Na prvem roku za vpis je bilo na visokošolske zavode sprejetih 11.660 kandidatov. Foto: BoBo
Na prvem roku za vpis je bilo na visokošolske zavode sprejetih 11.660 kandidatov. Foto: BoBo
false
Drugi prijavni rok bo potekal od 21. do 28. avgusta, prijavo za vpis pa kandidati oddajo prek elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ. Foto: freedigitalphotos.net

O rezultatih bodo kandidati obveščeni po pošti do 24. julija, vpis na visokošolske zavode pa bo potekal od 27. julija do 14. avgusta. Točne datume bodo kandidati izvedeli od visokošolskih zavodov, so zapisali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Najvišji delež sprejetih glede na prijave ima Univerza Maribor, in sicer 78,7 odstotka, pri Univerzi na Primorskem ta delež znaša 75 odstotkov, pri Univerzi v Ljubljani 69,9 odstotka in pri samostojnih visokošolskih zavodih 72,3 odstotka.

V primerjavi z lanskim letom je bilo letos v postopku obravnavanih manj prijav, posledično pa je bilo sprejetih manj kandidatov. Lani je tako bilo skupaj 16.398 prijav, sprejetih pa je bilo 11.947 kandidatov oziroma 72,8 odstotka.

Drugi prijavni rok
Podatki o prostih mestih za drugi prijavni rok bodo 20. avgusta objavljeni na spletnem portalu eVŠ in na spletnih straneh visokošolskih prijavno-informacijskih služb univerz v Ljubljani, Mariboru, na Primorskem, v Novi Gorici in tudi na spletnih straneh drugih visokošolskih zavodov.

Drugi prijavni rok bo potekal od 21. do 28. avgusta, prijavo za vpis pa kandidati oddajo prek elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ.

V skladu z razpisom za vpis lahko drugo prijavo oddajo kandidati, ki niso oddali prve, in tisti, ki niso bili sprejeti v nobenega od študijskih programov pri prvi prijavi. Izjemoma se lahko prijavijo tudi kandidati, ki so bili v prvo sprejeti, a morajo za to imeti upravičen razlog.

Razlog je v skladu z razpisom za vpis upravičen, ko so kumulativno izpolnjene predpostavke, da gre za zunanji dogodek, ki je nepredvidljiv, neizogiben in ga kandidat ni bil zmožen odvrniti.

Subvencionirano bivanje
Bodoči študenti, ki želijo pridobiti subvencijo za subvencionirano bivanje v študijskem letu 2015/16, morajo prošnjo za sprejem oddati najpozneje do 14. avgusta. Prošnjo morajo oddati tudi tisti kandidati, ki bodo opravljali maturo v jesenskem roku, in kandidati, ki se bodo vpisali ali šele oddali prijavo za vpis na študij po roku za oddajo prošnje.

Prošnjo kandidati oddajo prek elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ.