Jurij Giacomelli je vodenje dela prevzel decembra 2009. Foto: MMC RTV SLO
Jurij Giacomelli je vodenje dela prevzel decembra 2009. Foto: MMC RTV SLO
Pivovarna Laško, Delo
Pivovarna Laško je 80,83-odstotna lastnica Dela, preostalih 19,17 odstotka pa je v lasti Radenske. Foto: BoBo
Dušan Zorko
Zorko je zavrnil špekulacije, da bi se v upravo Dela zavihtel Goran Novković, novi pomočnik odgovorne urednice Romane Dobnikar Šeruga in nekdanji predsednik uprave Žurnal Media. Foto: BoBo
Razrešen predsednik uprave Dela

Giacomellija bo za eno leto nadomestila Marjeta Zevnik, sicer članica uprave Pivovarne Laško, ki je Delo začasno že vodila, ko je odšla Andrijana Starina Kosem. Zevnikova je tudi predsednica nadzornega sveta Dela. Primopredaja poslov bo opravljena takoj.

Nadzorniki so sprejeli sklep o razširitvi uprave na tri člane in na položaj članice uprave za finance za pet let imenovali Irmo Gubanec. Giacomelli je upravo časopisa Delo prevzel 1. decembra 2009. Zaposleni na Delu so le prejeli obvestilo, da so nadzorniki sodelovanje s predsednikom uprave prekinili.

Zorko: V najkrajšem času bomo poiskali nova člana
"Dejanski razlog je, da smo se odločili, da naredimo tričlansko upravo, ker se nam to v sedanjih pogojih poslovanja zdi prav. Vsi nadzorniki so to podprli, v najkrajšem času bomo poiskali nova člana, ena članica je že bila imenovana. Takšno odločitev smo sprejeli za vsa podjetja v naši skupini. Ne more več biti enočlanska uprava, mora biti tričlanska. To je edini razlog za razrešitev," je za MMC izjavil predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko.

Odločitev ni povezana s prodajo Dela
Na vprašanje MMC-ja, zakaj potem Giacomellija ni v tričlanski upravi, pa je Zorko odgovoril, da mu je to bilo ponujeno, a se je vseeno odločil za sporazumni odhod. "To je stvar posameznika, verjetno marsikdo ni za veččlansko upravo, jaz to razumem, a kot lastniki moramo nadaljevati vodenje podjetja. Nobenega drugega ozadja ni, to ni v vezi s prodajo," dodaja Zorko.

Zavrnil pa je vse špekulacije, da bi se v upravo Dela zavihtel Goran Novković, novi pomočnik odgovorne urednice Romane Dobnikar Šeruga in nekdanji predsednik uprave Žurnal Media. "Novković ni v igri, vsakršne povezave s konkretnimi imeni striktno zanikam," je sklenil Zorko.

(Ne)odpuščanje naj ne bi bil razlog za odhod
V javnosti so nedavno sicer zaokrožila ugibanja, ali se na Delu jeseni obetajo odpuščanja. Giacomelli je konec avgusta pojasnil za STA, da jeseni ne načrtujejo večjega odpuščanja zaposlenih, da pa bodo nadaljevali z reorganizacijo dela uredništev. Prihodki skupine Delo so bili namreč v prvem polletju s 26,2 milijona evrov za sedem odstotkov nižji kot v enakem obdobju lani. Dobiček pred davki je v prvih šestih mesecih znašal 929.000 evrov, potem ko je skupina v enakem obdobju lani beležila 402.000 evrov izgube.

Giacomelli je bil presenečen
Jurij Giacomelli je za Delo dejal, da je ob novici bil presenečen. V podjetju ostaja do konca oktobra kot svetovalec uprave. "Delu sem bil predan in imel sem najboljši namen uspešno končati svoj mandat - o tem ni nobenega dvoma, zato je tudi mene danes takšna odločitev zelo presenetila. A za njo morajo odgovornost prevzeti drugi. Vsaka sprememba na vrhu predstavlja za vsako družbo nek določen stres, in upam, da bo ta čim manjši. K temu sem pozval tudi najožje sodelavce," je dejal Gaicomelli.

Razširitev uprave Dela
Pojasnil je, so ga pred jutranjo sejo nadzornega sveta obvestili, da je bil neposredno pred tem spremenjen statut družbe in z njim uvedena tričlanska uprava, zaradi česar bi bilo treba z Giacomellijem skleniti novo pogodbo za sodelovanje v tričlanski upravi. "Tega niso želeli storiti. Zato smo po kratki obravnavi drugih možnosti ugotovili, da je za vse najboljše, da najdemo sporazumno rešitev,« je pojasnil Giacomelli in dodal: »Ne glede na to, da sem poskušal razumeti racionalne argumente za to odločitev, nisem dobil nobenega pojasnila, zavedal pa sem se, da nadzornemu svetu tega pač ni treba storiti. Če ima večinsko voljo, je v takih odločitvah suveren."

Steinbuch: Giacomelli prva kolateralna škode križarske vojne s kardinalom
Razrešitev Giacomellija ni presenetila nekdanjega urednika Žurnala in dobrega poznavalca medijskih razmer v Sloveniji Dejana Steinbucha, ki meni, da bo zdaj že nekdanji predsednik uprave Dela "v nekem smislu pridobil status prve kolateralne škode Delove križarske vojne proti nekemu kardinalu, čeprav v resnici ni imel nič s tem".

"Verjamem, da so dejanski razlogi za prekinitev pogodbe z Jurijem Giacomellijem bistveno bolj posvetni. Glede na položaj Dela na medijskem trgu menim, da so poslovne narave in da so nadzorniki ocenili, da rezultati ne ustrezajo pričakovanjem lastnikov. Lastniki pa imajo vedno zadnjo besedo. To je pač kapitalizem," je za MMC dejal Steinbuch.

Razrešen predsednik uprave Dela