imajo apetite, ki letno za 2 milijardi presegajo zasluženo. Ampak, krivi so drugi ...

Niso krivi samo ljudje. Če nekemu narodu desetletje vsi mediji prodajajo pravljice o "varčevanju", hkrati pa se javni dolg vsako leto poveča, ni čudno da je narod zmeden in da mu potem osnove ekonomije niso jasne.

Dejstva pa so naslednja:
- "Varčevanja" ni.
- V "neoliberalizem" nas z zadolževanjem najbolj rinejo tisti, ki so menda najbolj proti njemu
- Državne firme niso "naše". Ne tvoje, ne moje. So pašnik tistih, ki vas prepričujejo o tem, kako so naš "nacionalni interes".
- Ni pomembno, od koga je podjetje. Pomembno je, da je uspešno, da se drži pravil in da plačuje davke v Sloveniji.
- Kriviti neoliberalizem in privatizacijo za gospodarske probleme v državi, kjer so vse banke in večina velikih podjetij v državni lasti, je, heh...a moram dokončat? :D
qwerty99
# 13.07.2016 ob 10:04
Kahl, vidiš, kako se to dela?
Zjesenic
# 13.07.2016 ob 10:02
Škoda. Kljub vsem napakam, se je na finance spoznal in težko bo najti primernega.
miranabr
# 13.07.2016 ob 09:49
Mramor zapušča vlado ali "podgane" zapuščajo potapljajočo ladjo?
leond
# 13.07.2016 ob 09:49
To pomeni, da je vlada padla. Lačen Židan in Erjavec sta dobila svoje.
MucaMaca
# 13.07.2016 ob 10:39
Alenka Smerkolj je bila od leta 1988 do imenovanja za državno sekretarko zaposlena v Novi Ljubljanski banki d.d.

Pa kaj a ne moremo v Sloveniji dobit za ministra nikogar, ki ni tako ali drugače povezan z NLB ali ljubljansko univerzo?
felipesko
# 13.07.2016 ob 10:31
Če smo odkriti,je profesorska služba tombola proti ministrovanju.....
Plača je tam nekje,časa za honorarno delo je več,nisi na javnem prangarju in tudi odgovornost je neprimerljiva.....
Za ministrovanje se po moje itak odločijo zgolj ljudje s kariernimi ambicijami in jim plača ni vodilo.....
matterhorn
# 13.07.2016 ob 10:16
ja Kahl še ni bil financ minister,
sedaj ima priložnost....
sumtb
# 13.07.2016 ob 10:09
Alenka Smerkolj. rojena 15. 12. 1963. Profesorica francoščine in španščine, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani.

pa kaj ste vi pri zdravi pameti, ljudje božji???? Nič jaz grem za kirurga...


Zanimivo, Mramor je uspel v samo dveh letih zelo uravnotežiti javne finance. Nov začasni minister je iz filozofskih krogov kjer koncepte kot so proračunski primanjkljaj in javni dolg zelo hitro zanemarijo v luči nenasitnih potreb po javnem denarju, tudi krediti če ne gre drugače.

Če bo čez 1-2 leti proračunski primanjkljaj spet na 6% BDP bo hitro jasno da osebni razlogi le niso bili tako zelo osebni.
krawica
# 13.07.2016 ob 10:01
Tako pa je na svoji poti uničevanja malega človeka uvedel neoliberalno fiskalno pravilo

Drugih neumnosti ne bom komentirala, le tele se bom dotaknila. Ali einsteini, kot si ti, razumete, od kje pridejo sredstva, ki jih ne zaslužimo sami? Ne?

Imam neprijetno novico zate. Od najbolj neoliberalnih ustanov sveta, ki v zameno seveda zahtevajo uvedbo čedalje bolj neoliberalnih ukrepov ter profit. Z neumnim zadolževanjem torej direktno podpiramo neoliberalizem in prodajamo lastno suverenost.

Ti je zdaj morda že kaj bolj jasno zakaj je neoliberalno fiskalno pravilo oksimoron? Najbrž ne, ampak morda bo pa komu drugemu...
MucaMaca
# 13.07.2016 ob 15:08
Pater familia se vrača domov.

krawica
# 13.07.2016 ob 13:58
danes: Že spet se kaže, da je Janša bil še najboljši predsednik vlade.

Ni variante da ga še kadarkoli volim po tem, ko je ustavil prodajo NLB in se šel kravje kupčije z Delom, Laškim in Merkatorjem. Takrat sta on in njegova stranka izdala desno opcijo in dokazala, da gre zgolj za preoblečene rdečkarje, enake tistim, proti katerim tako radi pljuvajo.
politik kritik
# 13.07.2016 ob 10:26
Le pazte se levičarji in pa tudi mediji kaj počnete. Edino taki ljudje kot so Mramor, ki je vsaj malo brzdal dolg so vsaj malo držali mlade v državi. Če se slučajno zgodi kakšna recesija je veliko le teh, ki vam dajejo penzije v hudo nizkem štartu da odidejo čez Karavanke.
Skippy
# 13.07.2016 ob 10:05
Drugih neumnosti ne bom komentirala, le tele se bom dotaknila. Ali einsteini, kot si ti, razumete, od kje pridejo sredstva, ki jih ne zaslužimo sami? Ne?

Večina Slovencev kar ne razume, da denar NE pade iz neba, ampak ga je potrebno zaslužiti. In krivijo druge, da imajo apetite, ki letno za 2 milijardi presegajo zasluženo. Ampak, krivi so drugi ...
mickey
# 13.07.2016 ob 10:01
Problem v Sloveniji, je, da imamo proporcionalni sistem, ki je sicer v osnovi okej, ampak za nezrele družbe kot je naša, pa prinaša zgolj katastrofo. Ni treba biti preveč analitičen pri ugotovitvi, da je prvi sprožilec vsake krize pri nas Erjavec. Njemu so važne ankete in kot kaže je ugotovil, da je pravi čas, da sesuje vlado. Edina rešitev je, da pride končno neka stranka, ki bo imela ustavno večino, naj izpelje program kakršenkoli bo že, samo, da ta država gre naprej, ker se enega projekta ne izpelje tako kot je treba. Potem lahko razpravljamo o politikah, ideologijah, ampak vemo vsaj kakšno vlado imamo, kakšen je program in kaj bo počela.
euro20166
# 13.07.2016 ob 15:46
Hvala Dušan da si dajal predloge za olajšave tistim ki imajo po par tisočakov mesečne plače, nihče te ne bo pogrešal, Cerarja še manj.
kornilov
# 13.07.2016 ob 12:56
Kakšna škoda, da se ni odločil za odstop takrat, ko smo izvedeli za izplačila dodatka za stalno pripravljenost. Osebni razlogi, pa kaj še, nekdo ga drži za prašnike...
MucaMaca
# 13.07.2016 ob 12:55
@The law1

Avstrijec Klaus Schuster, predsednik izredne uprave Factor banke ima na primer samo srednjo komercialno šolo, pa ga je Banka Slovenije vseeno prosila, da bi vodil nadzorovano likvidacijo banke. Dela kot krizni menedžer po vsej Evropi že vsaj 20 let in le v Sloveniji zaradi stopnje izobrazbe formalno ne more pridobiti bančne licence. To pove veliko o tem, kako smo zbirokratizirali celotno državo. Pri nas ni pomembno kaj človek zna, ampak kakšno formalno izobrazbo in veze ima.
Kazalo