8.732 evrov bruto je najvišje oktobrsko izplačilo v javni upravi. Foto: MMC RTV SLO
8.732 evrov bruto je najvišje oktobrsko izplačilo v javni upravi. Foto: MMC RTV SLO
Kdo v javni upravi najbolje zasluži?

Vlada, ki je v odhajanju, je že nekajkrat poskusila uveljaviti intervencijski zakon, ki naj bi vsaj zamrznil poviševanja plač v javnem sektorju, a ga poslanci še niso sprejeli. Ker naj bi ta namen še obstajal, sindikati že poudarjajo, da hočejo sodelovati pri pogajanjih, kje bo varčevanje najbolj zarezalo.

Največ zasluži direktor Zdravstvenega doma Slovenj Gradec
Kakšni pa so sicer najvišji zaskužki v javnem sektorju? Podatki Agencije za javne evidence in storitve na vrh uvrščajo zdravnike. Najvišji dohodek ima direktor Zdravstvenega doma Slovenj Gradec, ki na mesec zasluži skoraj 8.800 evrov bruto, je za TV Slovenija poročala Vesna Zadravec.

"Mogoče za nekatere problematično, ker ne vedo, da dežuram od 10- do 12- tudi 15-krat na mesec, ker imamo premalo zdravnikov. Tako da nimam nič slabe vesti, če imam tako plačo, kot jo imam," o svojih dohodkih pravi direktor in zdravnik Ervin Pečnik.

"To je anomalija plačnega sistema"
Aleksander Kešeljevič z Ekonomske fakultete v Ljubljani pa poudarja, da je to anomalija slovenskega plačnega sistema, ki bi jo nujno morali odpraviti: "Če nekdo odpravlja dve tri fukcije, potem ne more prejeti trikratnika svoje plače. Gre zato, da se mu zaradi opravljanja več fukcij omogoča določen dodatek, vendar ne toliko, ki bi opravičeval takšen znesek, do katerega pridemo v teh izračunih."

Predsedniki zunaj deseterice
Med desetimi najbolje plačanimi javnimi uslužbenci je kar devet zdravnikov. Prvega funkcionarja najdemo na 9. mestu, in sicer je to predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič, ki je oktobra zaslužil skoraj 6.700 evrov bruto. Predsednik države Danilo Türk je z bruto plačo dobrih 6.300 evrov šele na 13. mestu. Zasluži le 200 evrov več od predsednikov državnega zbora in vlade.

Le korak za njimi - z dobrimi 6.000 evri - je predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, ki pravi, da je to "primerna plača za slovenske razmere. Za primerjavo: predsednik DS-ja ima manj kot polovico plače predsednika zveznega sveta v Avstriji."

Najbolje plačan minister je bil Boštjan Žekš
Čeprav bi v času krize pričakovali, da bo najbolje plačan minister - minister za finance, pa je pri nas najbolje zaslužil minister za zamejce Boštjan Žekš, medtem ko je minister za finance šele na 37. mestu. In čeprav ima Univerza v Ljubljani največ študentov, sta ljubljanskega rektorja prehitela tako mariborski kot primorski.

Kdo v javni upravi najbolje zasluži?