Pobudniki peticije želijo zaustaviti uvedbo davka na nepremičnine. Foto: BoBo
Pobudniki peticije želijo zaustaviti uvedbo davka na nepremičnine. Foto: BoBo
S peticijo o davku tudi javne tribune

Pobudniki peticije, predstavniki podjetnikov, kmetov in občin, del civilne družbe in stranka SLS bodo danes začeli zbirati podpise. Po poročanju Radia Slovenija pobudniki peticije, ki naj bi jo po pričakovanjih v tednu dni podpisalo več deset tisoč ljudi, zahtevajo umik zakonskega predloga ali vsaj obravnavo po rednem postopku.

V peticiji je zapisano, da vzpostavlja zakon tiho nacionalizacijo slovenskega podeželja, uničuje konkurenčna slovenska podjetja, obrti in kmetijstvo, ogroža mirno starost starejših lastnikov nepremičnin z nizkimi prejemki, ki so v preteklosti že nekajkrat plačali davke, jemlje finančno avtonomijo občinam in vzpostavlja grobo centralizacijo države.

Prvopodpisani v peticiji, predsednik SLS-a Franc Bogovič, je napovedal, da bodo ta teden pripravili tudi oceno o ustavni presoji, izključeni pa niso niti protesti proti uvedbi novega davka. V gospodarstvu menijo, da zakon ni razvojno naravnan, saj je gospodarstvo je že tako preobremenjeno, dodatni davki pa le še zmanjšujejo njegovo konkurenčnost. Predstavniki Mednarodnega denarnega sklada pa so povedali, da davek podpirajo.

Po vsej državi bodo ta teden tudi javne tribune, na katerih bodo razpravljali o posledicah uvedbe zakona o nepremičninah na različne socialne skupine. Prva javna tribuna bo danes v Mozirju, druga sledi jutri v Celju.

S peticijo o davku tudi javne tribune