Loterija nekaterim občinam zvišuje prihodke v proračunih. Foto: EPA
Loterija nekaterim občinam zvišuje prihodke v proračunih. Foto: EPA

Po podatkih finančne uprave so v obdobju od 1. januarja 2015 do 30. junija letos loterijski dobitki koprski občini v proračun prispevali malenkost manj kot 823.000 evrov. K velikosti zneska je znatno prispevala tudi pet milijonov evrov vredna sedmica.

Na drugem mestu je Maribor, kjer so dobitniki iz drugega največjega slovenskega mesta proračun občine okrepili za dobrih 425.000 evrov. Tudi Mariboru je pomagala skoraj 1,3 milijona evrov težka sedmica, ki jo je zadel Mariborčan.

Ljubljanska občina je na tretjem mestu, od davka na dobitke pri klasičnih igrah na srečo pa je v zadnjem letu in pol prejela več kot 365.000 evrov.

Velikost včasih ne pomeni več dobitkov
Da so se na vrhu lestvice znašle občine, kot so Koper, Maribor in Ljubljana, ni povsem presenetljivo, saj gre za tri občine, ki sodijo med največje in najbolj poseljene slovenske občine.
Presenečenje v tem smislu predstavlja občina Slovenske Konjice, ki šteje dobrih 14.000 prebivalcev, a se je kljub temu uvrstila na četrto mesto. Občina je od davka na klasičnih iger na srečo prejela skoraj 300.000 evrov, potem ko je eden od občanov lani prejel dobitek sedem plus v vrednosti 1,963.395,49 evra.

Na samem dnu lestvice so se znašle občine Sveta Ana, s prihodkom v vrednosti 100 evrov, občina Bistrica ob Sotli s 161 evri in občina Podlehnik z onim v vrednosti 233 evrov.