Na Gospodarskem rastavišču v Ljubljani so se zbrale delagacije vseh 55-članic Ovseja. Foto: EPA
Na Gospodarskem rastavišču v Ljubljani so se zbrale delagacije vseh 55-članic Ovseja. Foto: EPA
Dimitrij Rupel in Vuk Drašković
Predsedujoči Ovseju je imel med posameznimi srečanji predvidenih največ deset minut odmora. Foto: EPA
Benita Ferrero Waldner in Ursula Plassnik
Evropska komisarka za zunanje zadeve in njena naslednica v rodni Avstriji. Foto: EPA
Sergej Lavrov
Ruski zunanji minister je poudaril, da obstaja še veliko možnosti za izboljšanje gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Rusijo. Foto: EPA

Prvič se je sestal z novim nemškim ministrom Frankom-Walterjem Stenmeierjem, ki je sprejel povabilo za obisk Slovenije. Govorila sta o sklepnih dokumentih zasedanja in se strinjala, da je za delovanje Ovseja njihovo sprejetje zelo pomembno.

TORKOV PROGRAM
09.30
Tretje plenarno zasedanje
13.30 Sklepna novinarska konferenca
Namesto Strawa Pearson
Z britanskim ministrom za človekove pravice Ianom Pearsonom sta govorila o proračunu EU-ja za obdobje 2007-2013, ki ga je danes v Londonu predstavil britanski zunanji minister Jack Straw. Kot je za TV Slovenijo povedal Pearson, je bil ravno to eden od glavnih razlogov, da se Straw ni udeležil zasedanja v Ljubljani.

Rupel je imel ločeno srečanje z ameriškim podsekretarjem Nicholasom Burnsom, s katerim sta govorila o pomenu sprejetja sklepne deklaracije, dotaknila pa sta se tudi vprašanja Kosova. Burns na zasedanju vodi delegacijo ZDA, saj se zunanja ministrica Condolleeza Rice mudi na petdnevni evropski turneji.

O prihodnosti Ovseja
Rupel je med plenarnim zasedanjem Ovseja na Gospodarskem rasztavišču v Ljubljani sprejel še ukrajinskega zunanjega ministra Borisa Tarasjukova, azerbajdžanskega ministra Elmarja Mamadjarova, armenskega ministra Vartana Oskanjana in makedonsko ministrico Ilinko Mitrevo. V ospredju pogovorov je bilo delovanje Ovseja in sprejemanje deklaracije.

Slavnostno večerjo za vodje delegacij so pripravili v hotelu Union. Jedilnik so sestavili pred 14 dnevi, na meniju pa so se zvrstile hladna predjed, tri vrste mesa s številnimi zelenjavnimi prilogami, idrijski žlinkrofi in štruklji s sirom. Pili so izbrana slovenska vina. Za goste je skrbelo 30 natakarjev. Ker so gostje iz vsega sveta, na jedilniku ni bilo svinjine, perutnine in divjačine.
Slovenski zunanji minister se je zvečer sestal z vodji delegacij Rusije, ZDA, Velike Britanije, Nemčije, Francije in Belgije, s katerimi skuša uskladiti stališča glede sklepne deklaracije. Ob 20.30 je v hotelu Lev potekala slavnostna večerja za člane delegacije, ker pa dogovora o deklaraciji še ni bilo, se bodo pogovori verjetno nadaljevali do jutranjih ur. Vodje delegacij so imeli večerjo v hotelu Union.

Če do jutra kompromisa ne bodo dosegli, bodo pogajanja potekala tudi med torkovim dopoldanskim plenarnim zasedanjem. Lani v Sofiji so pogajanja dan pred zaključkom trajala približno do 2. ure zjutraj in se potem nadaljevala že čez nekaj ur.

Z Waldnerjevo o Balkanu
Ob robu zasedanja Ovseja sta predsednik države in premier ločeno sprejela komisarko EU-ja za zunanje odnose Benito Ferrero Waldner. S predsednikom Janezom Drnovškom sta govorila o evropski perspektivi držav zahodnega Balkana, Drnovšek pa je komisarki predstavil tudi svoj načrt za rešitev statusa Kosova.

Premier Janez Janša in Ferrero Waldnerjeva sta se strinjala, da je glede Kosova potrebno aktivno podpreti odposlanca ZN-a Maarttija Ahtisaarija in ugotovila, da ima slovenska vlada o tem vprašanju podobna stališča kot Evropska komisija. Komisarka je ob tem pohvalila slovensko predsedovanje Ovseju in delo predsedujočega, Dimitrija Rupla.

Dobri odnosi z Rusijo
Predsednik Drnovšek je že v nedeljo zvečer sprejel ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova, s katerim sta se zavzela za razvoj odnosov med državama, pri tem pa poudarila, da je kljub dobrim odnosom še veliko možnosti na področju gospodarskega sodelovanja.

Dotaknila sta se tudi vprašanja stabilnosti v JV Evropi in pri pri tem posebno pozornost namenila prihodnjemu statusu Kosova, razmeram v Srbiji in Črni gori ter v BiH-u deset let po podpisu daytonskega sporazuma.